Kraftfoder, mash & müsli för hästar

Kraftfoder, mash & müsli för hästar

1 artiklar
Cavalor Wholegain, Balancer, 20kg

Cavalor Wholegain, Balancer, 20kg

849,00 kr
20 kg (42,45 kr / kg)
Finns tillgänglig
Relevanta artiklar:
10 tips för vinterridning
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett enkelt och säkert sätt. Ska du köra med din häst i hästtransporten? Tips om vad du bör tänka på och hur du kan garantera en säker och trygg resa.
10. juni 10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett enkelt och säkert sätt. Ska du köra med din häst i hästtransporten? Tips om vad du bör tänka på och hur du kan garantera en säker och trygg resa.
10. juni 10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter

Köp Kraftfoder, mash & müsli för hästar på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 690 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Mash för hästar

Mash är superpopulärt hos nästan alla hästar och det känns som om alla äter det. Men vad är egentligen mash för hästar? Beroende på dess sammansättning kan mash utfodras som tillskottsfoder eller som kraftfoder. Som huvudingredienser används kli och linfrö. Dessutom innehåller många typer av mos värdefulla vitaminer, mineraler och spårämnen. Häll varmt vatten över denna hälsosamma blandning för att göra en välsmakande gröt.

Varför utfodrar man hästar med mash?

Mashfoder till hästar är inte bara populärt, utan också ett riktigt allroundfoder. Mash har en positiv effekt på mag-tarmkanalen. Det kan därför utfodras vid matsmältningsproblem och kolik, på grund av att det innehåller kli som stimulerar tarmfunktionen. Slemmet i linfröet skyddar mage och tarmar från irritation. Denna kombination gör mash lättsmält. Särskilt hästar som har en tendens till FFL eller lider av diarré drar nytta av de positiva egenskaperna hos Mash.

Andra anledningar till att utfodra hästar med Mash

  • Efter sjukdom eller en operation för snabbare återhämtning
  • Mash för att öka hästens vikt och för magra hästar som har dålig aptit.
  • För stöd vid pälsbytet
  • Efter fölning
  • Mash som belöning och för snabb återhämtning efter sportprestationer.
  • Öka vätskeintaget för äldre hästar med tuggproblem
  • Mash med psyllium för att förebygga kolik

Du bör i förväg ta reda på vilken mash som är rätt för din häst. Det är viktigt att följa de olika tillverkarnas foderrekommendationer och tillrednings instruktioner. Det viktigaste är dock att det bästa mashet för din häst är det som smakar bäst för din häst.

Spannmålsfri mash för hästar

Hästar var vilda livnärde de sig uteslutande på gräs, mossa och örter. Stärkelsehaltiga spannmål, som havre, finns normalt inte på menyn. Därför är matsmältningskanalen inte konstruerad för att bearbeta stora mängder spannmål. Därför blir intoleranser allt vanligare. Här kan spannmålsfri mash och hästfoder vara till nytta. Hästen utfodras på ett art-anpassat sätt. Intaget av socker och stärkelse minskar, vilket lindrar organismen och skyddar den känsliga matsmältningskanalen. Därför är spannmålsfri mash också lämplig för hästar med PPID (cushings).

Örtmash för hästar

Örtmash för hästar innehåller olika örtblandningar. Alpengrün Mash från Agrobs innehåller till exempel olika matsmältande örter som fänkål och kummin. Med rätt blandning kan du också göra din egen örtmash för hästar. Rör helt enkelt de önskade örterna i mashet. Örter som timjan, spikört och lakritsrot kan ha en positiv effekt på hästens luftvägar.

Kraftfoder för hästar

Kraftfoder är avsett att ge extra styrka och energi till hästar. Till skillnad från det dagliga grovfodret och tillförseln av mineralfoder och spårämnen är detta hästfoder inte en del av hästens basföda. Kraftfoder till hästar är avsett att täcka ett ökat energibehov som inte kan tillgodoses enbart genom grovfoder. Särskilt hästar som regelbundet utför arbete i form av träning, tävlingar eller ansträngande ridturer, ston i avel, hästar i tillväxtfasen och även föl gynnas av ett individuellt anpassat fodertillskott.

Effekten av kraftfoder

Varje hästs individuella energibehov är väldigt olika. Det beror på prestandakraven och energibehovet. Den absoluta klassikern bland kraftfoder är havre. Men korn och majs och olika hästmüsli är också bra energikällor för hästar. Men vilka effekter har egentligen havre på hästar?

Kraftfoder med havre

Oavsett om det är gul eller svart havre är havrekorn ett av de hälsosammaste och mest energirika spannmålen av alla. Det är relativt proteinfattigt och innehåller lättsmälta kolhydrater som hästen kan ta upp nästan helt genom tunntarmen. Genom att tugga de stora kornen intensivt kan hästen använda upp till 80 % av den stärkelseenergi som de innehåller. Den lättsmälta energin i havre går snabbt in i hästens ämnesomsättning och det är just det som kan göra hästar heta. Frågan om havre gör hästar heta måste dock besvaras med ett tydligt, nja kanske, alla har en egen åsikt. Att havre gör hästar heta har ingen vetenskaplig grund. Blodsockret stiger dock 1-2 timmar efter foderintaget, vilket kan påverka temperamentet hos vissa hästar.

Hästmüsli

Lika populärt som kraftfoder och mash är hästmüsli. Det ser gott ut och luktar gott. Traditionellt används hästmüsli som kraftfoder. Müsli är en kombination av spannmålsflingor, alfalfa, örter, linfrö och andra goda ingredienser. Hästmüsli med havre är rik på spannmål och en mycket bra energikälla. Müsli med hög spannmålshalt och hästmüsli för muskeluppbyggnad är att föredra för sporthästar och spannmålsfri hästmüsli för fritidshästar. Havrefri hästmüsli är särskilt lämplig för hästar med temperament.

Hästmüsli för seniorer

Hästarnas foderbehov förändras med åldern. För att bibehålla vitalitet och hälsa även på äldre dagar rekommenderas särskild hästmüsli för seniorer. De är lättsmälta och anpassade till äldre hästars näringsbehov. Agrobs erbjuder till exempel en speciellt utformad müsli för seniorer, som hjälper äldre hästar att bibehålla sina muskler och som även är mycket lämplig för hästar med tuggproblem.

Sockerfri hästmüsli

Sockerfri hästmüsli är lämplig för hästar som äter mycket. Müslivarianter har ofta mycket energi, men de har oftast en hög sockerhalt. För hästar som är lätta att mata eller feta och hästar med matsmältningsproblem är det bättre att undvika stora mängder sockerhaltig müsli. Det är bättre att använda hästmüsli utan socker.

Melassfri hästmüsli

Melass är en naturprodukt som i måttliga mängder har en positiv effekt på hästens energiförsörjning, muskelaktivitet och nervstyrka. Det är en biprodukt från sockerproduktion av sockerbetor. På grund av sin söta smak anses den vara en aptitretare för hästar med dålig aptit. Det höga sockerinnehållet i melass kan dock vara problematiskt för hästar med hälsoproblem och kan främja metaboliska sjukdomar som fång, insulinresistens, PPID (Cushings syndrom) eller EMS. Eftersom melass vanligtvis utgör mindre än 5 % av ingredienserna i hästmüsli är rädslan av för mycket socker och den därav följande risken för magproblem hos friska hästar ganska obefogad.

Hos horze hittar du ett stort utbud av olika sorters mash, kraftfoder och högkvalitativa hästmueslis. Prova bästsäljande varumärken som Agrobs, Eggersmann eller Blue Hors. Utöver urvalet av mash, kraftfoder och müsli hittar du också hästgodis, mineralfoder, slickstenar och kosttillskott för hästar.