Horze Guide

Adjöss insekter: flugskydd och förebyggning


Störs din häst av flugorna?
Nu finns det många olika sätt som du kan skydda din häst på denna sommar.

Flugmask med eller utan öron och flugmask med eller utan nosskydd:

Dessa typer av flugmaskar är enkla att hålla rena och ett utmärkt sätt att skydda hästen mot insekter och t o m UV-strålar. De finns även i många olika stilar, färger och mönster.

Flugtäcken med eller utan flughuva:

Flugtäcket är ett utmärkt sätt att skydda din häst ute i hagen. Det skyddar inte bara mot flugor utan även mot UV-strålar samtidigt som det håller hästen ren.

Flugbenskydd:

Flugbenskydd är ett utmärkt sätt att skydda hästens ben mot flugor och flugägg som fäster sig i pälsen då den befinner sig ute i hagen. Dessa skydd motverkar även att hästen står och stampar för att göra sig av med insekterna. Skydden finns i många färger och mönster.

Flugpannband med eller utan öron:

Detta är en produkt som håller flugorna borta från hästens ansikte. Pannbanden finns i många stilar och färger.

Ridhuva:

Ridhuvan skyddar hästens öron mot insekter under ridning. De finns i många olika stilar och färger. Man kan även matcha ridhuvan med schabraket och benlindorna.

Nosskydd:

Nosskyddet skyddar hästens nos mot insekter under ridning. Det kan fästas både i grimman eller tränset.

Flughalsband och benband:

Detta hjälper till att hålla flugorna borta från din häst. Beroende på märke kan halsbandet och benbandet passa utmärkt på din häst. Läs noggrant tillverkarens bruksanvisning innan bruk av dessa två produkter.

Roll-On flugsprej:

Roll-On flugsprej kan användas rund känsliga områden som ögon och på nosen. Lätt att applicera även om hästen har svårt att stå stilla.

Fluridtäcke:

Du kan skydda hästen mot insekter även när du rider i sommar. Denna typ av ridtäcke har en öppning för sadeln och en passform som följer kroppen.

Flugsprej:

Detta är den vanligaste produkten på hästar och ett enkelt sätt att hålla flugorna borta. Det finns många olika sorter och märken av flugsprejer. Läs noggrant tillverkarens bruksanvisning innan bruk.

Här nedan följer några nyttiga tips för hur man kan minimera mängden insekter i stallet i sommar:
  1. Se till att mocka stall och hage minst en gång om dagen.

  2. Rengör mockningsredskap som hinkar mm samt soptunnor en gång om dagen för att hindra insekternas äggläggning. Använd sopsäck i soptunnan samt ett tätsittande lock.

  3. Sopa foderkammaren varje dag och använd täta lock på fodertunnorna.

  4. Kontrollera även utomhusarealen så att det inte finns potentiella äggläggningsplatser för flugorna. Flugor älskar fuktiga, organiska platser för att lägga sina ägg och föröka sig.