Tips för att rida i värmen under högsommaren

11. maj 2020 / Guide / 2 Minuter
Tips för att rida i värmen under högsommaren
När sommaren äntligen kommer är nästan alla ryttare nöjda. Hästar föredrar dock vanligtvis kalla temperaturer framför värme. Om de har ett utestall, tillbringar de vanligtvis dagar med temperaturer över 25 grader Celsius helt i stallet eller i skuggan och går inte tillbaka till ängen förrän sent på kvällen. Med några få tips kan du göra ridning i värmen bekvämare för dig själv och din häst. Under dagar med extrem värme bör du definitivt lyssna på signalerna och hellre be om mindre än för mycket.

 

Skötsel av betesmarker under högsommaren

Eftersom hästar inte skulle gå ut frivilligt vid middagstid när det är mycket varmt väder, ska du inte låta din häst gå ut på bete i gassande sol vid middagstid, utan hellre skjuta upp betet tills det blir svalare. Om din häst är ute i hagen hela dagen ska du se till att det finns tillräckligt med skugga och vatten för alla djur, inte bara för de äldsta hästarna. Hästarna bör också ha fri tillgång till en saltsten för att förhindra näringsbrist på grund av att de svettas. Du kan också ge din häst elektrolyter, särskilt under högsommaren, för att kompensera.

Ridning och träning

Särskilt när temperaturen varierar kraftigt och det är riktigt varmt för första gången på året kämpar många hästar med cirkulationen. I så fall bör du inte träna din häst den dagen. Men lite motion är nödvändig och förebygger också kolik. Årets första varma sommardag är ett bra tillfälle att t.ex. tvätta hästens svans och sedan ta en långpromenad med den. Det är bäst att lägga ett flugtäcke på hästen, eftersom myggor och hästflugor är särskilt aggressiva under varma dagar. Om din häst är tillräckligt pigg för att rida, överansträng den inte och var uppmärksam på hästens signaler. Efter den lätta träningen kan ni ta en lugn promenad i skuggan.

En sval dusch efter en dagens träning

De flesta hästar älskar att bli duschade med vatten efter ridning på sommaren. Se till att aldrig spruta kallt vatten på hästen när det är mycket varmt, annars kan cirkulationen kollapsa. Låt hästen få svalna först och använd inte iskallt vatten. Börja mycket långsamt på benen tills hästen har vant sig vid temperaturen och spraya sedan långsamt på halsen, bröstet och sadelområdet.
Använd en svettskrapa för att ta bort vattnet från hästens päls och låt den torka i skuggan i några minuter. Om det behövs kan du sätta på ett flugtäcke så att hästen kan svalka sig.

Håll huvudet kallt

Du bör också ta extra hand om dig själv under varma dagar, drick alltid tillräckligt och använd solskyddsmedel om det behövs. Ridhjälmar som ger god ventilation är också bra på högsommaren. Lätta ridhandskar och ridbyxor för sommaren samt funktionella ridskjortor förhindra också att du blir för varm och att fukt lätt transporteras utåt.

Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter