*jämfört med ordinarie pris - enskilda artiklar är starkt reducerade
Bettlöst träns

Bettlöst träns

Bettlösa träns finns numera i nästan lika många olika varianter som vanliga träns med bett. Vilket bettlöst träns eller sidepull du använder beror på din erfarenhet och dina önskemål när det gäller utseende och resultat.
7 artiklar
Horseware Rambo Micklem multiträns

Horseware

Rambo Micklem multiträns

1.749,00 kr
(19)
Horze bettlöst
RRP -12%

Horze

bettlöst

749,00 kr
RRP: 849,00 kr
(11)
Horze Denver bettlöst Sidepull träns
RRP -11%

Horze

Denver bettlöst Sidepull träns

849,00 kr
RRP: 949,00 kr
(2)
Karlslund Bettlöst träns, brunt/mässing

Karlslund

Bettlöst träns, brunt/mässing

729,00 kr
Horze Orlando kombinerat bettlöst träns
RRP -13%

Horze

Orlando kombinerat bettlöst träns

949,00 kr
RRP: 1.090,00 kr
(13)
Karlslund ridgrimma

Karlslund

ridgrimma

879,00 kr
(2)
Karlslund Bitless headstall

Karlslund

Bitless headstall

649,00 kr
(4)
Relevanta artiklar:
Vilken nosgrimma är bäst för min häst?
Vilken nosgrimma är bäst för min häst?
En nosgrimma är remmen/remmarna som spänns över nosen på din hästs träns. Dessa remmar hjälper till att hålla hästens mun stängd och förhindrar tungfel, så att du alltid kan agera med ned en mjuk hand.
16. mars 16. mars 2020 / Produkttips / 3 Minuter
10 tips för vinterridning
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett enkelt och säkert sätt. Ska du köra med din häst i hästtransporten? Tips om vad du bör tänka på och hur du kan garantera en säker och trygg resa.
10. juni 10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter
Vilken nosgrimma är bäst för min häst?
En nosgrimma är remmen/remmarna som spänns över nosen på din hästs träns. Dessa remmar hjälper till att hålla hästens mun stängd och förhindrar tungfel, så att du alltid kan agera med ned en mjuk hand.
16. mars 16. mars 2020 / Produkttips / 3 Minuter
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter

Köp Bettlöst träns på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 690 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Bettlösa träns som ett skonsamt alternativ

Det bettlösa tränset, som tills för en tid sedan var mer förknippat med westernridning, blir alltmer populärt i dressyr- och hoppdiscipliner, särskilt bland fritidsryttare. Man bör dock komma ihåg att inte alla ryttare, inte alla hästar och inte alla kombinationer av ryttare och häst fungerar bra tillsammans med bettlösa träns. I vårt mångsidiga utbud av bettlösa träns hittar du definitivt ett som är värt att prova.

Sidepull

En sidepull är i princip uppbyggd som en grimma, men funktionen är huvudsakligen begränsad till hästens nosområde. Beroende på din smak och ridstil kan du välja mellan olika färger och även olika mönster, de bettlösa tränsen är precis lika snygga stilfulla som de med bett.

Bosal

Bosal är i princip bara känd från westernridning, där den ursprungligen användes för att rida in unga hästar. På grund av att tyglarna sitter fast under halsen måste du ha en bra sits med när du använder bosalen och kunna använda dina vikt på rätt sätt.

Du hittar säkert något som passar dig och din häst i vårt stora sortiment, Horze har ett stort utbut av bettlösa träns från populära märkens som Karlslund. 

Ett bettlöst träns, precis som alla andra typer av träns, måste alltid sitta bra, varken för löst eller för hårt.

Om ditt bettlösa träns är för hårt åtdraget kan du störa din häst eller till och med orsaka smärta, friktion kan till och med orsaka skador. Om ditt bettlösa träns är för löst fastsatt kommer det att glida bort från de punkter där det ska fungera och dina instruktioner blir diffusa eller når kanske inte fram till hästen överhuvudtaget.

Eftersom det finns många olika bettlösa träns och de kan skilja sig åt avsevärt i form, funktionspunkter och andra egenskaper bör du skaffa information specifikt för det bettlösa träns som du vill använda och om hur du ska anpassa det så att det gynnar dig och din häst.

Med ökad kännedom och popularitet för bettlös ridning finns det fler och fler olika varianter av bettlösa träns.

Den äldsta varianten, som kommer från westernsporten, är troligen sidepull, som liknar en grimma i sin konstruktion och som i princip fungerar som alla bettlösa tränsar på nosen.

En annan version är hackamore hjulet, förmodligen den mest kända modellen bland de bettlösa tränsen, som har ett hjul på sidan som kan användas för att reglera skärpan i tygeln. Förutom på nosen verkar hjulet även på hakan och nacken.

Bosal är också känd från westernridning, där den ofta används som en träns vid den första träningen av hästen. Bosal är inte lätt att använda och bör inte användas av nybörjare.

Listan över bettlösa träns kan göras lång, men det bästa är att skaffa specifik information om varje träns och välja den som passar dig bäst.

Den bettlösa tränsen skiljer sig först och främst genom att den används utan bett. Istället för att påverka hästens mun med tyglarna via bettet, är tyglarna ofta fasthakade på nosgrimmans sidoringar och du använder dem för att påverka nosen, ibland även nacken eller hakan.

Bettslösa träns anses vara särskilt skonsamma, men i händerna på oerfarna ryttare kan de också orsaka skador på hästen, särskilt eftersom hästens nosrygg är lika känslig som hästens mun.

Om du vill rida utan bett rekommenderas det att du efter att ha valt det perfekta bettlösa tränset söker hjälp av en ridlärare som hjälpa att träna dig i bettlös ridning.

Att rida utan bett är en trend som blir allt vanligare, eftersom ridning utan bett anses vara särskilt skonsamt. Du måste vara försiktig här, för med ett bettlöst träns kan du inte påverka hästens mun, men beroende på vilket träns du väljer, trycker du på näsryggen, eller till och med på hakan eller på halsen.

Fördelen med ett bettlöst träns är att det inte finns någon metall i hästens mun. Hästar som är känsliga i munnen kan dra nytta av detta, och det finns studier som säger att bettet utlöser matningsreflexen och distraherar hästen från själva träningen via instinkten.

Så fördelarna med ett bettlöst träns kommer alltid att bero på din häst och din förmåga, eftersom ett träns bara är lika bra som ryttarens hand som använder det.

Den kaliforniska versionen är också ett bettlöst träns och mycket populär bland westernryttare. Den kallas ofta för bosal, även om det egentligen bara är namnet på nosdelen på denna träns. Bosal är tillverkad av flätad rawhide läder. Den anpassar sig till hästens huvudform med hjälp av hästens kroppsvärme. På höger och vänster sida av bosalen finns "nosknapparna". Där fästs kindstyckena som leder till halsen. Från ”knapparna” löper något tunnare snören under hakan. Tyglarna är fästade på den nedre delen av nosgrimman. De kallas också Mercante. Dessa reptyglar var ursprungligen gjorda av tagel. Idag används ofta nylon för detta ändamål.

Topp kategorier