När behöver hästen ett täcke och varför?

18. februari 2020 / Guide / 3 Minuter
När behöver hästen ett täcke och varför?

Oavsett om du har en klippt häst eller om du bara vill ge din häst ett extra lager värme under de kalla vinterdagana när temperaturerna sjunker är det viktigt att du väljer rätt täcke.

Den klippta hästen

Om du har en klippt häst ska du komma ihåg att hästens enda skydd mot kyla, vind och regn har tagits bort. Din häst behöver sin vinterpäls, eller något som ersätter den, för att skydda den mot kalla temperaturer och väderförhållanden. En tumregel är att du bör lägga ett täcke på din häst när temperaturen är omkring 12 °C. När temperaturen sjunker under 12 °C under dagen eller natten bör hästen skyddas med ett täcke. Om temperaturen sjunker under fryspunkten bör du ta på ett tjockare täcke eller ett extra täcke. Om det regnar bör man också använda ett lämpligt vattentätt täcke.

Knäppning av täcket

Vilken typ av täcke du väljer är viktig. Du måste välja täcke utifrån aspekterna att det värmer din häst tillräckligt, att den har en bra passform för din häst, att det inte skaver, glider eller ännu värre, öppnar sig. Det säkraste sättet att fästa ett täcke är med bensnören på bakbenen. Bensnörena förhindrar att täcket glider om hästen lägger sig ner eller rullar sig.

Hästtäcken tillbehör

Det vattentäta hästtäcket

Om din häst vistas i ett utestall är ett regntäcke med en extra vattenavvisande funktion ett måste. Välj ett täcke som klarar av olika väderförhållanden och som klarar av att hästen springer, bockar, rullar sig och leker med andra hästar. Täcket ska vara vattenavvisande, eller ännu hellre vattentätt. Lämna aldrig din häst, klippt eller inte, ute i regnet med ett icke vattentätt täcke.

Vattentät

Hästtäcken i stallet

Om du har din häst i ett stall har du flera alternativ när det gäller valet av hästtäcke. Du bör välja ett täcke som håller din häst varm och samtidigt anpassar sig till stallets temperatur. Vid kallare temperaturer kan du lägga ett täcke på dagen och ett annat på natten när temperaturen sjunker ytterligare.

Stalltäcken

Hur mäter man storleken på täcket

Storleken på täcken baseras på hästens kroppsmått. Mät från bringans mitt, längs sidolinjen till svansen eller från manken till svansroten. Halslinningen på täcket ska täcka bogen och manken. Om täcket glider bakom manken är det för stort för din häst. Täcket ska också kunna stängas bekvämt och säkert vid bringan.

Mäta hästtäcken

Renlighet som högsta prioritet

Det är viktigt att din häst är ren under täcket. Lägg aldrig ett täcke på hästen när den fortfarande är smutsig. Smutsrester under täcket kan vara obekväma för hästen, orsaka klåda och skav, vilket gör att hästen rullar runt och skaver ännu mer. Täcket ska också hållas rent och i gott skick.

Ryktutrustning

Hudproblem hos klippta hästar

Många klippta hästar lider ofta av torr hud. Därför är det viktigt att använda högkvalitativa, fuktgivande vårdprodukter. Använd inte produkter som tar bort hudens naturliga olja. Cowboy Magic Rosewater Shampoo innehåller milda tillsatser som panthenol, som återfuktar hud och hår. Cowboy Magic Rosewater Conditioner kan användas för att tvätta hela kroppen. Den masseras in i pälsen (även i korta, klippta pälsar) och lossar och avlägsnar mineraler och kemiska beläggningar som sitter fast på utsidan. Genom att hålla pälsen väl återfuktad förhindrar du också att statisk elektricitet byggs upp.

Hästschampo

Fördelar med klippning

En fördel med att klippa hästen är att du kan tvätta hästen regelbundet och att den torkar mycket snabbt. Använd varmt vatten om möjligt och aldrig iskallt vatten. Efter tvätten ska du ta bort så mycket vatten som möjligt med en svettskrapa. Torka sedan hästen med en handduk. Du kan också torka din häst i solen om det är tillräckligt varmt. Du kan också lägga ett svettäcke på hästen, som transporterar bort fukten från pälsen till utsidan av täcket.

Använd täcket på rätt sätt

Det finns ett rätt och ett fel att lägga på täcket på en häst. Alla som någonsin har upplevt konsekvenserna av fel sätt kan bekräfta detta. Som en tumregel kan du komma ihåg att en filt tas på framifrån och bak och tas av bakifrån och fram.

Vika hästtäcket
  1. För att lägga filten på hästen viker du den i tre delar. Placera sedan filten mitt på hästens rygg. Vik sedan filten framåt och täck slutligen hästens rygg.

  2. Stäng först spännena vid bogen, sedan kryssgjordarna och slutligen bensnörena.

  3. Bensnörena ska vara så lösa att de inte begränsar hästens rörelser, men tillräckligt tajta så att hästen inte kan fastna i bensnörena när den lägger sig ner.

  4. Korsning av bensnören är ett valfritt alternativ. Genom att korsa banden kan du dock hålla täcket mer centrerat på hästen.

  5. Innan du tar av täcket ska du först lossa bensnörena och sedan kryssgjordarna. Till sist lossar du spännena vid bogen.

  6. Vik den främre delen av täcket bakåt och låt sedan täcket glida ner över hästens bakdel.

Fler hästtäcken och tillbehör
Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter