Horze Guide

3-stegsguide när du ska köpa ridstövlar


Ett par ridstövlar fulländar din outfit och ger elegans. Höga ridstövlar är obligatoriskt vid många tävlingar. Här är några saker du kan tänka på när du ska köpa ridstövlar.

 1. Bestäm vilken typ av stövlar du behöver

  Innan du börjar titta på ridstövlar, ska du välja vilken typ av ridstövlar du behöver. Ridstövlar finns i två huvudtyper: Hoppridstövlar och dressyrridstövlar. Hoppridstövelnhar snörning på ovanlädret och används typiskt vid engelska discipliner som hoppning och fältritt och jakter. Dressyrridstöveln, å andra sidan, har ingen snörning och används vanligen av dressyrryttare.

 2. Bestäm vilka funktioner du vill ha

  Ridstövlar finns med en mängd olika funktioner. Det finns ridstövlar som ger extra komfort i sulan, som gör det extra bekvämt för dina fötter under långa dagar. Många ridstövlar har nu också dragkedja baktill, vilket gör det enklare att ta på och av stöveln.

  Det finns också en mängd olika designalternativ som erbjuds av olika märken och stilar. Traditionella ridstövlar är helt svarta, men färgade accenter är idag populära alternativ. Innan du väljer ridstövel ska du känna till vilka förväntningar och regler som gäller för din disciplin. Ridstövlar med färgglada accenter är kanske populärt i hoppvärlden, men ogillas i dressyren. Det är alltså bra att känna till vad som gäller för din disciplin när du ska bestämma dig för vilken ridstövel du vill ha och behöver.

 3. Bestäm din stövelstorlek

  När du har hittat ett par ridstövlar som du tycker om, ska du välja rätt storlek. Du behöver ta några olika mått för att vara säker på att du får rätt storlek på dina nya ridstövlar. Din stövelstorlek ska vara ungefär samma som din vanliga skostorlek, eller på dina ridskor, om du har sådana.

  Din vadstorlek är ett viktigt mått. Det bestämmer hur tätt stövlarna ska sitta runt benet. För att mäta din vadstorlek använder du ett tygmåttband och mäter runt den bredaste delen av vaden när du sitter ner och har dina ridbyxor och strumpor på. . Jämför detta vadmått med måttabellen som respektive ridstövelmärke har. Många tillverkare erbjuder ridstövlar med en mängd olika vadstorlekar, som vanligtvis sträcker sig från smal till extra bred.

  Det sista måttet du ska ta, är längden (höjden) på ditt ben. Fortfarande sittande, mäter du från nederdelen av hälen upp till baksidan av ditt knä (knävecket). Detta mått anger höjden på ridstöveln. När du gått in din ridstövel mjuknar de och sjunker ihop något, så det rekommenderas att du lägger till ca 2,5 cm till ditt mått. Jämför detta mått med ridstövelns måttabell för att avgöra vilken storlek du behöver.

En par kvalitetsridstövlar håller i många år och gör att du ser fin och elegant ut på din häst.