Hästens muskulatur och muskelutveckling

13. januari 2021 / Guide / 3 Minuter
Hästens muskulatur och muskelutveckling
Hästens kondition och dess muskulatur beror på olika faktorer, t.ex. ålder, hälsotillstånd, kroppshållning, träningstillstånd och näringsintag. Utvecklingen av muskulaturen anses vara komplex och kräver kontinuerlig träning av respektive muskelparti.

Vilka är orsakerna till dålig muskulatur och muskelförlust?

 • Skaderelaterade avbrott under vilka hästen inte kan tränas till fullo.
 • Ökad ålder
 • Oregelbunden eller felaktig träning
 • Otillräcklig motion och dålig hållning
 • Metaboliska störningar
 • Lågt näringsintag på grund av dåligt foder.
Häst äter

Hur stöder jag hästens muskelutveckling?

Muskelutveckling genom träningsvänligt beteende

Tillräcklig motion är en viktig grund för att utveckla och bevara hälsosamma muskler. Hästar som hålls i öppna boxar eller med daglig tillgång till att vara utomhus (paddock/bete) rör sig automatiskt betydligt mer än hästar som tillbringar större delen av dagen i boxen och som i vissa fall till och med lider brist på motion. Hästens rörelse som främjas av utomhusutövningen ger en god blodcirkulation i musklerna och förbättrar rörligheten i hästens leder.

Häst galopperar

Muskeluppbyggnad genom markarbete

Innan en häst kan bygga upp musklerna specifikt under träning med ryttarens vikt bör hästen och dess muskulatur tränas med markarbete under en tid innan. Förutom muskeluppbyggnad är markarbete också viktigt för hästens rörlighet och balans.

Longeringsträning för muskeluppbyggnad

Att träna på longeringslinan är särskilt bra för hästens muskelutveckling. En välsittande kapson är perfekt för detta. För att hjälpa hästen att uppnå önskad fram- och nedåtriktad hållning kan du använda inspänningstyglar. Man bör dock alltid komma ihåg att inspänningstygeln är bara så bra som den häst som tränas eller longeras med det. Longering har också fördelen att hästen inte behöver bära ryttarens vikt och inte kan störs av en ryttare med dålig balans.

För att optimalt främja hästens muskelutveckling bör ryttaren se till att hästen belastas så jämnt som möjligt på båda sidorna.

Cavaletti träning

Att longera över cavaletti har en särskilt positiv effekt på ryggmusklerna. Samspelet mellan normala steg och steg där hästen måste lyfta benen mer ger en mer intensiv belastning på ryggmusklerna. De olika placeringarna och kombinationerna av bommarna kan också användas för att variera träningen efter behov.

Regelbunden stretching

Regelbunden stretching och stretching av musklerna är också mycket viktigt för att regenerera musklerna efter träningsfaser, lindra smärta och för att förbättra och bibehålla hästens rörlighet och smidighet.

Stretching för hästar

Muskeluppbyggnad genom Equikinetic

Longeringsprogrammet Equikinetic är ett annat särskilt effektivt sätt att bygga upp hästens muskler. I det här programmet longerar ryttaren den positionerade hästen genom en fyrkantig volt under en viss tidsperiod. Efter varje träningsfas och paus kom ihåg att ändras riktningen runt volten. Intensiv intervallträning är en populär träningsmetod för att specifikt bygga upp muskler, stödja återhämtningsprocesser eller helt enkelt för att hålla hästen i form och frisk.

Fördelarna med Equikinetic är:

 • Förstärkning av de djupa musklerna
 • Träning av de ytliga musklerna (som är relevanta för hästens rörelser)
 • Förbättrad ridbarhet
 • Stöd för form och hållning
 • Förbättrad koncentration och uppmärksamhet
 • Harmonisering av muskulära obalanser
Equikinetic

Ridträning för att bygga upp hästens muskler

Om det redan finns en bra grundmuskulatur kan hästen också bygga upp framför allt nack- och ryggmusklerna under ryttaren.

Följande övningar är lämpliga för detta:

 • Ökad träning med lutning (berg, kullar), vilket stärker ryggen och bakbenen.
 • Övergångar vid ridning
 • Ökade steg och böjningar i sidled
 • Bom- och cavaletti-träning

Stöd muskelutvecklingen med lämpliga näringsämnen och anpassad fodrestat?

För att hästen ska kunna bygga upp muskler måste man se till att den får de viktigaste näringsämnena, precis som för människor. Musklerna behöver framför allt proteiner för att kunna använda energi för att genomföra den metabolism som krävs för muskeluppbyggnad. Antioxidanter är också mycket viktiga för att undvika översyrning eller till och med skador på musklerna. Hästar som befinner sig i muskeluppbyggnadsfasen bör därför stödjas med ett fodertillskott för musklerna och tilläggsfoder. Förutom högkvalitativt hö som huvudfoder är müsli eller pellets lämpliga för detta ändamål. Tillskott kan ges i form av oljor (risgroddsolja för muskeluppbyggnad) eller lämpliga pulver som innehåller de viktigaste näringsämnena.

Hur lång tid tar det att bygga muskler hos en häst?

Hur lång tid det tar att bygga upp hästens muskler beror på olika faktorer, t.ex. hästens ålder, hälsa och träningstillstånd, och kan inte fastställas som en allmän regel. Det är viktigt att komma ihåg att varje häst behöver olika lång tid för att bygga upp sina muskler och att träningspass alltid bör följas av viloperioder så att musklerna kan återhämta sig och regenerera sig tillräckligt.

Fler produkter för muskelbyggande bomträning
Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter