Sommarrean är här! Spara upp till 40 % på sommarprodukter *
Spara nu
* Kampanjinfo
Horze Guide

5 saker att tänka på när du väljer stigbyglar


När det gäller valet av stigbyglar är utbudet av olika stilar enormt. Hur väljer du vilka som är bäst för dig? Här är fem saker som du kan tänka på när du väljer stigbyglar.

 1. Din disciplin

  Om du planerar att tävla i en specifik disciplin som dressyr eller hoppning, kommer dina behov för en viss sorts stigbygel att skilja sig åt. En bra idé är att läsa regelboken för din disciplin för att ta reda på vad som är tillåtet och förbjudet när det gäller utrustningen. Vissa discipliner har mycket specifika riktlinjer för vad som är acceptabelt på tävlingsbanan och vad som kan få dig diskvalificerad. Dressyr, till exempel, kräver vanligtvis stigbyglar med traditionella färger och stilar. När det gäller hoppning pågår en ständig utveckling av särskilda stigbyglar för grepp, ergonomi och hållbarhet.

 2. Dina preferenser

  När man tittar på de olika stigbyglarna som finns, kommer du att märka att de olika designalternativen ger olika, unika upplevelser när du använder stigbygeln. Lättviktsstigbyglar är tunna med god hållbarhet. Många ryttare föredrar den lätta känslan, medan andra upplever att den traditionella, tyngre stigbygeln känns säkrare. Det kan vara bra att prova ett antal olika stigbyglar och stilar innan du bestämmer dig för vilken som är rätt för dig.

 3. Dina fysiska behov

  Stigbygelns design utvecklas hela tiden och det gäller också komforten som respektive stigbygel ger. Om du har en tidigare skada eller sjukdom som gör att ridning kan kännas obekväm, kan du med stor säkerhet hitta ett par stigbyglar som hjälper dig. Det finns nu stigbyglar utformade med olika vinklar för att mildra belastningen som stiglädret normalt ger ditt ben. Delade stigbyglar flexar när du lägger vikten i dem, så att du kan trycka ner hälarna ytterligare och minska belastningen på dina knän och höfter.

 4. Din säkerhet

  Stigbyglar med tåkappa gör att du undgår risken att glida genom stigbygeln med ridstöveln. Det finns en mängd olika säkerhetsstigbyglar utformade för att kunna komma loss i händelse av att man ramlar av och fastnar. Valet av de här säkerhetslösningarna beror på din rid- och komfortnivå samt reglerna för din disciplin.

 5. Din prisklass

  Det finns stigbyglar i alla prisklasser. Du hittar stigbyglar som passar dina individuella behov och krav bland prisvärda alternativ till dyra, exklusiva märkesstigbyglar.