Horze Guide

Lite information om bett…


Det finns många olika sorters bett på marknaden. Det är viktigt att veta vilket bett som fungerar bäst för din häst för att den ska arbeta bra.

Eggbett och D-ringsbett

Eggbettet är ett milt bett för hästens mun och mycket enkelt. Detta bett nyper inte hästen i mungiporna. D-ringsbettet påminner om eggbettet men har bettringarna längre från hästens mungipor än andra milda bett har. Bettringarna är formade som ett D och bettet i sig självt har en nötknäppareffekt i hästens mun.

Tredelade bett

De tredelade betten påminner om tvådelade bett som t ex D-ringsbett. Skillnaden är att de tredelade har en extra länk i munstycket som ta bort nötknäppnareffekten i hästens mun och istället ger ett ökat obehagligt tryck på tungan under ridning.

Gummi- och kopparbett

En del gummibett avger en smak som hästarna älskar! Det är ett milt bett med en smak som hästarna uppskattar. Kopparbett får hästen att producera mer saliv under arbete än vad andra bett gör.

Bett med flera ringar och pelhambett

Bett med flera ringar används för att lättare kontrollera hästen. Man ser dem vanligtvis inom hoppning. Dessa bett används av erfarna ryttare då de lätt kan missbrukas och ge motsatt effekt på hästen. Varje ring ger en unik hävstångseffekt på hästen då tygeln är fäst i den. Pelhambettet används som övergång från vanliga tränsbett till stångbett eller treringsbett. De är inte lika skarpa och kan ofta ses på dressyrbanan eller hoppbanan.