Horze Guide

Vilken sadelgjord är bäst för min häst?


Det finns två huvudkategorier av sadelgjordar. Långa och korta sadelgjordar. Du väljer kategori efter längden på sadelns sadelgjordsfästen. De flesta hopp- och allroundsadlar har korta sadelgjordsfästen, vilket betyder att du ska välja en lång sadelgjord. Undantag: Allroundsadlar med fokus på dressyr. Dressyrsadlar har långa sadelkåpor och långa sadelgjordsfästen, vilket gör att du ska välja en kort sadelgjord (kallas också dressyrgjord).

Standardgjordar

Den här kategorin omfattar rakt formade sadelgjordar. Dessa gjordar är generellt lämpliga för hästar som inte är känsliga i sadelgjordsområdet eller har några problem, t.ex. förhårdnader i området.

Anatomiskt formade sadeøgjordar

Dessa gjordar är utskurna i området för armbågen för att säkerställa hästens frambensrörelser optimalt. De kan också vara bredare i mitten vilket gör att trycket från gjorden fördelas längs hela sadelgjorden.

Sadelgjordar med specialfunktioner

I den här kategorin ingår gjordar med magplatta, som används i hoppning och fälttävlan. Magplattan skyddar hästarna från att skadas av hindren. De här gjordarna har även en extra fästrem i mitten som används för hjälptyglar och bröstor. Dessa remmar är avtagbara.

Nylongjordar

Nylon är ett mycket robust och hållbart material som också är lätt att sköta och hålla rent. Nylon är dock inte det bästa materialet för känsliga hästar, eftersom sadelgjorden kan orsaka skavsår när hästen blir svettig.

Neoprengjordar

Neopren är ett mycket mjukt och flexibelt material som tolereras väl och rekommenderas särskilt för användning på känsliga hästar. Även om hästen blir svettig så förblir sadelgjorden mjuk och orsakar därmed inte skav. Den är lätt att sköta och hålla ren.

Lädergjordar

Läder är en naturprodukt och kräver mer omsorg. Detta innebär att den bör rengöras dagligen samt smörjas med läderprodukter med några veckors mellanrum. Du bör använda sadeltvål och läderbalsam för att hålla lädret rent och smidigt. Det är ett oslagbart material för alla hästar när gäller komfort och hållbarhet, och särskilt lämpligt för känsliga hästar.

Padding med lammskinn

Används framför allt för känsliga hästar. Oavsett om det är för att förhindra tryck eller skav, kan lammskinnet verka lindrande mot hästens hårrem. De finns både som sadelgjordstunnel och sadelgjord. Fördelen med en sadelgjordstunnel är att den kan tvättas separat. Fördelen med en sadelgjord med lammskinnspadding är att lammskinnet inte kan glida och risken för eventuellt skav minskar drastiskt.