Dressyrridning - hur fungerar dressyr?

15. september 2020 / Guide / 3 Minuter
Dressyrridning - hur fungerar dressyr?
Dressyr är det tvärvetenskapliga grundkravet för träning av alla ridhästar.

Dressyr, hur började det?

Hästen användes i krig redan för tusentals år sedan. Inom militären krävdes det mycket av hästen fysiskt, eftersom den inte bara användes som transportmedel utan också som vapen. För denna funktion måste hästen lyda ryttaren, reagera snabbt och vara uppmärksam.

Dressyr kan härledas till början av 1400-talet då det användes för att för att utbilda den militära skvadronen, därifrån uppstod den framgångsrika dressyrsporten, som sedan spreds över hela världen under årens lopp.

Vad är målet med dressyrridning?

Syftet med dressyr är att gymnastisera hästen genom att rida olika övningar i gång, trav och galopp, att hålla den frisk och i form och att fullt ut utnyttja hästens potential i de grundläggande gångarterna.

Hur börjar jag träna dressyr med min häst?

Träningsskalan är utarbetad av det tyska ridsports förbundet ( Deutsche Reiterliche Vereinigung) som en riktlinje som illustrerar de successiva faserna i hästens träning och innehåller de viktigaste förutsättningarna för korrekt träning av hästen.

Hästens balans och genomsläpplighet är det överordnade målet för träningsskalan.
Utbildningsskalan har följande punkter:

 1. Takt: Regelbundenhet i gångarter och rörelser. Målet är att hästen ska gå jämnt och rytmiskt. I skritt går hästen i fyrtakt. I trav går hästen i tvåtakt och i galopp i tretakt.
 2. Lösgjordhet/Smidighet: Regelbunden sammandragning och avslappning av musklerna hos den välmående hästen, vilket påverkar hästens rytm.
 3. Kontakt/stöd: Den mjuka, bibehållande förbindelsen mellan ryttarens hand och hästens mun, som kan uppnås så snart hästen är avslappnad. Som ett resultat av detta närmar sig hästen tyglarna. Hästen får aldrig tvingas in i den önskade positionen med en för hård hand.
 4. Schvung: Överföringen av den energiska impulsen från bakbenen via ryggen till hästens totala framåtrörelse. Schvunget kommer fram i gångarter med en svävande fas, som trav och galopp.
 5. Rakriktning: Balansering av varje hästs naturliga snedhet, alla hästar har en mer eller mindre stark och svag sida. En rak häst går med bakhoven in i det avtryck som framhoven lämnat och inte förbi den på utsidan. En symmetrisk, liksidig häst, arbetar med samma mängd vikt på båda bakbenen och håller därför en jämn kvalitet på sina rörelser åt vartdera håll.
 6. Samling: Förskjutning av tyngdpunkten bakåt. Detta leder till att ryggen böjs upp, hästen höjer manken, halsen och nacken böjs upp och hästens huvud närmar sig vertikalt. Eftersom samling främjar balans och smidighet hos hästen kan en viss mängd träning rekommenderas för alla hästar. Detta avancerade steg kan inte uppnås utan de förgående stegen takt, lösgjordhet, stöd, schvung och rakriktning.

Vilka är utbildningsfaserna?

Under träningen genomgår hästen följande faser som bygger på varandra:

I början kommer en inskolningsfas, följt av en fas för att utveckla schvung och energi. Slutligen utvecklar hästen bärkraft.

På ett sätt bygger faserna på varandra, men de kan också löpa parallellt. Det rekommenderas dock att man håller sig till ordningen på träningsskalan, eftersom vissa punkter, t.ex. kontakt och löshet, är en förutsättning för senare faser, t.ex. utveckling av bärförmågan.

Hur fungerar ett dressyrprov?

I dressyrtävlingar utför hästen de föreskrivna rörelserna mycket elegant och graciöst under sin ryttare. Det är inte för inte som dressyr är känt som en synonym för dansen mellan ryttare och häst.

Dressyrtävlingar äger rum på den vita inhägnade dressyrarenan med måtten 20x40 meter. Vid internationella tävlingar och tävlingar på hög nivå är dressyrarenan 20x60 meter. Normalt består marken av sand eller gräs. I tävlingen rids en rad på förhand bestämda dressyrövningar.

Vilka är momenten i dressyr?

 • Galoppombyten
 • Vändning på bakdelen
 • Skänkelvikning
 • Piaffe
 • Passage
 • Pirouette
 • Ryggning
 • Övergångar

En annan tävlingsklass är Kür, där ryttaren komponerar sitt eget program till självvald musik.

Vilka klasser finns det i dressyr?

Lätta klasser: Lätt C: 1 C: 2, B:1, B: 2, B: 3, och A:1, A:2; A:3, A:4, A: P0, A:P1, A:P2, där lätt A är det mest avancerade. Innehåller rörelser såsom: volter, tempoökningar/minskningar, öppna, sidvärtesrörelser, bakdelsvändning, ryggning, halt. Medelsvåra klasser: Msv C, B och A. Halt, galoppombyten, samlad förvänd galopp, galopp-piruett, bytesserier. Svåra klasser: Intermediare I och II samt Grand Prix och Grand Prix Special. Byten i vartannat och varje steg, piaff, galoppombyten och passage.

Klädsel för dressyrryttare

I den dagliga träningen använder dressyrryttare, precis som ryttare i andra discipliner, ridbyxor, en bekväm överdel, en ridhjälm och dressyrridstövlar. För att finslipa hjälpmedlen använder hen ofta sporrar och en dressyrpiska.

På hästtävlingar finns det däremot strikt föreskrivna klädkoder. Dessa kriterier anges i reglerna för tävlingen.

Dressyrutrustning för ryttare

I tävlingsreglementet anges vilken klädsel som är tillåten. Här är några regler; ridhjälm med knäppt hakband, ridkavaj i valfri färg, i MsvA och högre får man tävla i ridfrack. Ridstövlar eller shortchaps utan fransar, vita ridbyxor är vanligast med även andra färger förkommer, tävlingsskjorta med vit krage eller plastrong och ridhandskar.

Dressyrryttare med frack

Utrustning för dressyrhästar

Om hästen är tränad för dressyr används en dressyrsadel. Den hjälper ryttaren att hålla en upprätt och rak hållning på hästen och säkerställer optimal kontakt mellan ryttarens lår och hästens kropp, så att ryttaren bland annat kan ge hästen nödvändiga skänkelstöd. Stigbyglarna på sadeln hjälper till att ge viktstöd.

För att ryttaren ska kunna ge hästen klara instruktioner med tygeln som krävs utöver vikt- och skänkelhjälp, rids hästen vanligtvis med ett engelskt träns eller ett remontträns. Det kan vara obligatoriskt att använda ett kandar vid vissa dressyrtävlingar.

Häst med kandar

Lämplig dressyrutrustning för hästar

Hästen är utrustad med ett dressyrschabrak under sadeln och en sadelpad vid behov. Vid dressyrtävlingar måste hästen ha ett vitt dressyrschabrak.

För att skydda hästens ben och karleder under dressyrträning används ofta benlindor eller dressyrskydd och klockboots. De senare skyddar hästens ballar, särskilt om hästen har aktiva bakben. Vid dressyrtävlingar är det dock inte tillåtet att använda benlindor, dressyrskydd eller klockboots.

Praktiska tips för dressyrträning

 • Regelbundna ridlektioner med en erfaren tränare
 • Spela in träningstillfällena på video och utvärdera dem sedan tillsammans.
 • Arbeta med grundläggande kondition, magmuskler och uthållighet.
 • Lång framridning före träningspasset
 • Värm upp hästen utomhus i naturen för att ge variation i träningen.
 • I början av träningspasset rider du lösgjort, framåt och nedåt.
 • Träning av serpentinbågar, volter och sidogångarter
 • Träna övergångar
 • Titta framåt - inte nedåt
 • Rid med ett barbackapad eller utan stigbyglar för att få en bättre känsla för hästens gångarter.
 • Använd inte tyglarna för att styra - undvik att dra i tyglarna.
 • Drivande skänkel, inte sparka med benen.
Fler dressyrartiklar
Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter