Horze Guide

Olika klippsätt av hästen


Det finns flera olika sätt att klippa hästen på. Innan du klipper bör du tänka på:

  • Om din häst står mycket i stallet
  • Om din häst står ute på dagen
  • Hur mycket och till vad hästen används
  • Vilket täcke du ska ha eller är beredd på att köpa
  • Hur mycket din häst svettas
  • Hur känslig din häst är mot kyla
  • Om din häst har blivit klippt förut. - första gången man klipper en häst bör du endast börja med en del för att bygga upp hästens självförtroende.

Helklippning

All päls tas bort, inklusive på ben, huvud och öron. Denna typ av klippning lämnar hästen helt utan skydd och kräver därför noggrann övervakning och planering så att hästen aldrig blir kall eller drabbas av andra åkommor som influensa eller feber. En sådan klippning bör endast övervägas för aktiva tävlingshästar som inte kommer att genomgå en kall vinter.

Hunterklippning

En populär klippning för medelhårt till hårt arbetande hästar. Trots att största delen av pälsen tas bort, skyddar klippningen under sadeln samt håller benen varma och skyddade. Precis som med helklippning kräver denna klippning övervakning av hästen så att den aldrig fryser eller blir sjuk.

Filtklippning

Filtklippning är bra för medelhårt till hårt arbetande hästar som står ute när vädret tillåter. Man låter de områden som inte blir svettiga förbli oklippta. Samtidigt klipper man tillräckligt mycket för att slippa kraftig svettning när hästen är aktiv.

Jaktklippning

Liknar filtklippning men håller musklerna på halsen varma. Jaktklippning passar hästar i medelhårt arbete och som står ute på dagen när vädret tillåter.

Spårklippning

Spårklippningen liknar jaktklippning, men tar endast bort hälften av pälsen på halsen. Pälsen på huvudet sparas också eller tas endast delvis bort. Detta ger hästen mer värme och skydd. Denna klippning passar hästar i medelhårt arbete och som står ute på dagen.

Halvklippning

Halvklippningen är snabb och enkel att utföra. Den är utmärkt för unga hästar och hästar i lätt arbete. Genom att ta bort pälsen där hästen svettas mest (runt hals och armhålor) reduceras svettet samtidigt som hästen behåller värmen där den behövs som mest. Klippningen passar hästar som går ute på dagen.

Islandsklippning

Detta är det vanligaste sättet att klippa. Här tar man bara bort lite päls från hals och bog. En del väljer att fortsätta klippningen så att den även går delvis under buken (vid gjorden). Detta sätt att klippa passar hästar i lätt arbete och för hästar som står ute om dagen på vintern om de är tillräckligt robusta eller har tillgång till skydd mot regn och snö.

Klippningsprodukter