Horze Guide

10 tips för vinterridning


Kallt väder kan ofta kännas obehagligt för både häst och ryttare. Därför är det viktigt att vara väl förberedd när det är kallt, blött och obehagligt utomhus. Med hjälp av några smarta tips kan du göra vintern behagligare för både dig och din häst.

Tips 1: Undvik kalla fötter

Det finns inget jobbigare än att tappa känseln i fötterna på grund av kylan. När känseln försvinner så känns det som om allt är omöjligt. Det bästa är att inte låta det gå så långt! Vinterridstövlar håller dina fötter och underben varma även när det snöar. Om du inte vill sluta med ridstövlar under vintern så rekommenderar vi Horze vinterridstövlar som kan användas både för ridning och i stallet. Om du dessutom använder Pak-Heat tåvärmare så kan du vara säker på att inte frysa under hela dagen i stallet.

Tips 2: Håll alltid huvudet varmt

DDen största delen av kroppsvärmen brukar försvinna genom huvudet. Därför är det smart att använda mössa för att undvika detta. När man har en hjälm på huvudet kan man t ex använda en mössa under med öronlappar. Använd även halsduk för att inte släppa ut värmen från jackan.

Tips 3: Allt thermo eller?

Ridkläder finns i sommar- och vinterversioner av en god orsak. På sommaren är det viktigt med fukttransporterande material med andasfunktion för att hålla sig sval. Under vintern däremot är det viktigt med thermokläder som thermobyxor, -handskar, -stövlar samt varma sockor och en varm tröja. Det är ett måste för ridning på vintern!

Tips 4: Rätt jacka

Det är extra viktigt just på vintern att ha en varm jacka. Material med en blandning av dun och polyester isolerar extra bra mot den bitande kylan. En bra vinterjacka är även resistent mot smuts och väta så att du håller värmen fast det snöar.

I tillägg till rätt jacka behöver du även en tröja eller väst under med andasfunktion. När du är tillräckligt varm kan du ta av dig jackan utan att bli förkyld.

Tips 5: Mellan ridturer

Det är skönt att ta en liten paus mellan ridturerna och njuta av en varm kopp te eller kanske till och med lite varm soppa, särskilt om man rider en eller flera hästar varje dag. De som har en varm sadelkammare eller samlingslokal kan passa på att värma upp sig under pausen innan det är dags att ge sig ut i kylan igen.

Tips 6: Alltid synlig

Med väderändringen blir det även mörkare ute och då är det viktigt att använda reflexer så att både du och din häst syns tydligt. Det finns reflexvästar, -täcken, -benskydd, -boots och t o m tränsreflexer för optimalt skydd i mörkret. Det är viktigt att vänja hästen vid starka ljus som t ex strålkastare om man ska rida längs en väg i mörkret.

Tips 7: Håll hästen varm

Det är generellt lättare att hålla hästens päls ren och frisk under sommarmånaderna. En del hästar älskar att leka i snön. Då är det viktigt att vintertäcket är vattentätt. Under ridningen bör du alltid använda ett ridtäcka så att inte hästens muskler blir kalla under ridturen. Det är ett absolut måste för klippta hästar.

Tips 8: Undvik förkylning

Vinter innebär också en tjock vinterpäls. Det gör att hästen kan svettas extra mycket även vid lätt arbete så fort temperaturen ökar lite grann. Om hästen blir blöt tar det längre tid för dem att torka än under sommaren och risken för förkylning ökar!

Därför är det viktigt att använda ett svettäcke efter ansträngning så att de torkar ordentligt och inte kyls ner för snabbt.

Tips 9: Klipp vid behov

Hästar som arbetar mycket under vinter behöver ofta klippas. Därför är det viktigt att använda täcke därefter. Täcket ger hästen nödvändig värme när den inte rör på sig. Klippning är praktiskt eftersom det hindrar hästen från att svettas för mycket och hjälper den att torka mycket fortare. Kom ihåg att du behöver ett tjockare utetäcke och stalltäcke om du väljer att klippa hästen.

Tips 10: ta inga risker

Att rida i snö är vackert, men kan även vara farligt ibland. Det kan vara svårt att upptäcka hål i marken eller is på vägen under snön, vilket kan leda till allvarliga olyckor. Vid okänt landskap är det bättre att hålla sig till vägen.

Till skillnad från många hästmänniskor så älskar vi vintern! Med rätt utrustning kan du förebygga potentiella faror och verkligen njuta av årstiden.