Vad är westernridning

19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter
Vad är westernridning
Westernridning påminner oss om vilda västern, cowboys, lägereldar och klingande sporrar - westernridning är en avslappnad, men krävande ridstil med små, smidiga och synnerligen vältränade hästar.

 

Westernridningens historia och ursprung

 

Westernridning har sitt ursprung i Amerika. Spanska conquistadorer tog med sig sina hästar och sadlar till Amerika och bosatte sig där. Westernridning uppstod i samband med den nordamerikanska ursprungsbefolkningen, som mest använde hästar för att förflytta sig och styrde dem enbart med benen.

Cowboys och nybyggare blandade båda systemen och etablerade dem som en del av det dagliga arbetet på boskapsgårdarna. Eftersom cowboys tillbringade större delen av dagen i sadeln för att samla och driva boskap måste sadeln vara så bekväm som möjligt. Hästarna måste vara snabba, smidiga och orädda för att kunna driva boskap effektivt. Det blir snabbt tydligt var de typiska disciplinerna inom westernridning har fått sitt ursprung.

Vilka hästar är westernhästar

En westernhäst är vanligtvis en Appaloosa, Quarterhäst, Paint eller Palomino. Dessa raser är upp till 160 cm höga och har en relativt fyrkantig kroppsbyggnad. Deras kraftiga bakben och tämligen smidiga framkropp gör det möjligt för hästen att göra snabba svängar. På grund av att de är naturligt orädda och lugna är de idealiska arbetshästar för krävande arbete med andra djur.

Quarterhäst

Ridstilen - Hur skiljer den sig från klassisk dressyr?

Filosofin i westernridning är att göra det lätt för hästen att göra rätt saker och svårt att göra fel saker. På så sätt lär sig hästen att ge efter för påtryckningar. I jämförelse med klassisk dressyr, där ryttaren påverkar hästen genom att ständigt hålla i tyglarna, rids westernhästen helst i kontakt med en lös tygel och reagerar känsligt på vikt och skänkeln. När allt kommer omkring var cowboyen oftast tvungen att ha en hand fri för lassot när hen drev boskap.

Vilka discipliner finns det inom westernridning?

Reining

Reining innefattar olika föreskrivna moment, till exempel backning, spinn eller slidestop. För att kunna göra detta bär hästarna ofta specialtillverkade hästskor. Precis som i dressyrtävlingar finns det freestyle reining, där ryttaren kan välja vilka övningar han eller hon vill att hästen ska utföra och visa domarna.

Slidingstop

Trail

Trail bygger på ett gott förtroendeförhållande mellan ryttare och häst. Det är inte bara hästens skicklighet som krävs, utan hästen måste också lita på sin ryttare i okända situationer, t.ex. när den ska passera träbroar, presenningar, fladdrande band eller grindar.

Western Pleasure

I Western Pleasure utvärderas och kontrolleras hästens olika gångarter av domare. Rytmens renhet, kommunikation, hästens form och mjukhet är avgörande faktorer.

Cutting

Cutting står för arbete på och med nötkreatur. I denna gren har ryttaren två och en halv minut på sig att skilja/driva ut en ko ur en flock och skilja den från flocken - med andra ord att cut. Cutting hästraser är särskilt lämpade för dessa aktiviteter, eftersom de redan har en förmåga att driva kor i sina gener.

Versatility Horse

I det här provet bedöms westernhästens allmänna kompetens och kvalitet i olika discipliner. Grenen består av följande delar: Ranch Trail, Ranch Cutting, Working Ranch Horse, Ranch Riding och Ranch Conformation.

Showmanship at Halter

Som termen redan antyder handlar det om hästens förmåga när den leds av grimman och måste utföra lektioner från marken. Förutom att hästens uppgifter ska vara exakt utförda utvärderas även hästens exteriör, rörelser och form.

Signaler och kommunikation i westernridning

I westernridning utför hästen nödvändiga uppgifter genom att ta emot impulser. Rörelserna utförs tills hästen får en ny impuls från ryttaren. Impulserna ges i form av tyglar, skänkel och vikt.

  • Fram ridning: Driver med skänkeln och överlåter tygeln. Trav: Samma process som ovan, men med lite mer energi. Stödjande röstkommando: smackande
  • Galopp: Placera det yttre benet en handbredd bakom sadelgjorden och lyft den inre handen för att hjälpa hästen att galoppera på höger hand. Stödjande röstkommando: puss ljud.
  • Ny riktning: Riktningen ändras genom att flytta vikten i motsatt riktning. Händerna förblir på samma höjd och den inre tygeln flyttas bort från hästens hals medan den yttre tygeln är mot halsen.
  • Sakta ner: Gör dig tung, kom att sitta lågt i sadeln och ta tillbaka tyglarna något tillsammans.
  • Stopp: Ryttaren gör sig ännu tyngre och tar bort benen från hästens kropp. Med händerna sker en lätt tygelhjälp mot ryggen.
  • Backa: Förflyttar ryttarens vikt till ryttarens ben, men sitter ändå lågt. Ryttaren trycker minimalt på sadelgjorden och stöder med röstkommandot "Back".

Ridkläder för westernridning

Westernryttarens klädstil är, precis som ridstilen, ganska avslappnad. Ryttaren har vanligtvis på sig jeans, ett bälte, westernstövlar och vid behov sporrar. Cowboyhatten kompletterar västerryttarens look.

Utrustning för westernhästar

Westernsadel

Precis som i andra discipliner använder westernhästen en sadel, ett träns eller en sidepull. Westernsadeln skiljer sig dock mycket från den klassiska dressyrsadeln: den har en bredare sits och ett horn, som är avsett för att fästa lassot. Dessutom är western-sadeln mycket tyngre och större, men ofta bekvämare än den klassiska dressyrsadeln. Under sadeln ligger en westernpad, som är schabraket för westernridning.

Vid träningen använder hästen ett vanligt träns, men utan nosgrimma. För att skydda hästens ben från skador bör den bära benskydd under träningen. Bortsett från några få enstaka tävlingsgrenar där det dock är förbjudet att använda benskydd.

Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Hästens utbildningsskala
Hur fungerar den klassiska utbildningsskalan? Här hittar du alla steg och vad du behöver tänka på.
24. februari 24. februari 2021 / Guide / 2 Minuter