Mugg hos hästar - symptom och behandling

31. oktober 2020 / Guide / 3 Minuter
Mugg hos hästar - symptom och behandling

Vad är mugg hos hästar?

Mugg (även känd som EPD equine pasterns dermatitis eller rasp) är en bakteriell inflammation och multifaktoriell sjukdom i huden i hästens vid karleden.

Sjukdomsfrekvens

Mugg förekommer hos hästar över hela världen. Kallblodiga hästar och generellt sett hästraser med mycket hår är oftare drabbade av hudinflammation. Mugg förekommer oftast under de årstider då pälsen byts ut, dvs. på hösten och våren.
Prevalensen (frekvensen) ökar med åldern och särskilt hos vitpälsade hästar.

Hästraser utan mycket päls kan dock också drabbas. Förutom gamla hästar är dräktiga ston och unga hästar särskilt känsliga. Sjukdomen är dock inte smittsam.

Hur känner jag igen symptomen för mugg?

Ett av de första symptomen på mugg är varma, röda och svullna områden i böjningen av foten. I det följande skedet spricker huden. Sårvätskan bildar då vanligtvis en oljig hinna som blir en grogrund för bakterier och svamp när det bildas en sårskorpa. Om mugg redan är kroniskt, blir huden tjockare på grund av systematiska hudutväxter.

Mugg häst

Vad orsakar mugg hos hästar?

Utbrottet av mugg beror vanligtvis på en av följande två huvudorsaker:

  • Brist på näringsämnen
  • Hästens kropp har en begränsad avgiftningskapacitet.

Dessa orsaker visar tydligt att orsakerna till mugg i de flesta fall är inre, vilket i sin tur kan påverka hudens kvalitet och struktur.

Mikroskador och en dålig struktur på hästens hud är vanliga orsaker till mugg. Om hästen sedan står på ett för fuktigt underlag på grund av otillräcklig stallhygien kan den drabbas av mugg.

Hur behandlar man mugg hos hästar?

Eftersom den första orsaken till sjukdomen i de flesta fall är en av de ovan nämnda orsakerna är det första man bör göra att kontrollera hästens allmänna hälsotillstånd.

Vid avgiftningsstörning

En störning av avgiftnings organen kan vara orsaken till ett ökat behov av spårämnen och en brist av zink.

Vilket hästfoder är bäst vid behandling av mugg?

I detta fall är det särskilt viktigt att kontrollera hästens utfodring. Om levern och njurarna inte kan fylla sin funktion till hundra procent eller om hästen har problem med tarmarna använder kroppen huden som ett alternativt avgiftningsorgan. Därför bör grovfoderkvaliteten kontrolleras först. Eftersom ensilage belastar leverns ämnesomsättning bör det undvikas i framtiden.

Hästens proteinintag bör också begränsas, t.ex. genom att äta mer färskt gräs, eftersom alldeles för stora mängderna protein överanstränger levern och njurarna. Överutfodring med protein kan leda till brist på spårämnen, vilket leder till farliga hudförändringar som gör huden känslig för parasiter och svamp.

För att minska proteinintaget måste gräs och hösilage ersättas med hö av mycket hög kvalitet. Kraftfoder bör begränsas till ett minimum och konstgjorda tillsatser i tilläggsfoder bör undvikas. Förutom zink kan man stödja de avgiftande organen genom att ge speciella avgiftande örter.

Vid näringsbrist

Zink är nyckeln till bra hovar, fin hud, glansig päls och en sund ämnesomsättning och ett sunt immunförsvar. Särskilt under pälsbytet ökar behovet av spårämnena för nybildning av hår. Hästar som inte har ett högt energibehov har ofta brist på mikronäringsämnen på grund av den ständigt reglerade utfodringen. Hos hästraser med mycket hovskägg kan detta leda till ett utbrott av mugg.

När du lägger till zink är det också viktigt att vara uppmärksam på att den är av mycket hög kvalitet (ekologisk). I några få fall kan en brist på mangan också vara en utlösande faktor av mugg.

Behandling av de drabbade hudområdena

Förutom att klargöra och behandla eventuella brister och störningar i hästens fysiologi bör sårvård inte försummas.

De områden som är angripna av mugg bör klippas så att de kan behandlas specifikt. När pälsen är borta kan mer frisk luft nå såren, som då läker snabbare. Eftersom bakterier och svampar är mer benägna att bildas och spridas under sårskorporna bör dessa avlägsnas med försiktighet. Såret kan sedan behandlas med en mild tvål och lämpliga krämer.

Vilken salva eller kräm ska man använda för att behandla mugg?

De drabbade områdena kan behandlas med Mud doc muggsalva, som bekämpar bakterier och därmed också förhindrar framtida utbrott. För att hålla de nyss rengjorda såren rena kan speciella mugg damasker och Keratex Mud Shield Powder hjälpa till att hålla de infekterade områdena rena och torra.

Bästa huskurerna för mugg hos hästar

  • Tvätta och rengör/desinficera sår med varma, kokta örter.
  • Kompresser med surkål hjälper till att läka sår på grund av de innehåller mjölksyrabakterier.
  • Zinksalva eller zinkpasta
  • Propolis är antibakteriell och hämmar inflammation.
Ytterligare produkter för behandling av mugg
Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter