Sommareksem behandling och symptom

03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom

Vad är sommareksem?

Sommareksem är en typisk hudsjukdom som förekommer hos hästar som reagerar med kraftig klåda när de utsätts för insektsbett. Den förekommer, som namnet antyder, främst under sommarmånaderna från april till oktober.

Vilka är kännetecknen och symtomen på sommareksem?

Sommareksem orsakar vanligtvis svår klåda hos din häst. Om du upptäcker skavsår eller förtjockning av huden och märker att din häst kliar regelbundet på dessa områden bör du agera snabbt.

Sommareksem börjar med ett eller flera ganska ofarliga bett från svidknott. Detta följs av ett smärtfritt hudutslag som snabbt kan förvärras. Kontrollera därför din häst för små pustler från april och framåt för att kunna motverka klåda i tid.

Följande symtom tyder på eksem:

 • Svår klåda
 • Utslag
 • Förtjockning av huden
 • Skavsår
 • Håravfall och kala fläckar
 • Vätskande sår
 • Sårskorpor
 • Öppna sår
Häst kliar sig
Häst kliar sig

Orsakerna till sommareksem

Så kallade Culicoides, svidknott och hästflugor är de huvudsakliga orsakerna till sommareksem.

Deras saliv, som sprutas in i hästens hud av befruktade svidknott, kan utlösa en allergisk reaktion hos en känslig häst. Detta leder till att de drabbade hudområdena börjar klia och att hästen ofta kliar dessa områden tills de får skavsår.

Skavsår sommareksem
skavsår sommareksem

Orsaken till en allergi beror vanligtvis på hästens känslighet. Din häst är sannolikt särskilt känslig för en allergi om den har ett nedsatt immunförsvar. Ytterligare faktorer är bland annat hästens stallförhållanden, allmänna hälsa, utfodring och stressnivå.

Andra orsaker kan vara följande:

 • För mycket bete
 • Brist på motion
 • Problem med mag-tarmkanalen
 • Skav
 • Stress
 • För mycket protein och kolhydrater

Orsakerna till sommareksem

Med kontinuerlig vård och rätt förebyggande åtgärder kan du förhindra att din häst drabbas av sommareksem och få ett bra grepp om de eksem som redan har uppstått.

Först och främst bör du hålla ett öga på de orsaker som anges ovan och eliminera eventuella faktorer som kan vara orsaken.

För att förhindra att din häst blir biten av svidknotten och myggor bör du undvika kontakt med knott och insekter i allmänhet. Du kan redan göra detta genom att regelbundet spraya din häst med flugspray och täcka den med ett bra flugtäcke eller eksemtäcke.

Undvik dessutom att rida när myggorna är som mest aktiva. Myggor och knott är mest aktiva tidigt på morgonen och i skymningen, särskilt i närheten av vattendrag, skogskanter och dynghögar. Din hästs dagliga vistelseort (bete/öppet stall/paddock) bör därför helst ligga så långt bort som möjligt från sådana platser.

Min häst har drabbats av sommareksem - Hur kan jag behandla det?

För att din häst ska kunna njuta av sommaren igen kan du behandla sommareksem med några personliga behandlingsalternativ och få den under kontroll.

För att framgångsrikt kunna motverka sommareksem bör du prioritera följande två grundläggande mål:

 1. Undvik kontakt med insekter så mycket som möjligt.
 2. Lindra symtom som redan har uppstått.

Det bästa sättet att undvika kontakt med insekter är att först kontrollera platsen och se om det är en populär ”hot spot” för insekter (vatten/skogskant/gödselhög). Om så är fallet bör du genast förflytta din häst.

Du kan också spraya din häst med en flugspray och behandla hen med deltametrin eller permetrin var 10-14:e dag.

Använd ett sommareksem-täcke

Ett sommareksem-täcke är gjord av ett lätt tyg och täcker, jämfört med det klassiska flugtäcket, de mest drabbade områdena (svans/manke), vilket gör att myggor och knott inte längre har möjlighet att bita din häst. Om din häst redan lider av sommareksem stöder täcket läkningen av de drabbade områdena och lindrar även den tillhörande klådan.

Ridtäcke som skyddar mot flugor
Ridtäcken skyddar mot besvärliga flugor

Du kan också hitta ridtäcken med flug- och eksemfunktion för din uteritt, vilket du definitivt bör undvika när svidknotten är som mest aktiva även med ett täcke.

Lämpliga flug- & eksem-täcken

Lindra symtom

Det bästa sättet att lindra symtom som redan uppstått är att se till att din häst skyddas från nya bett och att ge regelbunden förebyggande vård. Du bör ta hand om de irriterade hudområdena och behandla eventuella skavsår, fjällande hud och skorpor med lämpliga hudvårdsprodukter. Sår kan också rengöras med fysiologiska koksaltlösningar.

Kortisonbehandling är ett annat alternativ för behandling av sommareksem. Livslånga hyposensibiliserings terapi kan också bidra till framgång att överkomma sommareksem. I det här fallet får din häst en allt större mängd av allergenet för att kroppen ska vänja sig vid det.

Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter
Hästens utbildningsskala
Hur fungerar den klassiska utbildningsskalan? Här hittar du alla steg och vad du behöver tänka på.
24. februari 24. februari 2021 / Guide / 2 Minuter