Upp till 20 % rabatt på din beställning
Ulltäcken, Fleecetäcken & Svettäcken

Ulltäcken, Fleecetäcken & Svettäcken

De mångsidiga svettäckena bör inte saknas i något sadelkammare, oavsett om det är för när du rider, efter träningen eller för att kasta över din häst en kort stund för att torka av den snabbare. Bläddra bland våra mysiga ulltäcken och praktiska fleecetäcken och hitta täcket som passar perfekt till din häst.
152 artiklar
Relevanta artiklar:
När behöver hästen ett täcke och varför?
Oavsett om du har en klippt häst eller om du bara vill ge din häst ett extra lager värme under de kalla vinterdagana när temperaturerna sjunker är det viktigt att du väljer rätt täcke.
18. februari 18. februari 2020 / Guide / 3 Minuter
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Lasta hästen i hästtransporten på ett enkelt och säkert sätt. Ska du köra med din häst i hästtransporten? Tips om vad du bör tänka på och hur du kan garantera en säker och trygg resa.
10. juni 10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter
När behöver hästen ett täcke och varför?
Oavsett om du har en klippt häst eller om du bara vill ge din häst ett extra lager värme under de kalla vinterdagana när temperaturerna sjunker är det viktigt att du väljer rätt täcke.
18. februari 18. februari 2020 / Guide / 3 Minuter
10 tips för vinterridning
Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver. Här hittar du 10 toppen tips för viterridning.
09. januari 09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter

Köp Ulltäcken, Fleecetäcken & Svettäcken på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 690 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Svettäcken - ett absolut måste

Som namnet antyder används ett svettäcke i första hand för att "svettas ut" efter träningen. Svettäcket absorberar fukten från hästens päls och transporterar den till utsidan. På så sätt kan du förebygga förkylningar och förhindra att din häst fryser. Särskilt på vintern, när din häst har en tjock vinterpäls, kan det ta längre tid för pälsen att torka. Framför allt hästarnas njurar är känsliga för förkylning när hästen fortfarande är våt och står i ett drag. Med ett svettäcke förhindrar du att din häst kyls ner för snabbt under kalla dagar och hjälper den samtidigt att bli torka.

Fleecetäcken

Det mest populära materialet för svettäcken är fortfarande fleece. Detta beror på att fleece har perfekta egenskaper för att transportera fukt från pälsen till utsidan. Dessutom torkar fleecetäcken snabbt efter användning. Med tiden har dock andra material kommit in på marknaden, t.ex. frotté, som också har mycket goda avsvettningsegenskaper. Du kan också hitta fleecetäcken i form av ländtäcken och ridtäcken, eftersom de täcker njurregionen och håller hästen lagom varm utan att svettas för mycket under den.

Egenskaper och funktioner hos fleecetäcken och svettäcken

Funktionerna varierar beroende på täckets material och tjocklek. Vissa absorberar fukt väldigt snabbt och avger den igen, andra är utformade för att ge värme. Ordet " cooler " syftar på en annan egenskap hos svettäckena som är särskilt viktiga på sommaren. Dessa täcken har avkylande egenskaper som hjälper hästen att återhämta sig efter träning. Om din häst har svettats mycket kan du byta svettäcke efter ett tag så att den kan torka helt och hållet. Om din häst också svettas mycket i halsen är en svettäcke med ett halstäcke rätt val.

Beroende på hur länge du vill att din häst ska använda täcket finns det olika knäppningstalternativ. De flesta fleecetäcken har en enkel bogknäppning framtill. Andra modeller har också en gjord eller kryssgjordar som håller täcket på plats. Alternativt kan du fästa täcket med ett täckesgjord. Ett svettäcke med pälskrage förhindrar tryck och skav när hästen använder täcket under en längre tid.

Trendiga ulltäcken & fleecetäcken

 Naturligtvis hittar du också de senaste trendiga färgerna, så att du kan välja ett ulltäcke eller fleecetäcke som matchar din grimma eller till och med dina ridbyxor. Eskadrons svettäcken fortsätter att vara väldigt populära. Med sina trendiga färger och goda svettavlägsnande funktion är de en klassiker i stallet. Dessutom finns det funktionella täcken som Rambo Dry täcket från Horseware, som täcker större områden med ett praktiskt halstäcke för bra fukttransport. Så kallade ”handdukstäcken” absorberar fukt särskilt bra och lämpar sig särskilt bra för torkning efter tvätt och bad. Kentucky Horsewear erbjuder bland annat tjocka fleecetäcken som passar som undertäcke eller till och med för att mysa med hemma i soffan. Terapeutiska svettäcken, t.ex. från Back on Track, främjar blodcirkulationen och hjälper till med återhämtningen efter träning.

 

De klassiska svetttäckena är tillverkade av fleece. Detta har flera fördelar. Du kan enkelt tvätta fleecetäcket i maskinen. Ett tunt fleecetäcke är inte heller så varmt att hästen börjar svettas under den. Det är ju meningen att hästen ska sluta svettas efter träning eller ritt. Filten absorberar hästens svett och transporterar det utåt. Täcket ska därför kännas torrt på insidan.

Det finns också svettfiltar av ull. Dessa är dock lämpligare som transportfiltar, eftersom de snabbt blir varma och bör endast tvättas på låg temperatur.

Ett inte alltför tjockt fleecetäcke är robust, lätt att tvätta och uppfyller alla krav på ett bra svetttäcke. Om du också vill använda den som en transportfilt är ett avtagbart halstäcke mycket användbart, då är din häst skyddad mot drag i transporten.

Om hästen ska stå i stallet med t under en längre tid är det bra använda en gjord som t.ex. en kryssgjord. Detta är dock inte så lämpligt om du vill rida hästen torr med täcket. En separat gjord är en bra lösning här, som du bara tar på om hästen ska lämnas utan tillsyn i täcket under en längre tid.

Det här täcket är främst avsett att skydda din häst från drag och kyla när den svettas efter ritt eller longering. Om hästen svettas så mycket efter träning att den behöver ett svetttäcke beror på hur intensivt träningen är. Om du bara rider långsamt genom skogen är ett svetttäcke vanligtvis inte nödvändig.

Efter en intensiv hopp- eller dressyrträning är det dock nödvändigt. På vintern svettas oklippta hästar lätt. Du bör alltid ta på en svettfilt efter träning. Du kan också lägga täcket på din häst hela tiden på hösten för att förhindra att den får en tjock vinterpäls. Den kan också fungera bra som transporttäcke, åtminstone från vår till höst. Ett svetttäcke värmer också om din häst är sjuk och skyddar den från drag.

Om täcket används för att ”svetta av” hästen ska det att sitta kvar tills den slutar svettas. Med ett bra svetttäcke ska hästens svett transporteras utåt och det ska synas som små droppar på täckets ovansida. Det tar olika lång tid för varje häst, det beror också på intensiteten av träningen och tjockleken på pälsen. Du kan kontrollera detta då och då genom att lägga handen mellan filten och hästens rygg.

Om du vill minska tillväxten av vinterpälsen med hjälp av ett svetttäcke ska hästen ha det på dag och natt från och med oktober. Naturligtvis inte under träning. På så sätt förhindrar du att din häst fryser och undertrycker tillväxtimpulsen för vinterpälsen. För detta ändamål bör täcket inte bara ha en bra knäppning på bringan, utan även kryssgjord på magen.

Topp kategorier