Spara upp till 60 %
Gramantyglar & Halsförlängare

Gramantyglar & Halsförlängare

Triangeltyglar/Wienertyglar är klassiska hjälptyglar, och när de används rätt bidrar de på ett viktigt sätt till grundutbildningen av häst och ryttare. Gramantyglar har en liknande uppbyggnad som triangeltyglar, men hör till de s.k. korrigeringstyglarna. Halsförlängare är en elastisk inspänningstygel som kan användas on hästen är starka i munnen/nacken och inte vill söka sig neråt.
18 artiklar
Horze dubbla tyglar
RRP -25%

Horze

dubbla tyglar

449,25 kr
RRP: 599,00 kr
(10)
Horze Sparta gramantyglar, nylon/läder
upp till -50% (RRP)

Horze

Sparta gramantyglar, nylon/läder

Från 449,50 kr
RRP: 899,00 kr
(4)
Kavalkade halsförlängare, töjbar
RRP -20%

Kavalkade

halsförlängare, töjbar

183,20 kr
RRP: 229,00 kr
Kavalkade gramantygel i läder, 16 mm
RRP -20%

Kavalkade

gramantygel i läder, 16 mm

319,20 kr
RRP: 399,00 kr
Finns tillgänglig
Kavalkade gramantyglar, vävribb
RRP -20%

Kavalkade

gramantyglar, vävribb

223,20 kr
RRP: 279,00 kr
Kincade gramantygel i läder

Kincade

gramantygel i läder

349,00 kr
(1)
Kincade de Gogue tygel

Kincade

de Gogue tygel

179,00 kr
(1)
Kavalkade Chambon
RRP -20%

Kavalkade

Chambon

519,20 kr
RRP: 649,00 kr
Kavalkade trekantstygel
RRP -20%

Kavalkade

trekantstygel

343,20 kr
RRP: 429,00 kr
Kavalkade trekantstyglar
RRP -20%

Kavalkade

trekantstyglar

399,20 kr
RRP: 499,00 kr
Finns tillgänglig
Horze justerbar halsförlängare
RRP -10%

Horze

justerbar halsförlängare

179,00 kr
RRP: 199,00 kr
(15)
Horze vävribbtyglar
RRP -25%

Horze

vävribbtyglar

261,75 kr
RRP: 349,00 kr
(2)
Horze Sparta gramantyglar
upp till -50% (RRP)

Horze

Sparta gramantyglar

Från 374,50 kr
RRP: 749,00 kr
Finns tillgänglig
Horze inspänningstyglar i läder med gummiringar
RRP -25%

Horze

inspänningstyglar i läder med gummiringar

449,25 kr
RRP: 599,00 kr
(8)
Horze gogue-hjälptyglar
RRP -25%

Horze

gogue-hjälptyglar

411,75 kr
RRP: 549,00 kr
(4)
Jacson Gramantygel Rep

Jacson

Gramantygel Rep

599,00 kr
(1)
Karlslund träningstyglar

Karlslund

träningstyglar

529,00 kr
Kincade gramantygel i vävribb

Kincade

gramantygel i vävribb

229,00 kr
Relevanta artiklar:
Hur funkar olika hjälptyglar
Hur funkar olika hjälptyglar
En duktig ryttare med en korrekt tränad häst behöver vanligtvis inga hjälptyglar. I många situationer kan dock hjälptyglar vara användbara: vid longering, för nybörjare…
08. april 08. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
10 tips för vinterridning
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett enkelt och säkert sätt. Ska du köra med din häst i hästtransporten? Tips om vad du bör tänka på och hur du kan garantera en säker och trygg resa.
10. juni 10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter
Hur funkar olika hjälptyglar
En duktig ryttare med en korrekt tränad häst behöver vanligtvis inga hjälptyglar. I många situationer kan dock hjälptyglar vara användbara: vid longering, för nybörjare…
08. april 08. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter

Köp Gramantyglar & Halsförlängare på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 690 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Triangel- och Gramantyglar som hjälptyglar

Redan namnet hjälptyglar indikerar dess uppgift. Särskilt triangeltygeln hjälper oerfarna ryttare och unga hästar med sin grundträning. Om triangeltygeln/Wienertygeln är spänd på rätt sätt gör den det möjligt för hästen att luta sig jämnt mot tyglarna. Detta gör att hästen kan balansera sig själv bättre, även för nybörjare, så att ryttaren har möjlighet att koncentrera sig på sitsen och stödet. Gramantyglar hör inte hemma i händerna på oerfarna ryttare. De används oftast som korrigerande tyglar, eftersom de får hästen att inta en viss huvud- och nackställning.

Triangeltyglar/Wienertyglar för ponnyer och hästar

Oavsett om du letar efter triangeltyglar/wienertyglar för hästar, triangeltyglar/wienertyglar för shetlandsponnyer eller fullblod, är konstruktionen av hjälptygeln alltid identisk. För varmblod är tygeln, cirka 2,5 meter lång och delas i ena änden. Alla tre ändar har justerbara öglor. För snabbare hantering finns det triangeltyglar/wienertyglar med karbinhakar. Den ena änden fästs på sadelgjorden eller tömkörningsgjorden mellan frambenen, den delade änden löper från insidan till utsidan genom bettringarna och tillbaka till sadelgjorden, vilket skapar den triangel som ger tyglarna deras namn.

Triangeltyglar/wienertyglar i Cob- eller Full-storlek skiljer sig endast i den totala längden. Wienertyglar/triangeltyglar finns i olika material. Vår erfarenhet av visar dock att triangeltyglar/wienertyglar i läder har visat sig vara de mest populära, men triangeltyglar/wienertyglar med ripsband är också efterfrågade, och de är oftast lite billigare än de klassiska bruna triangeltyglarna/wienertyglarna helt i läder.

Justrera triangeltyglarna på rätt sätt

Om du vill justera triangeltyglarna på rätt sätt ska du se till att de löper på ungefär samma höjd som hästens nos. Den korrekta längden på triangelns tyglar kan kännas igen på pannan-näslinjen, som måste ligga något framför den vertikala linjen. Triangeltygelns riktningseffekt begränsar hästen i sidled och möjliggör samtidigt rörelser framåt och nedåt. Korrekt inspänning är ett grundläggande krav för att rida med triangeltyglar, eftersom det är det enda sättet att förhindra att hästen kommer på framhanden. Samma sak gäller för longering med triangeltyglar.

Triangeltyglar/Wienertyglar, ja eller nej?

Målet med all ridträning är alltid att kommunicera med hästen utan hjälptyglar och att påverka den på ett känsligt sätt. En extra tygel är därför inte avsedd att användas permanent. En korrekt använd triangeltygel/wienertygeln ger dock hästen en säker ram att luta sig mot och samtidigt tillräcklig rörelsefrihet i nacken. En målinriktad användning i erfarna händer kan därför vara ett utmärkt hjälpmedel på vägen till grundträning.

Gramantyglar för hästar

Gramantyglar för ponnyer och hästar är en slags hjälptygel, men till skillnad från triangeltygeln, inspänningstyglar eller martingalen är den inte en hjälptygel utan en korrigerande tygel. För vissa är den ett oersättligt hjälpmedel, medan andra kräver att gramantyglar ska förbjudas. För det första är en gramantyglar endast en ca 2,5 meter lång, sluten tygel som är utrustad med en ögla eller karbinhake i änden för att fästas på sadelgjorden. De klassiska tyglarna i läder är vanligtvis svarta för att matcha själva tyglarna. Nu finns det dock även fina bruna gramantyglar, gramantyglar i ripsband och något billigare gramantyglar av rep.

Spänn fast gramantyglarna på rätt sätt

Gramantyglarna är vanligtvis fästade vid grimman. Därifrån går den mellan frambenen till bettringarna. Den leds genom bettringarna från insidan till utsidan och slutar sedan direkt i ryttarens hand. Ryttarens hand är därför avgörande för den kraft som utövas på hästens mun. När man samlar upp gramantyglarna dras hästens nos mot bröstet. Effekten av gramantyglarna är då jämförbar med effekten av en hävstång. Kraften är dubbelt så stark på hästens mun, vilket kan leda till smärta och skador. Därför bör gramantyglar aldrig användas av oerfarna händer, och kombinationen av gramantyglar med stångbett, Kandar eller Pelhambett är fullständigt uteslutet.

Hur håller jag gramantyglarna på rätt sätt?

För att undvika att tvinga in hästen i en position där den är låst, ska det huvudsakliga trycket när du rider med gramantyglar alltid ligga på själva tyglarna. Helst ska du hålla gramantyglarna så att de hänger lite. För att korrigeringstyglarna ska kunna glida lätt genom händerna används vanligtvis gramantyglar utan stoppar.

Användning av Gramantyglar

Gramantyglar har absolut inte lämpade för nybörjarryttare och unga hästar. Du bör också avstå från att använda gramantyglar i terrängridning och på ojämnt underlag, eftersom det ökar risken för skador. Det är till och med förbjudet att använda gramantyglar för hoppning. Det är inte heller tillrådligt att använda Gramantyglar för longering, eftersom de inte kan fästas säkert på sadelgjorden eller tömkörningsgjorden. Den korrigerande tygeln hör därför högst hemma i händerna på en erfaren och känslig ryttare. Hästen ska också tränas så att den korrigera sig själv och kan samlas in. Gramantyglar kan då hjälpa till att begränsa hästen uppåt på ett väl genomtänkt sätt, men den får aldrig användas för att dra ner nosen.

Hos horze hittar du ett brett sortiment av triangeltyglar/wienertyglar och gramantyglar, men även gogue-tyglar för hästar och andra hjälptyglar som Inspänningstyglar, martingaler och halsförlängare. Upptäck kända varumärken som Karlslundoch Kavalkade.

Topp kategorier