Horze Guide

5 tips för att hålla ordning i stallet


Behöver ditt stall en rejäl storstädning? Med all den utrustning som vi behöver ha i våra stall, kan det vara en tuff uppgift att hålla ordning och reda. Här är några bra sätt att städa upp och hålla ordning i stallet.

 1. Ta vara på boxdörrarna

  Utnyttja utrymmet på boxfronten. Hängande korgar och krokar kan fästas på boxdörren eller hängas över boxgallret, och ger bra plats för grimmor, grimskaft, bandage och boots, till och med flughuvor. Här kan du ha saker som du använder regelbundet och förvara allt annat i en ryktlåda eller i sadelkammaren.

 2. Använd hopfällbara sadelhängare

  När du ska sadla din häst är det bekvämt att ha sadeln på lättillgängligt avstånd, men att sätta upp en permanent sadelhängare i stallet tar för stor plats och är mest i vägen när den inte används. Hopfällbara sadelhängare är lösningen på det här problemet. Hängaren fälls lätt upp när den ska användas. När du är klar med ridturen, och sadeln på plats i sadelkammaren igen, fäller du upp sadelhängaren och har stallgången fri igen.

  5 tips för att hålla ordning i stallet
 3. Sätt upp täckeshängare på strategiska platser

  Täckeshängare är ett utmärkt sätt att förvara täcken utan att de tar upp för stor plats. De här hängarna finns i en mängd olika stilar och du kan använda dem på olika sätt. Vissa ryttare föredrar att sätta upp en täckeshängare på boxdörren så att det är lätt att byta täcke när det är dags. Men om du har ont om plats, ska du kanske ha täckeshängaren i sadelkammaren för att hålla stallgången fri.

  5 tips för att hålla ordning i stallet
 4. Använd baksidan på dörren till sadelkammaren

  Vill du kunna använda allt utrymme i sadelkammaren? Gör baksidan på dörren till sadelkammaren till ett extra förvaringsutrymme med hjälp av en så kallad groomingboard, en tygtavla med fack för borstar och andra skötseltillbehör. Häng helt enkelt upp groomingboarden på dörren och använd den för att förvara ryktborstar, boots, bandage, lindor och mycket annat som du behöver ha plats till.

 5. Sätt upp sadelhängare

  Glöm inte att sätta upp ordentligt med sadelhängare i sadelkammaren. Sadelhängare som monteras på väggen tar upp mindre plats än vad fristående sadelbockar gör, och därmed får du också mer användbar golvyta. Du ska kanske också sätta upp en tränshängare vid varje sadelhängare, tillsammans med en krok för att hänga en hjälm eller något annat.

  5 tips för att hålla ordning i stallet

Med lite planering och de rätta tillbehören blir det enkelt att hålla ordning i hela stallet!