Ryggskydd

Ryggskydd

Ryggskydd för ridning skyddar din känsliga rygg från skador i händelse av ett fall, de är utformade enbart för ryggområdet och är därför mycket populära bland ryttare som lägger stor vikt vid fullständig rörelsefrihet.
16 artiklar

Köp Ryggskydd på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 499 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Säkerheten först!

Oavsiktliga avhopp och fall är en del av ridsporten. Numera finns det många olika möjligheter att se till att ett fall blir så riskfritt som möjligt. Förutom ridhjälmar är en säkerhetsväst eller ett ryggskydd standardutrustning för många ryttare. Ryggskyddet skyddar ryggraden i händelse av fall, särskilt vid hoppning, terräng eller fälttävlan. Eftersom skyddet endast är avsett att skydda ryttarens rygg eller den känsliga ryggraden ger det mer rörelsefrihet än till exempel en säkerhetsväst. Ryggskydd för ridning är vanligtvis tillverkade av speciellt syntetiskt skum som anpassar sig till ryttarens anatomi. För att ryggskyddet ska fylla sitt syfte är det viktigt att det sitter rätt och inte begränsar din rörelsefrihet när du rider. Annars kan du inte rulla iväg om du faller. Därför har de flesta modellerna justeringsmöjligheter för att säkerställa en bra passform. Eftersom ryggskyddets längd vanligtvis inte kan justeras bör man vara särskilt försiktig så att ryggraden skyddas utan att ryggskyddet vilar på sadeln eller är i vägen.

Skydd respektive komfort?

Precis som för säkerhetsvästar har ryggskydden olika skyddsnivåer, som du hittar i respektive beskrivning. Även om det fortfarande är sant att ju tjockare material desto bättre skydd, arbetar man numera för fullt för att samtidigt garantera en hög bärkomfort. I de flesta fall bidrar även små funktioner som andningsförmåga eller vattenavvisande material till ökad komfort. Här hittar du innovativa, lätta och högkvalitativa ryggskydd som inte bara har enastående säkerhetsaspekter utan också imponerar med sin design. Som väst eller huvtröja syns skyddet knappt och är bekvämt att ha på sig. Förutom vårt eget varumärke har vi även produkter från Zandona och Komperdell.

Roliga fakta: visste du att ryggskydd faktiskt kommer från motorcykelsporten? Hittills finns det ingen separat teststandard för ryggskydd inom ridsporten, men eftersom det främst handlar om att absorbera slag och stötar i ryggområdet finns det inget som talar emot att tillämpa teststandarden för motorcyklar. Säkerhetsvästar är däremot en annan sak.

Till skillnad från säkerhetsvästen skyddar ryggskyddet, som namnet antyder, endast ryttarens rygg. Ryggskyddet har stoppning och inlägg på ryggen, vilket stärker ryggraden i nedre delen av ryggen. Med den är du också skyddad mot vassa föremål eller sparkar från hästen efter ett fall, men bara på ryggen.

Skyddsvästen däremot ger ett allsidigt skydd, eftersom den också är vadderad på sidorna och bröstet. Det ger därför en högre skyddsnivå, oavsett hur du faller. Om du väljer ett ryggskydd eller en säkerhetsväst beror på din individuella risk och dina behov.

Ryggskyddet skyddar ryggen vid fall. Det får dock inte begränsa eller hindra dina rörelser, så det är viktigt att välja rätt storlek. Ryggskyddet får inte vara för långt, annars kommer det att gnugga mot sadelns bakre del och störa dig i stället för att stödja dig. Naturligtvis får den inte vara för kort för att skydda hela ryggen vid ett fall.

Det bästa sättet att välja rätt storlek på ryggskyddet är att använda storleksdiagrammen och ta exakta mått för att få rätt skydd.