Bett

Bett

Bett finns i en mäng olika stilar och storlekar för att passa varje häst och tävlingsgren. Välj ett klassiskt tränsbett eller ett lite mer tekniskt för den påverkan och kontroll som du behöver.
379 artiklar
Relevanta artiklar:
Vilket bett passar bäst till din häst
Det är mycket viktigt att nämna att det är hanteringen av bettet som avgör effekten på din häst! Även ett "harmlöst" ledat plast- eller gummibett kan orsaka hästen svår smärta om ryttaren har en hård och okänslig hand
17. februari 17. februari 2020 / Produkttips / 3 Minuter
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett enkelt och säkert sätt. Ska du köra med din häst i hästtransporten? Tips om vad du bör tänka på och hur du kan garantera en säker och trygg resa.
10. juni 10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter
Vilket bett passar bäst till din häst
Det är mycket viktigt att nämna att det är hanteringen av bettet som avgör effekten på din häst! Även ett "harmlöst" ledat plast- eller gummibett kan orsaka hästen svår smärta om ryttaren har en hård och okänslig hand
17. februari 17. februari 2020 / Produkttips / 3 Minuter
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter

Köp Bett på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 690 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Bett i olika material

Bett finns i olika material: titan, rostfritt stål, koppar, gummi, Aurigan eller läder, och i lika många olika utföranden. Om du väljer ett enkelt eller dubbelt bett, ett tränsbett, ett eggbett, ett pelhambett, bridongbett, hackamores, baucherbett, 2- eller 3-ringbett, D-ringsbett eller ett fullcheekbett beror helt och hållet på din häst och ditt sätt att rida. Du bör göra en  bedömning av din kunskapsnivå för att hitta rätt bett för som passar din häst och dig.

Bett och deras funktioner

  • Tränsbett gör att hästen kan dricka bra trots bettet.
  • Eggbett förhindrar att hästens hud kläms.
  • Bridong bett hjälper till att hålla hästen upprätt och i linje.
  • D-ringbett är populära inom tävling och ger smidig kontroll.
  • Hackamores tillåter en bettlös träns.
  • Pelhambett är, liknande kandar men gör det möjligt att använda två tyglar, lämpliga för erfarna ryttare eftersom de tillåter en relativt hög kontroll.

Vilken tjocklek på bettet

För att ta reda på vilken tjocklek du ska välja för din häst kan du prova "2-fingertestet". Du behöver bara sätta ihop pek- och långfingret och föra in dem i hästens mun på den plats där bettet brukar ligga. En liten öppning mellan över- och underkäken utövar tryck på båda fingrarna och kräver ett tunnare bett (14-16 mm) för att sitta bekvämt. Om du bara känner ett litet eller inget tryck på fingrarna finns det utrymme för ett tjockare bett (16 - 18 mm). Korrekt bett tjocklek 2-fingertest Om du använder ett för tjockt bett kommer det att utöva tryck på den känsliga gommen och orsaka tryckskador och skavsår. Hästen kan reagera med att kasta huvudet, öppna munnen eller rycker i tyglarna.

Det finns många olika sorters bett på marknaden. Det är viktigt att veta vilket bett som fungerar bäst för din häst för att den ska arbeta i harmoni med varandra.

Bläddra bland värt stora sortiment bett för hästar och välj ett som passar för er.

Utbudet är stort - det finns tränsbett av många olika material och i olika former. Vilket bett som är bäst för dig beror på din hästs anatomi, temperament och vanor. En anatomiskt formad, tvådelat tränsbett uppmuntrar vanligtvis hästar att tugga mer, så om din häst inte tuggar tillräckligt mycket kan detta träns vara bäst. Om din häst å andra sidan redan tuggar mycket kanske den bara leker med denna träns och inte accepterar tygeln. I det fallet är det förmodligen bättre med ett rakt/odelat bett. Den här typen av bett är dock inte lämplig om din häst gillar att dra.

De flesta hästar accepterar anatomiskt formad eggbett mycket bra. Den ligger mycket bekvämt i hästens mun. Men om din häst tenderar att dra mot handen kan du prova ett 2- eller 3-ringsbett.

Bett i metall har en lång tradition. I dag används ofta koppar, järn eller rostfritt stål för att tillverka bett. Koppar och järn har fördelen att de reagerar med hästens saliv. Detta ger bettet en behaglig smak för djuret. Koppar i sin rena form är dock för mjukt. Den används därför oftast tillsammans med andra metaller. Detta tillägg av koppar gör också att bettet värms upp snabbare till hästens kroppstemperatur på vintern. Bett av rostfritt stål är mycket smidiga, hållbara och lätta att rengöra.

Bett av plast består av en metalltrådskärna och en beläggning av Nathe. Detta syntetiska material är mycket mjukt. Å ena sidan är detta behagligt för hästen, men å andra sidan förkortar det bettets livslängd. Så du måste kontrollera Nathe bett regelbundet. Om hästen biter sig igenom Nathe beläggningen exponeras trådkärnan, vilket kan leda till allvarliga skador i hästens mun.

Topp kategorier