Fyra sätt att hålla sig sval i sadeln på sommaren
Horze Guide

Fyra sätt att hålla sig sval i sadeln på sommaren


Sommarvärmen kan helt ta bort lusten för en ridtur. Men det behöver inte vara så. Det finns många sätt att hålla sig sval i sadeln på sommaren. Här får du några tips på hur du kan göra.

 1. Använd chaps istället för stövlar

  Ridstövlar är underbara, snygga och, väl inridna, även behagliga att använda. Nackdelen är bara att de även är mycket varma. Överväg bruk av chaps istället när du rider där hemma. Chaps är lättare och kan tas på precis innan ridturen och tas av rätt efter. Detta hjälper dig verkligen att hålla dig sval.

 2. Välj ridbyxor med andasfunktion

  Oavsett om du väljer stövlar eller chaps, spelar valet av ridbyxor en stor roll för hur sval du kommer att känna dig under sommaren. Se efter ridbyxor som är gjorda i ett lätt material med andasfunktion. Det ger ett bättre luftflöde, vilket i sin tur ger svalka. Ridbyxor i bomull som andas är ett utmärkt val för sommarridning.

 3. Välj sommarridhandskar

  Läderridhandskar är utmärkta på hösten och vintern, men händerna blir snabbt svettiga i dem under sommaren. Köp ett par ridhandskar som är menade för sommarbruk. De bör vara lätta med andasfunktion som ger ett maximalt luftflöde för att hindra händerna från att svettas.

 4. Använd lätta tröjor och jackor

  När det är dags att handla ridkläder för sommaren så är tröjor och jackor av lätta material med andasfunktion de bästa. Tröjan bör inte sitta för åtsittande för att skapa ett luftrum mellan tröjan och din kropp för en naturlig ventilation under ridturen. Polyesterplagg har utmärkta fukttransporterande egenskaper samtidigt som de andas. Dessutom förblir de behagliga att ha på sig även efter flera timmar i stallet.

När det gäller att välja stevnejakke, bör man även här leta efter en som är lätt med andasfunktion. Många grenar kräver bruk av mörk kavaj, men om möjligt så reducerar ljusa kavajer värmen i solen. Tänk på att tröjan under kavajen också bör vara lätt med så maximal andasfunktion som möjligt.