Upp till 20 % rabatt på din beställning
Sadlar, sadelgjordar & stigbyglar

Sadlar, sadelgjordar & stigbyglar

Stigbyglar, sadelgjordar och rätt sadel för din häst är en del av den grundläggande utrustningen för att rida. Allt måste anpassas exakt till kraven i respektive ridsportsdisciplin, till din hästs kroppsbyggnad och naturligtvis till dig, så att inget står i vägen för glädjen att röra sig tillsammans.
284 artiklar
Relevanta artiklar:
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett enkelt och säkert sätt. Ska du köra med din häst i hästtransporten? Tips om vad du bör tänka på och hur du kan garantera en säker och trygg resa.
10. juni 10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett enkelt och säkert sätt. Ska du köra med din häst i hästtransporten? Tips om vad du bör tänka på och hur du kan garantera en säker och trygg resa.
10. juni 10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter

Köp Sadlar, sadelgjordar & stigbyglar på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 690 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Stigbyglar, sadelgjordar och sadlar för hästar

Sadlar, stigbyglar med stigläder och en matchande sadelgjord är nödvändiga för att man ska kunna njuta av ridsporten och framför allt för att lyckas. Allt måste vara exakt anpassat till kraven och förhållandena, annars kan olämplig utrustning leda till permanenta problem.

Rätt sadel för din häst

Varje häst är unik, så det är logiskt att varje hästs rygg är annorlunda. Varje häst behöver därför sin egen anpassade sadel. Att köpa rätt sadel är ofta inte så lätt i praktiken. Hästar som inte har en standardrygg ställer alltid sadelmakare inför stora utmaningar. För att kunna möta utmaningarna i exteriören och ridningens krav finns det ett brett utbud av olika modeller av ridsadlar. Bland de mest kända är de klassiska allroundsadlar, hoppsadlar eller dressyrsadlar, men även pälssadlar, barbackapad och specialsadlar för islandshästar är lämpliga för många hästar.

Allround-sadlar

Som namnet redan lovar är denna sadeln otroligt mångsidig. Den kombinerar alla de grundläggande kraven för en dressyrsadel, en hoppsadel och en terrängsadel i en och samma sadel. De är vanligtvis gjorda av läder, men det finns numera även sadlar av syntetiskt material. Bland de mest kända är Wintecallroundsadlar, som är mycket lättskötta och dessutom väldigt lätta.

Barbackapads och pälssadlar

Barbackapad för hästar är vadderade pads för ridning. Visuellt ser de ut som ett tjockt vadderade schabrak. Det finns barbackapads med stigbyglar, men de används vanligtvis utan stigbyglar eftersom stiglädren kan utöva tryck på ryggen på vissa ställen. Barbackapads är i allmänhet inte avsedda för permanent bruk eller ens som en komplett ersättning för en sadel. De är dock ett bra alternativ för häst och ryttare. De kan också vara ett bra komplement till ridning för körhästar och shetlandsponnyer. Inköpet av en dyr sadel för små barn är vanligtvis mycket dyrt och tidskrävande, eftersom det bara finns ett fåtal modeller tillgängliga för dem. Däremot är barbackapads billiga och finns för ponnyer och shetlandsponnyer, så att de kan både köras och ridas.

Pälssadlar ger lite mer stöd än barbackapads. Liksom barbackapads är pälssadlar vanligtvis utan stigbyglar, men det finns även pälssadlar med stigbyglar. Sadeln i sig är bomlös, men har formande inlägg under sätet som ger ryttaren bättre stöd. Pälssadlar ger också mer frihet i ryggraden än enkla barbackapads. Christ pälssadel Bareback Iberica Plus har till exempel urtagbara inlägg för detta ändamål. Detta gör den eleganta fårskinnssadeln ännu bekvämare för häst och ryttare och kan därför också enkelt anpassas till hästar med hög manke.

Sadlar för islandshästar

Det behöver inte vara svårt att hitta rätt sadel för islandshästar. Konventionella engelska ridsadlar passar vanligtvis inte till dem eftersom islandshästar, liksom barockhästar, har särskilda krav på sadlar på grund av sina proportioner. Många islandshästar har också ett särskilt utpräglat bogparti och deras gångart i tölt måste också beaktas. Med en sadel som är speciellt utformad för islandshästens behov, som t.ex. en sadel från Karlslund, är chansen stor att du snabbt hittar rätt sadel.

Sadelgjordar

Sadelgjordar finns i olika längder och former och är tillverkade av många olika material. En övergripande distinktion görs mellan allround & hoppgjordar och dressyrgjordar . Långa sadelgjordar används för hoppsadlar, korta sadelgjordar används vanligtvis endast för dressyrsadlar. Båda modellerna finns i olika former, varav de mest kända är anatomiska sadelgjordar, raka sadelgjordar och asymmetriska sadelgjordar. De långa sadelgjordarna omfattar även sadelgjordar med magplatta. Sadelgjordar med magplatta  används främst vid hoppning. De fördelar trycket från sadelgjorden optimalt och skyddar hästen från skador som orsakas av hästskornas broddar när hästen böjer benen snabbt över hoppet. Den klassiska sadelgjorden är gjord av läder, och bruna sadelgjordar är numera mycket populära. Läder kan dock orsaka tryckpunkter och friktion på mycket känsliga hästar. För känsliga hästar lönar det sig därför att använda en fårskinnsgjord eller ett mjukt ludd eller ett sadelgjordskydd.

Stigbyglar och stigläder

En konventionell sadel behöver lämpliga stigbyglar och stigläder. Den klassiska stigbygeln är vanligtvis tillverkad av rostfritt stål, men det finns numera många andra material tillgängliga. Stigläder används för att fästa stigbyglarna på sadeln. Stigbyglar är ett hjälpmedel vid uppstigning och ger i synnerhet ett bättre grepp i sadeln. När du väljer rätt stigbyglar bör du vara särskilt uppmärksam på rätt storlek. Det är bara om stigbygeln också passar foten så att den kan ge den nödvändiga säkerheten. Detta gäller även för säkerhetsstigbyglar, endast om de inte sitter för hårt eller är för stora kan säkerhetsmekanismen fungera.

Hos Horze hittar du all väsentlig utrustning för sadlar. Börja med den matchande sadeln, chica Acavallo stigbyglar med brunt stigläder till den matchande bruna sadelgjorden. Upptäck den bästa kvaliteten från ledande varumärken som Christ, eQuick, Horseware, Kentucky Horsewear och Sprenger. I vårt sortiment hittar du även tömkörningsgjordar och western sadelgjordar samt andra sadeltillbehör. Du kan hitta mer information om sadelgjordar i vår guide " Vilken sadelgjord är rätt för din häst?

Topp kategorier