10 tips för vinterridning

09. januari 2020 / Guide / 3 Minuter
10 tips för vinterridning

Hästar som går i ide under den kalla årstiden och vaknar upp igen när temperaturen är behagligare har ännu inte upptäckts. Därför hjälper ingenting: även om det är blött, kallt och obehagligt ute måste hästarna ut och röra på sig Med rätt förebyggande åtgärder kan du göra vintern trevligare för dig själv och naturligtvis för din häst. Till skillnad från oss människor älskar de flesta hästar vintern. Vi önskar dig en glad och aktiv vintersäsong.

Tips 1: Undvik kalla fötter

Det finns knappast något mer obehagligt än känslan av iskalla, frusna fötter. När fötterna har blivit kalla kan nästan ingenting hjälpa. Så det är bäst att inte låta det gå så långt! Termiska vinterridstövlar håller fötterna och vaderna behagligt varma även under snöiga ridturer. Om du inte vill avstå från dina vanliga ridstövlar i läder på vintern rekommenderar vi varmfodrade stallskor. De kan du använda i stallet när du mockar eller ryktar och omedelbart efter ridning. Läderstövlarna kan värmas upp när du ryktar med hjälp av en handvärmare. En sådan handvärmare kan också användas för att hålla de termiska stallskorna varma när du rider. På så sätt är en lång dag i stallet inget problem, även i minusgrader!

Tips 2: Håll alltid huvudet varmt

Den största delen av värmen försvinner genom huvudet. Därför är det bäst att alltid ha på sig en mössa för att undvika detta. Så länge du använder ridhjälm kan du åtminstone hålla öronen varma med hjälp av öronvärmare. En varm halsduk är också bra för att inte släppa ut värmen genom jackan.

Tips 3: Allt i termo eller inte?

Ridkläder finns i sommar- och vinterversioner av en goda skäl. På sommaren är det viktigt med fukttransporterande material med andasfunktion för att hålla sig sval. Under vintern däremot är det viktigt med termokläder som vinterridbyxor, vinter-ridandskar, vinterridstövlar samt varma strumpor och en varm tröja. Det är ett måste för ridning på vintern!

Tips 4: Rätt jacka

På vintern är det särskilt viktigt att ha en mycket varm jacka. Blandade material av dun och polyester isolerar särskilt bra mot kyla. I bästa fall är en bra vinterjacka också smuts- och fuktavvisande för att hålla dig varm och torr även när det snöar. Om du tränar mycket på ridhuset rekommenderas lager på lager-looken: en andningsbar tröja med en väst och en varm vinterridjacka. På så sätt kan du efter uppvärmningen ta av dig din varma vinterjacka och ändå ha kvar västen så att du inte fryser.

Tips 5: Värm upp mellan ridturerna

Det är skönt att ta en liten paus mellan ridturerna och njuta av en varm kopp te, kaffe eller kanske till och med lite varm soppa, särskilt om man rider en eller flera hästar per dag. Även om ditt stall inte har någon "fikarum": med stallägarnas samtycke kan ett litet sadelrum med några stolar, hästfiltar, en vattenkokare, kaffe, te eller soppa snabbt omvandlas till en "uppvärmningsstation".

Vinterutrustning för dig och din häst

Tips 6: Var alltid synlig i trafiken

Särskilt under den kalla årstiden är det lätt att oavsiktligt rida i skymningen. Förebygg detta och se till att du och din häst alltid syns med hjälp av reflekterande benskydd, ridtäcken, jackor, ljus mm. Kom ihåg att alltid förse både häst och ryttare med reflexer och ljus. Om ni någonsin går skilda vägar under ritten har du gjort ditt bästa för att se till att båda kommer hem på ett säkert sätt. Om du har en hund med dig bör den också ha ett blinkande halsband eller reflexhalsband. Det är mycket viktigt att vänja din häst vid alla dessa blinkande och skimrande föremål i god tid. Det är inte ovanligt att din egen hund leder till svåra situationer när den hoppar ut ur buskarna i mörkret med sitt blinkande halsband och reflextäcke.

Tips 7: Håll hästen varm

Hästar klarar i allmänhet kyla mycket bättre än värme. Vissa hästar tycker särskilt om att springa omkring i paddocken i djup snö på vintern. Därför är det vanligtvis inte nödvändigt att lägga ett täcke på en robust häst med mycket vinterpäls. Men om du har en häst som hålls i stall och har lite vinterpäls bör du alltid ta på dig ett ridtäcke när du är ute och rider så att musklerna inte kyls ner under långa ridturer. Detta rekommenderas särskilt för hästar som har täcken i stallet eller är klippta på vintern. Ett ridtäcke fästs direkt på sadeln, glider inte och accepteras av de flesta hästar utan problem.

Tips 8: Undvik att bli förkyld

Den tjocka vinterpälsen hos vissa hästar innebär också en viss risk: om temperaturen inte är lika låg svettas hästarna mycket snabbt även vid lätt träning. När hästen väl är fuktig torkar den mycket långsamt. Med en våt päls finns det alltid en risk att bli förkyld!
Därför bör du se till att din häst inte svettas på vintern. Ett tjockt svettäcke transporterar snabbt fukten utåt och skyddar hästen från drag och kyla. Som en ytterligare åtgärd kan du också torka mycket svettiga hästar under hästsolariumet, om det finns ett tillgängligt.

Tips 9: Använd hästtäcke vid behov

Åsikterna går isär när det gäller rätt tidpunkt för att börja med vintertäcken. Men när behövs ett vintertäcke för hästen? Hästar som hålls väl och som tränar mycket lite under vintermånaderna behöver vanligtvis ingen vinterfilt. Alla hästar som tränar som vanligt på vintern och som tenderar att få en tjock vinterpäls kan klippas och därefter förses med ett täcke. Den tjocka vinterfilten ersätter pälsens värmande effekt när hästen inte rör sig. Under träningen svettas hästen inte lika mycket och torkar snabbare efteråt. När det gäller klippta och/eller täckta hästar är det särskilt viktigt att skydda djuret från nedkylning med ett ridtäcke eller ett svettäcke.

Tips 10: Ta inte risker

Även om det är vackert att rida i snö, finns det också en del faror: Man kan missa hål på marken och de kan bli en farlig snubbelrisk. Isfläckar under lös snö eller på vägen kan leda till farliga skador.
Så om markförhållandena är oklara är det alltid bättre att inte rida ute..

Ytterligare ridutrustning för vintern
Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter