Horsemanship - harmoniskt samarbete mellan människa och häst

19. februari 2021 / Guide / 3 Minuter
Horsemanship - harmoniskt samarbete mellan människa och häst
Natural horsemanship strävar efter ett rättvist, hästvänligt och respektfullt samspel mellan häst och människa.

Vad är natural horsemanship eller naturlig hästhantering?

Enligt principen om horsemanship eller naturlig hästhantering kan man kalla sig hästmänniska om man är lyhörd för hästens beteende och förstår det, och om man kan känna igen signaler och bedöma dem.

Målet är att samarbeta harmoniskt och lära känna hästen så väl att man kan uppfatta dess behov och vinna dess förtroende och respekt.

Hur fungerar horsemanship eller NH?

Horsemanship sker vanligtvis från marken och bygger på kroppsspråket. Det kallas därför ofta för markarbete. För att bygga upp ett harmoniskt förhållande mellan människa och häst måste människan lära sig att förstå sin häst och dess signaler.

Vilka tillbehör behöver jag för horsemanship?

Allt du behöver för horsemanship är en knuten repgrimma, en lång arbetslina och, viktigast av allt, en grundläggande förståelse för hästens sinne och beteende.

När du väljer en knuten repgrimma, är det viktigt att den inte är för tjockt eller för smal. Den bör inte heller vara för mjukt eller flexibelt, men ändå smidigt och bekvämt för hästen. Det knutna repgrimman måste knytas på rätt sätt så att hästens känsliga nosområde och ansiktsnerver inte skadas.

Arbetslinan – eller ledrepet - kan väljas enligt tränarens personliga preferenser. Som regel har det en längd på ca 4-6 meter och en fast kärna för att ligga så bekvämt som möjligt i handen. De flesta varianter har också en läderklatsch i slutet av linan.

Kommunikation enligt rangordning

Hästar kommunicerar med varandra genom en bestämd hierarki. I en flock bestående av flera hästar har alla sin plats under det högst rankade djuret. När man har att göra med hästen ska människan/tränaren alltid ta rollen som den högst rankade medlemmen i teamet.

Rangordningen klargörs genom principen om "vem som flyttar vem". Den högre rankade medlemmen dominerar gruppen och kan få bort de andra medlemmarna genom sin ställning. Genom negativa, men aldrig aggressiva, stimuli signaleras hästen under markarbetet vilket beteende som är oönskat. Genom bekräftelse i form av röst eller klappning och beröm uppmuntrar och belönar människan å andra sidan det önskade beteendet. Ur horsemanships synvinkel är det den högsta formen av bekräftelse, bortsett från röst och klappning och beröm, är pausen efter en aktivitet.

Klappar häst

Så snart en uppgift har slutförts, även om den är rudimentärt framgångsrik, ska trycket omedelbart släppas och hästen ska få en paus. Genom att ta en paus inser hästen att dess beteende i den önskade situationen kommer att få positiva effekter.

Natural Horsemanship enligt Pat Parelli- Den perfekta introduktionen för nybörjare

Hästtränaren Pat Parelli har blivit känd i Tyskland för sina träningsmetoder. Genom en sekvens av sju successiva steg visar han hur människa och häst kan växa samman till en harmonisk enhet.

Sju lekar

En av Pat Parellis mest kända metoder är Seven Games. Seven Games-metoden bygger på hästens natur och hur hästar kommunicerar med varandra i flocken. Syftet med spelen och övningarna är att bygga upp en god grund för förtroende mellan ryttare och häst och att förbättra kommunikationen med varandra. Tydliga träningsinstruktioner ger träningen en röd tråd.

  • Friendly Game – Vänskapsleken
  • Porcupine Game – Piggsvinsleken
  • Driving Game - Drivningsleken
  • Driving Game - Drivningsleken
  • Circling Game – Cirkelleken
  • Sideways Game – Sidledsleken
  • Squeeze Game – Trängsel- eller kläm-leken
Tillit och respektfullt samspel häst

Oavsett vilken träningsmetod du väljer till slut är det viktigaste en viss känslighet för hästens beteende och viljan att engagera sig i och behandla hästen med mycket uppmärksamhet, respekt och kärlek.

Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter