Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt

10. juni 2020 / Guide / 4 Minuter
Lasta hästen i hästtransporten på ett lätt och säkert sätt
Om tävlingsdagen alltid börjar med svettig, omständlig och kanske till och med farlig lastning är stressen och det dåliga humöret redan förprogrammerat. Tyvärr minskar detta också kraftigt chanserna för ett bra resultat. Det är också mycket viktigt att fritidshästar kan lastas utan större svårigheter. Om din häst måste tas till en veterinär kan det till och med vara viktigt med snabb lastning. Eftersom både lastning och släpvagnskörning alltid innebär risker är det viktigt att begränsa dem så mycket som möjligt genom att förse hästen med rätt skyddsutrustning, genom att sköta släpvagnen på rätt sätt. Vi önskar dig lycka till med din hästtransport träning och en säker och trevlig resa!

Transportskydd - skyddar hästens ben

Det viktigaste skyddet för din häst är transportskydd på benen. Transportskydd är tjockt vadderade skydd för hästens ben, som vanligtvis sträcker sig från hoven upp till knä- eller hasleden. Till skillnad från benskydd, som är avsedda för träning, skyddar de även karleden och det känsliga området kring ballarna och kronbenet. Utan lämpliga benskydd kan hästen halka på rampen och de sparkar som hästarna ger sig själva i släpvagnens trånga utrymme kan mycket snabbt leda till allvarliga skador som egentligen lätt skulle kunna undvikas. Med transportskydd slipper du ta på tjocka bandageunderlag, bandagera och sätta på klockboots på alla fyra benen. Transportskydd är lätta att knäppa med kardborreband och kan snabbt tas på och av kan tas på.

Innan du lastar hästen bör du leda runt den på halkfri mark i några rundor med transportskydden tills du tar den till rampen på hästtransporten. De flesta hästar är lite obekväma med de höga transportskydden till en början och därför ser de första stegen med dem ser oftast lite ut som en stork. Särskilt unga hästar blir ofta så oroliga av att ha på sig transportskydden i början att det är uteslutet att de ska lastas. I sådana fall bör du vänja din häst vid den nya situationen långt innan du vill lasta den för första gången. Börja med transportskydd på frambenen och öva på att sätta på dem och gå på halkfritt underlag tills det blir en rutin innan du sätter transportskydd på för bakbenen för första gången.

Grimmor och grimskaft - In i hästtransporten utan stress.

Om hästen vill springa baklänges när den lastas vill en del ryttare använda en träns eller en grimma med en säkerhetskedja vid lastning. Detta kan verka förnuftigt vid första anblicken, men är faktiskt farligt! Din häst ska aldrig lastas med ett träns och absolut inte med en säkerhetskedja. Om hästen plötsligt drar sig bakåt och springer nerför rampen igen, kommer en säkerhetskedja att dras åt blixtsnabbt och kan skapa panik hos hästen. Eftersom säkerhetskedjan är konstruerad för att gå inte sönder är det inte ovanligt att en sådan situation leder till att hästen faller omkull och skadas allvarligt! Ett träns är olämplig av samma skäl.

Din häst bör endast lastas med en välsittande, vadderad grimma och ett grimskaft med en panikkrok. Ett sådant grimskaft lossnar av sig självt om din häst får panik. Detta förhindrar allvarliga skador på häst och ryttare. När hästen har gått uppför rampen och står i hästtransporten ska den bakre bommen stängas lugnt men snabbt av en medhjälpare medan hästen är klappad, lugnad och får beröm i hästtransporten. Först då får du binda fast hästen i hästtransporten med grimskaftet. Det går snabbare att använda ett speciellt grimskaft för hästtransporten eller helt enkelt att permanent fästa ett grimskaft med en panikkrok med en hästsäker knut i släpvagnen. Längden på grimskaft bör väljas så att hästen bekvämt kan nå hönätet, men att det inte finns någon risk för att den trampar på repet.

Rekommenderad utrustning för hästtransport

Hästtäcken och myggmedel - för en trevlig resa.

Naturligtvis vill du göra resan i hästtransporten så bekväm som möjligt för din häst. Detta innebär bland annat att du måste se till att din häst inte svettas och att det inte finns någon risk för att den blir förkyld i drag. I mycket kallt väder eller om hästen har svettats mycket kan det vara nödvändigt att ta på ett svettäcke under resan. Täcket får inte glida på vägen, så det ska sitta mycket bra, bogspännet ska vara ordentligt stängt och svansen ska dras genom svansremmen. Svettäcke som redan har en integrerat täckesgjord är särskilt glidsäkra. Om ditt svettäcke inte har integrerade täckesgjordar kan du använda en elastiskt täckesgjord.
Samma sak gäller för flugtäcken. Detta flugskydd är särskilt viktigt på sommaren. På så sätt kan din häst vara mycket mer avslappnad i släpet, när du rider eller är på tävlingsplatsen. Det är också bra att använda en spray mot myggor och hästflugor.

Skor, ridhandskar, ridhjälm – bra skydd för ryttaren.

Eftersom lastning inte bara är farligt för din häst utan även för dig själv bör du undvika eventuella skador. Det borde vara självklart att du aldrig ska gå in i ett stall utan ridstövlar. Särskilt vid lastning kan det lätt hända att din häst råkar trampa på en fot i det trånga utrymmet. Utan rejäla skor som är lämpliga för ridning eller stallet kan denna "olycka" lätt hända och du måste snabbt ta dig till akuten. Även om din häst är välartad riskerar du allvarliga fotskador om du lastar i sandaler.
Du bör också använda ridhandskar. Om din häst oväntat springer baklänges är dina händer skyddade från allvarliga skrapsår. Även om du har handskar ska du aldrig linda repet runt din hand, eftersom hästen har många gånger din styrka och definitivt skulle dra dig med sig. Av säkerhetsskäl rekommenderas det också att du har på dig en ridhjälm när du lastar.

Foder, vatten, hö - grundläggande för resan

Du vill att din häst ska minnas resan som en trevlig upplevelse. Därför bör du belöna din häst för varje lugnt steg framåt. Slutligen bör din häst förvänta sig att få specialbehandling i hästtransporten, t.ex. en foderhink med mash. När du övar på att lasta är det lämpligt att utfodra hästen endast i släpvagnen de första gångerna, låta den stå på hästtransporten en stund och sedan lasta av den igen. Först när detta har blivit en rutin bör du köra med hästtransporten.
Under resan är det bra att ha ett välfyllt hönät tillgängligt för din häst hela tiden. Det kontinuerliga, långsamma intaget av mat håller din häst sysselsatt och lugn. Du bör alltid ha en stor hink med dig på resan för att kunna ge hästen vatten eller utfodra den på vägen. Vissa hästar gillar inte att dricka andras vatten. I sådana fall kan du helt enkelt ta vatten från ditt eget stall eller blanda det okända vattnet med en gnutta äppeljuice för att ändra smaken. Under sommarmånaderna är det också lämpligt att blanda elektrolyter i hästens foder för att kompensera för att hästen svettas.

Fler artiklar och tillbehör för hästtransport
Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter