Köp prisvärda benskydd online nu | horze.se
Förbered dig för flugsäsongen
30% rabatt på Flugtäcken & Flughuvor från Horze
Benskydd till häst

Benskydd till häst

Benskydd för din träning, för transport eller hoppning. Damasker skyddar hästens fram- och bakben, förebygger skador och ser snygga ut. De är det optimala benskyddet för att skydda din häst.
526 artiklar

Vanliga frågor om Benskydd till häst

Det är inte tillåtet att använda benskydd i dressyrtävlingar. Detta gäller dock endast själva tävlingsritten. Du kan skydda hästens ben med dressyrskydd på framridningen eller under den dagliga träningen. Ett alternativ till dressyrskydd är att benlindor. Detta är särskilt populärt för dressyrhästar. Dressyrskydd har dock den fördelen att de kan tas på och av snabbt. De är också lättare att rengöra och ger ett bra skydd mot sparkar och slag.

Särskilt hästar med förlängda rörelser, som de önskas i dressyr, tenderar att sparka sig själva i ballarna eller benen. Dressyrskydd är huvudsakligen tillverkade av PVC, läder med fleece, neopren och kolfiber. De mest bekväma, men också dyraste damaskerna är de som är tillverkade av kolfibrer De är inte bara extremt slagtåliga och lätta att rengöra, de ger också ventilation till hästens ben.

Benskydd är särskilt viktiga vid hoppning eftersom risken för skador är större här. Det händer snabbt att hästen stöter på ett hinder eller skadar sig själv genom att skrapa ett ben med hoven. Benskydd för hoppning är också huvudsakligen tillverkade av PVC, neopren, läder/fleece eller kolfiber.

Ofta används olika damasker för fram- och bakben. En populär variant är höga damasker framtill och halvhöga baktill. Om detta beror på din hästs rörelsemönster. Om hästen ofta borstar bakbenen med sina hovar eller hästskor bör du också använda höga benskydd i bak.

Det är viktigt att benskydden sitter ordentligt. De måste ha rätt storlek och sättas på rätt sätt. För hästar finns storlekarna Ponny, Cob, Full eller S, M, L, XL. Du ytterligare anpassa dem till hästens ben med hjälp av den justerbara knäppningen.

Det kan vara svårt att hitta rätt benskydd till en Haflinger. Om du har tur och din Haflinger är nätt kan benskydd för ponny passa. Problemet är oftast inte längden utan bredden, som ofta är för liten. Å andra sidan kan benskydd i storlek "full" passa en kraftig Haflinger. Stöveln kan dock bli för lång, även om bredden är bra.

Det ända är att mäta och söka efter rätt passform för din individuella häst. Du måste mäta omkretsen på kotan och höjden på benskyddet. Det är definitivt värt att titta på utrustning för quarterhästar som ofta passar till Haflingers.

Benskydd är användbara för fälttävlan. Belastningen på hästens ben är mycket högre vid fälttävlan än vid dressyr eller hoppning. I princip kan du använda benskydd för hoppning för fältritt, men det finns också speciella häststövlar för fälttävlan. Dessa är vanligtvis slutna, men har ofta ventilation så att hästens ben inte överhettas. De finns också med extra kolfiberinlägg i för att stöda senor och skenben.

Om du vill köpa benskydd för tävling ska du i förväg ta reda på vad som är tillåtet. Bestämmelserna om benskydd för hästar vid tävlingar ändras ofta. Om du saknar aktuell information kan det hända att du bryter mot reglerna. Utan rätt information kan du naturligtvis också råka ut för att din häst saknar benskydd på tävlingen.

Hästens ben, särskilt senorna och leder, är mycket känsliga för skador. Å ena sidan kan dessa skador komma från att benet stryks med hoven eller från att hästen stöter mot saker som hinderstolpar. Men senorna kan också skadas av överdriven belastning. Benskydd eller till och med benlindor är endast en begränsad hjälp mot sådan belastning. I detta avseende är de främst användbara för konvalescenter efter sådana skador.

Senskydd erbjuder det bästa skyddet mot hästens egna skador och mot annan extern mekanisk inverkan. Du måste dock se till att senskydden inte är för lösa. Om de glider ner längs benet kan de faktiskt bli en fara för hästen. Å andra sidan får senskydden inte vara för tajta, så att de inte skär av blodtillförseln till benet.

Om du planerar en uteritt med din häst är det säkert en bra idé att ta på benskydd. Men eftersom du förmodligen inte kommer att rida en så extrem ritt som fältritt räcker enklare benskydd. Det är viktigt att de sitter ordentligt och är lätta att rengöra. Därför är skydd av PVC eller neopren ett bra val. De har ett bra pris-prestandaförhållande och är väl lämpade för det här ändamålet med turridning.

Köp Benskydd till häst på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 499 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Beställ Benskydd till häst på horze.se nu!

Missa inte våra nyheter!
Spara 100kr på din första beställning