Horze Guide

5 skäl till varför din häst kanske behöver en pad


Fler och fler ryttare väljer att använda en pad under sadeln. Sadelpaddar har blivit populärt på senare år, och det finns en bra anledning till varför - padden är mångsidig och gör det mer bekvämt för din häst. Om någon av följande situationer gäller för dig, kan det vara så att din häst också behöver en pad.

 1. Sadeln är för bred för din häst

  Det är alltid viktigt att ha en sadel som passar hästen korrekt. En pad kan inte fixa en dåligt passande sadel, men om sadeln bara är något för bred för din häst, kan en pad åtgärda det. Om du har en sadel som bara är lite för bred, ska du titta efter en tjockare pad som hjälper till att bygga upp utrymmet mellan hästens rygg och sadeln.

 2. Hästens kroppsform kommer att förändras

  Om du just har börjat sätta igång en otränad häst efter ett uppehåll, kommer hästens kropp och muskulatur att förändras dramatiskt under de närmaste månaderna. Din sadel kan vara för stor för hästen nu, men det kommer nog inte att vara så länge. Med hjälp av en pad kan sadeln passa hästen bättre under tiden fram till att hästens kondition och muskler har förbättrats. Du kommer förmodligen kunna rida utan padden när din häst har fått tillbaka sin gamla form igen.

 3. Sadeln sitter ojämnt

  Alla hästar har olika konformation och du har kanske märkt att du sitter för lågt fram eller bak i sadeln. En pad kan korrigera det här problemet och vissa paddar är speciellt utformade för att höja upp fram- eller bakvalvet på sadeln. En fram- eller bakpad kan alltså vara ett bra alternativ.

 4. Hästen har ont i ryggen

  Hästens rygg bär upp dig när du rider, och ömmande ryggar bland hästar är tyvärr vanliga. Oavsett om din häst har haft en tidigare skada eller om du bara vill göra det så bekvämt som möjligt för din häst, kan du använda en pad under sadeln. Sadelpaddar tillverkas av olika material, och vissa paddar är utformade för att dämpa belastningen på hästens rygg och minimera påverkan av din vikt. Paddar bidrar till att fördela din vikt över hästens rygg, vilket eliminerar känsliga tryckpunkter och gör det bekvämare för din häst.

 5. Du vill att sadeln ska ligga närmare din häst

  Har du ridit i en sadel som det varit svårt att känna hästens sidor i någon gång? Vanliga vojlockar och schabrak kan göra att du inte känner dig tillräckligt nära hästens rygg och sidor. Med hjälp av en pad kommer du närmare hästen samtidigt som den dämpar belastningen på hästens rygg, så att du får en bättre känsla för hästen och därför också mer kontakt när du rider.

Du kan använda en pad av en mängd olika skäl - din häst kan kanske dra nytta av en av dem.