Spara upp till 50 % på massor av produkter
Sadelpaddar

Sadelpaddar

Till skillnad från schabrak har sadelpaddar i första hand vissa funktioner att fylla. De har en stötdämpande effekt, kompenserar för sadlar som inte riktigt passar, höjer sadeln lite eller förbättrar sadelns stabilitet om den har en tendens att glida.
95 artiklar
Relevanta artiklar:
Behöver min häst ett schabrak?
01. februari 01. februari 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Behöver min häst ett schabrak?
Läs mer
10 tips för vinterridning
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
10 tips för vinterridning
Läs mer
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
10. juni 10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Läs mer

Köp Sadelpaddar på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 499 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Sadelpaddar av olika material

Lammskinns padden är förmodligen ett av de mest kända sadelpadden. Den har en stötdämpande och skyddande effekt för hästens rygg.

Sadelpaddar med gelfyllning är också känd och populär, med gelkuddar försöker man kompensera för ojämnheter i sadelpositionen eller göra en sadel som inte passar perfekt mer bekväm för hästen genom att välja en sadelkudde som höjer sadeln, t.ex. i den bakre delen.

Vadderade sadelpaddar med antiglid av neoprenmaterial eller med gummibeläggning ser till att sadeln hålls på plats, vilket kan vara nödvändigt för hästar med mindre framträdande manke.

Generellt sett har sadelpaddar en sak gemensamt, de ska fördela trycket över hela hästens rygg och på så sätt avlasta både hästen och ryggen. 

 Ta en titt på vårt sortiment och välj bland kända varumärken som Acavallo, Back on Track och Christ.

Sadelpadden ligger mellan hästens rygg och sadeln. Den är utformad för att skydda hästens rygg genom att jämnt fördela trycket från sadeln och ryttaren. Den är tillverkad av tjockt ulltyg, lammskinn, gel eller skum. Å andra sidan bör det om möjligt inte finnas för mycket material mellan sadeln och hästens rygg, så att sadelns passform försämras. Westernryttare använder vanligtvis westernpads av tjockt ulltyg. Dessa sadelpaddar är stora och passar därför bra till western-sadlar.

I allmänhet ska sadelpadden ligga på hästens rygg över en större yta för att fördela trycket så mycket som möjligt. Materialet måste vara tunt men tryckavlastande. Det ska också vara tillräckligt flexibelt för att kunna ligga på hästens rygg.

Sadelpaddar finns i olika utföranden, tillverkade av lammskinn, med gel inuti, med stötdämpare samt extra och utbytbara inlägg, fyllda med luft, med främre eller bakre förhöjningar. Listan är nästan oändlig.

I slutändan tjänar de alla till att korrigera mindre felaktigheter i sadelns passform och att lindra och fördela trycket på hästens rygg på ett bekvämt sätt.

På så sätt kan du anpassa sadeln lite bättre, till exempel när din häst är i tillväxtfasen eller håller på att rehabiliteras efter ett uppehåll och därför kan hans muskulatur och därmed sadelns passform förändras under en viss tidsperiod. Din häst kommer säkert att tacka dig om du använder en sadelpadd för att kompensera för mindre problem med sadelns passform.

Sadelpaddar finns i många olika varianter beroende på vilket syfte du vill att de ska fylla. Om du till exempel vill ha extra stötdämpande egenskaper eller för att bättre fördela sadelns och ryttarens tryck på hästens rygg är gelpaddar utmärkta. Gelen i den här kudden sprider sig under sadeln och kompenserar bra för problem med passformen.

Lammskinn har utmärkta andningsbara egenskaper, om din häst svettas mycket på ryggen kan du stödja den bra med en sadelpadd i lammskinn, eftersom det naturliga materialet absorberar fukt bra och ger god ventilation. Samtidigt har en lammskinnsunderlag också en stötdämpande effekt.

Du kan också välja en sadelpadd med insatser fram- eller baktill som höjer sadeln något för att hålla den mer i balans. Det är bäst att i förväg fundera på vad du vill att sadelpadden ska uppnå och sedan bestämma och baserat på det, skaffa padden med de önskade egenskaperna.