Upp till 20 % rabatt på din beställning
Benskydd till häst

Benskydd till häst

Benskydd för din träning, för transport eller hoppning. Damasker skyddar hästens fram- och bakben, förebygger skador och ser snygga ut. De är det optimala benskyddet för att skydda din häst.
350 artiklar
Relevanta artiklar:
Varför behöver hästar benskydd?
I förhållande till sin totala vikt och storlek har hästar tunna och långa ben som måste skyddas. Benen är ofta hästens svaga punkt . . .
18. februari 18. februari 2020 / Guide / 3 Minuter
Använd benlindor & stallbandage på rätt sätt och skydda hästens ben
Varför bör jag linda min hästs ben och hur fungerar det? Vad bör man tänka på och hur kan jag hitta rätt bandage för min häst? Horze tipsar dig om hur!
29. april 29. april 2021 / Produkttips / 2 Minuter
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett enkelt och säkert sätt. Ska du köra med din häst i hästtransporten? Tips om vad du bör tänka på och hur du kan garantera en säker och trygg resa.
10. juni 10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter
Varför behöver hästar benskydd?
I förhållande till sin totala vikt och storlek har hästar tunna och långa ben som måste skyddas. Benen är ofta hästens svaga punkt . . .
18. februari 18. februari 2020 / Guide / 3 Minuter
Använd benlindor & stallbandage på rätt sätt och skydda hästens ben
Varför bör jag linda min hästs ben och hur fungerar det? Vad bör man tänka på och hur kan jag hitta rätt bandage för min häst? Horze tipsar dig om hur!
29. april 29. april 2021 / Produkttips / 2 Minuter

Köp Benskydd till häst på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 690 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Benskydd, bandage och klockboots - rätt skydd för hästens ben

Först och främst är benskydd avsedda att skydda hästens ben och fungerar främst som stötskydd. Benlindor har också en stödjande funktion utöver den skyddande aspekten. Om du använder bandageunderlägg har du ett stötdämpande och stödjande skydd för hästens ben. Om din häst reser i hästtransporten kan du vara mycket lugnare med de höga och tjockt vadderade stall- och transportstövlarna, oavsett om din häst är obalanserad eller orolig i hästtransporten. På det hela taget minskar benskydd och benlindor risken för skador vid ridning. Förutom den skyddande effekten och stödet kompletterar damasker i matchande färger och med den senaste tekniken harmoniskt din rid utrustning och din look.

Benskydd och deras funktion

Benskydd för dressyr

Kotskydd används ofta som dressyrskydd. De är vanligen tillverkade av mjuka, flexibla material som neopren och skyddar skenbenet och kotbenen. Tack vare flera kardborreband kan de enkelt justeras så att de skyddar och stödjer hästens ben optimalt. Dressyrskydd är mycket snabbare och enklare att ta på än benlindor.

Benskydd för hoppning

Förutom att ge skydd mot stötar stöder hoppskydd även hästens benens senor och leder, eftersom hoppning i synnerhet kan innebära stor påfrestning och stor belastning. Vanligtvis består dessa benskydd av ett hårt plastskal med ett mjukt neopren- eller fårskinnsfoder (imitation & äkta) för att minimera skav. De placeras runt baksidan av hästens ben och stängs framtill med band med eller utan stretch. De bakre hoppskydden är så kallade strykkappor Liksom de främre benskydden täcker de antingen bara insidan av hästens ben eller både insidan och utsidan. Särskilt inom hoppning finns det innovativa produkter för unga hästar som skyddar benen ännu bättre, eftersom de täcker mer än de vanliga benskydden och strykkapporna.

Klockboots & Boots för häst

Boots till häst eller klockboots skyddar hästens ballar, kotleder och kronben. De är särskilt populära vid hoppning och bomträning eftersom de dämpar stötarna när hästens hovar slår mot bommarna. De skyddar också den känsliga böjningen av hoven. Särskilt vid hoppning kan hästens bakben slå mot frambenen. För att förhindra detta används klockboots. En trevlig bieffekt är att hästar som är skodda inte kan kliva på skorna och därför inte kan dra av dem, vilket är anledningen till att klockboots används allt oftare i paddockar och hästhagar. De vanligaste materialen för klockboots är neopren, gummi och syntetiskt läder. Det finns modeller som är kantade med fårskinn så att klockbootsen inte skaver på känsliga hästar.

Benlindor & bandageunderlägg

Benlindor och bandageunderlägg skyddar och stödjer hästens ben under dressyrarbete. Normalt sett kan man inte göra fel medbenskydd, men man måste lära sig hur man applicerar benlindorna på rätt sätt. Benlindorna får inte begränsa hästens rörelsefrihet och måste sitta tätt utan att störa blodcirkulationen. Försiktighet rekommenderas här, särskilt när det gäller elastiska benlindor. Dessutom får benlindorna inte skrynkla sig. Du kan använda bandageunderlägg för att kompensera för den snäva passformen och för att ge ytterligare skydd. Många modeller transporterar också bort fukt bättre än själva benlindorna. Förutom de klassiska benlindorna i fleece och elastiska benlindor finns det även kombinerade modeller. När det gäller bandageunderlägg finns det klassiska bomullsvarianter eller bandageunderlägg med minnesskum.

Stallskydd och transportskydd

Transport- och Stallskydd är extra tjockt fodrade och sträcker sig vanligtvis från hoven till karpalleden eller hasleden för att ge maximalt skydd. De måste också vara bekväma för din häst att ha på sig och får inte skava. Stallskydd är ett snabbt och enkelt alternativ till dressyrskydd och stallskydd är ett snabbt och enkelt alternativ till benlindor. Precis som transportskydd är de väl vadderade och utformade för att skydda mot skador i stallet.

Kylande, terapeutiska och magnetiska benskydd

Efter ansträngande träningspass eller vid skador stöder kylande benskydd eller magnetfältsdamasker återhämtningsfaserna. Skador kan förhindras eller läkningsprocesser påskyndas. Ice vibe benskydden från Horseware är särskilt populära i den här kategorin.

Favoriterna bland benskydd

Eskadron benskydd med fuskpäls är särskilt populära. De ger ett optimalt skydd för hästens ben, är lätta att sätta på och lätta att sköta. De har också ett bra pris-prestandaförhållande. Mer högkvalitativa och med speciellt stötdämpande gel är till exempel eQuick- eller Veredus- benskydd. Kentucky Horseware har också specialiserat sig på tillverkning av benskydd för hästar. Kentucky Horsewear benskydd och klockboots kännetecknas av hög kvalitet och komfort. Back on Track erbjuder högkvalitativa dressyrskydd och de populära stallskydden.

Det är inte tillåtet att använda benskydd i dressyrtävlingar. Detta gäller dock endast själva tävlingsritten. Du kan skydda hästens ben med dressyrskydd på framridningen eller under den dagliga träningen. Ett alternativ till dressyrskydd är att benlindor. Detta är särskilt populärt för dressyrhästar. Dressyrskydd har dock den fördelen att de kan tas på och av snabbt. De är också lättare att rengöra och ger ett bra skydd mot sparkar och slag.

Särskilt hästar med förlängda rörelser, som de önskas i dressyr, tenderar att sparka sig själva i ballarna eller benen. Dressyrskydd är huvudsakligen tillverkade av PVC, läder med fleece, neopren och kolfiber. De mest bekväma, men också dyraste damaskerna är de som är tillverkade av kolfibrer De är inte bara extremt slagtåliga och lätta att rengöra, de ger också ventilation till hästens ben.

Benskydd är särskilt viktiga vid hoppning eftersom risken för skador är större här. Det händer snabbt att hästen stöter på ett hinder eller skadar sig själv genom att skrapa ett ben med hoven. Benskydd för hoppning är också huvudsakligen tillverkade av PVC, neopren, läder/fleece eller kolfiber.

Ofta används olika damasker för fram- och bakben. En populär variant är höga damasker framtill och halvhöga baktill. Om detta beror på din hästs rörelsemönster. Om hästen ofta borstar bakbenen med sina hovar eller hästskor bör du också använda höga benskydd i bak.

Det är viktigt att benskydden sitter ordentligt. De måste ha rätt storlek och sättas på rätt sätt. För hästar finns storlekarna Ponny, Cob, Full eller S, M, L, XL. Du ytterligare anpassa dem till hästens ben med hjälp av den justerbara knäppningen.

Det kan vara svårt att hitta rätt benskydd till en Haflinger. Om du har tur och din Haflinger är nätt kan benskydd för ponny passa. Problemet är oftast inte längden utan bredden, som ofta är för liten. Å andra sidan kan benskydd i storlek "full" passa en kraftig Haflinger. Stöveln kan dock bli för lång, även om bredden är bra.

Det ända är att mäta och söka efter rätt passform för din individuella häst. Du måste mäta omkretsen på kotan och höjden på benskyddet. Det är definitivt värt att titta på utrustning för quarterhästar som ofta passar till Haflingers.

Benskydd är användbara för fälttävlan. Belastningen på hästens ben är mycket högre vid fälttävlan än vid dressyr eller hoppning. I princip kan du använda benskydd för hoppning för fältritt, men det finns också speciella häststövlar för fälttävlan. Dessa är vanligtvis slutna, men har ofta ventilation så att hästens ben inte överhettas. De finns också med extra kolfiberinlägg i för att stöda senor och skenben.

Om du vill köpa benskydd för tävling ska du i förväg ta reda på vad som är tillåtet. Bestämmelserna om benskydd för hästar vid tävlingar ändras ofta. Om du saknar aktuell information kan det hända att du bryter mot reglerna. Utan rätt information kan du naturligtvis också råka ut för att din häst saknar benskydd på tävlingen.

Hästens ben, särskilt senorna och leder, är mycket känsliga för skador. Å ena sidan kan dessa skador komma från att benet stryks med hoven eller från att hästen stöter mot saker som hinderstolpar. Men senorna kan också skadas av överdriven belastning. Benskydd eller till och med benlindor är endast en begränsad hjälp mot sådan belastning. I detta avseende är de främst användbara för konvalescenter efter sådana skador.

Senskydd erbjuder det bästa skyddet mot hästens egna skador och mot annan extern mekanisk inverkan. Du måste dock se till att senskydden inte är för lösa. Om de glider ner längs benet kan de faktiskt bli en fara för hästen. Å andra sidan får senskydden inte vara för tajta, så att de inte skär av blodtillförseln till benet.

Om du planerar en uteritt med din häst är det säkert en bra idé att ta på benskydd. Men eftersom du förmodligen inte kommer att rida en så extrem ritt som fältritt räcker enklare benskydd. Det är viktigt att de sitter ordentligt och är lätta att rengöra. Därför är skydd av PVC eller neopren ett bra val. De har ett bra pris-prestandaförhållande och är väl lämpade för det här ändamålet med turridning.

Topp kategorier