Horze Guide

Val av rätt täcke till hästen


Oavsett om du precis har klippt din häst eller bara vill ge den ett extra skyddande lager i det tuffa vintervädret är det viktigt att välja rätt täcke.

När du har klippt din häst måste du komma ihåg att du har tagit bort hästens enda skydd mot kyla, vind och regn. Hästen behöver vinterpäls eller ett substitut som skyddar mot vädret. Du måste vara beredd på att alltid ha ett täcke på hästen som bas om du klipper den. En bra tumregel är att använda sig av 13 grader som temperaturgräns Oavsett om det är dag eller natt så bör hästen använda täcke om temperaturen är under 13 grader. Om temperaturen regelbundet sjunker ner till minusgrader bör hästen även använda huva och möjligtvis ett extra täcke. Om det regnar så bör en klippt häst stå inne eller i ett skyddat område.

Val av täcke är viktigt. Välj ett täcke som är tillräckligt varmt, behagligt för hästen och som varken skaver eller glider av. Det säkraste täcket är ett med bensnören bak. Snörena hindrar täcket från att halka av när hästen lägger sig ner eller rullar.

Om hästen står ute hela sommaren bör du välja ett täcke som tål olika väderförhållanden och olika aktiviteter som löpning, rullning, och lek med andra hästar. Täcket bör även vara vattentätt. Lämna aldrig en klippt häst eller vilken häst som helst ute i regn med ett täcke som inte är vattentätt. Låt heller aldrig en häst gå ute med en huva. Bruk av huva är av säkerhetsmässiga orsaker endast rekommenderat inne i stallet.

Om hästen står i stallet har du flera alternativ vad gäller val av täcke. Du bör välja ett som håller hästen varm i förhållande till stalltemperaturen. I kallare klimat är det smart att använda ett täcke för bruk under dagen för att sedan byta till ett varmare för natten eller lägga på ett extra när temperaturen sjunker.

Täcket är dimensionerat efter hästens mått från mitt på bogen, längs sidan till hästens bakdel. Halsen på täcket ska täcka manken. Täcket är för stort om det glider bakåt från manken mot ryggen. Det bör även kunna stängas ordentligt vid bogen.

Det är viktigt att hästen är ren under täcket. Innan man sätter på täcket måste hästen ryktas ordentligt först. Om hästen är dammig och smutsig under täcket orsakar detta klåda och obehag för hästen. Det är även viktigt att täcket är i gott skick.

I och med att klippta hästar ofta lider av torr hud är det viktigt att använda återfuktande vårdprodukter av hög kvalitet. Använd inte produkter som reducerar hudens naturliga oljor. COWBOY MAGIC ® ROSEWATER SHAMPOO innehåller balsam och panthenol som ger näring och återfuktar både hud och hår. COWBOY MAGIC ® DEMINERALIZER ™ CONDITIONER är ett balsam som kan användas direkt ur flaskan eller spädas ut med 20 delar vatten och en del balsam. När detta masseras in i håret (även kortklippt päls) reds håret ut och löser upp vilken mineral och kemisk uppbyggning som helst. Det innehåller även proteiner och panthenol som tränger in i själva huden och håret. Återfuktning av hästens hud och hår reducerar även statisk elektricitet under vintern.

En fördel med helklippta hästar är att de torkar snabbare efter tvätt. Använd varmt vatten om möjligt och använd aldrig iskallt vatten. Efter tvätt bör man avlägsna överflödigt vatten och därefter handtorka hästen. Efter det kan man låta hästen torka i solen om det är tillräckligt varmt. Annars kan man sätta på ett fleecetäcke som suger åt sig fuktigheten och håller hästen varm medan den torkar.

Sätt på och ta av täcket rätt och säkert.

Att sätta på och ta av täcket kan göras både på fel och rätt sätt. Alla som har upplevt konsekvenserna av att göra det på fel sett är väl medvetna om detta.

När man sätter på täcket ska man alltid börja framifrån.

Se till att täcket är vikt på rätt sätt med gjordarna ovanpå. Sätt täcket försiktigt på hästens rygg.

När täcket ligger rätt fäster man försiktigt bogknäppningen fram.

Därefter fäster man kryssgjordarna under buken. Man ska kunna få plats med en hand mellan gjordarna och buken.

Gjordarna får heller inte vara för lösa så att täcket glider åt sidan och hästen trampar på det.

Om man använder sig av en lösgjord så bör den vara elastisk och så pass stram att den inte glider bakåt mot ljumsken.

Till sist fästen man snörena bak. Glöm inte att fästa snöret under svansen.

Man börjar alltid bakifrån när man ska ta av täcket.

Öppna först bensnörena och snöret under svansen. Ta sedan av kryssgjordarna under buken samt eventuell lösgjord.

Avsluta med att lägga upp gjordarna på hästens rygg och öppna bogknäppningen.

Ta tag i täckets bakre del och vik den över den främre delen. Ta försiktigt av täcket från hästen.

Det är extra viktigt att du kontrollerar att alla remmar är öppnade innan du tar av täcket från hästen i och med att den kan få panik om täcket t ex hänger fast runt bakbenen.

Kjøp hestedekken nå!