Horze Guide

Hur du ser till att du och din häst syns under ridturen!


När du är ute och rider, vare sig det är ute i naturen eller i trafiken, är det viktigt att både du och din häst syns ordentligt. Jägare i skog och mark, fotgängare och bilister måste alla vara medvetna om dig och din häst för att kunna ta hänsyn till dig. Tack vare det stora utbudet av reflekterande utrustning, finns det många alternativ till att både du och din häst ska synas tydligt under ridturen.

Hur du ser till att du och din häst syns under ridturen!

Utrusta din häst

Det finns många olika sätt att utrusta din häst med reflexer så att omgivningen ser er. Genom att använda ett rid- eller skrittäcke i en klar och skarp färg, skyddar du en stor del av hästen kropp samtidigt som ni syns ordentligt. Välj ett täcke i klar orange eller gul färg, med reflekterande egenskaper eller lampor.

Du kan också använda reflekterande, färgglada benskydd, boots eller benreflexer till hästen som gör att ni tydligt syns när ni rider på vägen. Du kan dessutom använda ett reflekterande svansskydd för att synas bättre bakifrån.

Hur du ser till att du och din häst syns under ridturen!

Du kan också använda reflexer på till exempel sadel och stigbyglar. Använd schabrak och vojlockar i ljusa, klara färger - klar orange och gul syns bäst. Ett reflexöverdrag till tränset och en reflexförbygel gör att hästens huvud och framdel syns ordentligt för den mötande trafiken.

Om du rider eller kör i skogen är det en bra idé att hänga bjällror i sadeln eller selen så att jägare och vandrare hör att ni kommer. Bjällror har den extra fördelen att varna vilda djur att ni är i området, vilket minskar risken att du och din häst ska bli skrämda av rådjur eller andra djur.

Utrusta ryttaren

Använd reflexer till din egen klädsel och utrustning, inte bara till din häst. När du väljer klädsel, välj ljusa, klara färger, som orange, gult eller vitt. Vissa blusar eller skjortor har partier med reflekterande material, som syns ordentligt i strålkastarna när du rider i mörkret.

Hur du ser till att du och din häst syns under ridturen!

Du kan dessutom bära en väst som antingen är reflekterande eller utrustad med LED-lampor eller bära reflexband runt överarmarna för att öka din synlighet. Om du har flera hjälmar, använd en med ljust plastöverdrag eller reflekterande skärm, båda dessa gör att ljuset från bilstrålkastare studsar tillbaka. Du kan också sätta på ett avtagbart reflexband som gör att hjälmen syns ännu tydligare.

Glöm inte bort betydelsen av att bära ett ljus eller en lampa. En glödpinne som hänger ner från sadeln ger god synlighet. Du kan också ha med dig en liten ficklampa eller använda pannlampa.

Det finns många, enkla sätt att öka både din egen och din hästs synlighet, och därmed er säkerhet, när du rider vid mindre idealiska förhållanden.