Effektivt behandling av strålröta hos hästar

23. oktober 2020 / Guide / 3 Minuter
Effektivt behandling av strålröta hos hästar

Vad är strålröta?

När en häst drabbas av strålröta angrips och skadas strålen i hästens hov av svamp och/eller bakterier. Eftersom strålen är den viktigaste delen av hovmekanismen och fungerar som en slags stötdämpare, kan strålröta få förödande konsekvenser om inflammationen inte behandlas.

Vad är orsaken till strålröta?

En häst är särskilt känslig för strålröta om den står på ett vått och fuktigt underlag under större delen av tiden. Detta är ofta fallet på hösten och våren när hagarna och paddockarna är blöta och leriga.

Den fuktiga och ammoniakhaltiga marken gör också att hästar är särskilt känsliga för strålröta. Bädd med urin och gödsel angriper hornet och skapar sprickor, som är idealiska miljöer för patogena bakterier.

Ammoniakhaltigt underlag

Strålröta kan också orsakas av otillräcklig motion, eftersom hoven bara producerar horn av hög kvalitet om hästen motioneras regelbundet och blodflödet till vävnaden, som är ansvarig för horntillväxten, stimuleras. Dålig hornkvalitet, till exempel på grund av zinkbrist, kan också göra en hov sårbar för strålröta.

Hur kan jag känna igen strålröta hos en häst (symptom)?

Redan när man tar upp hovarna för att kratsa dem märks en mycket obehaglig och rutten lukt. Hästens stråle är mycket mjuk och fårorna är djupare än vanligt. Håligheterna som bildas av röta i strålens fåra fylls med det sekret som orsakar lukten, sekretet är vanligtvis svart.

Strålröta

Vad är sjukdomsförloppet?

I början påverkas vanligtvis mittstrålfåran. Strålens mjuka horn löses upp och det mörka, feta sekretet bildas, som ger upphov till den illaluktande lukten. I det följande stadiet sprider sig rötan till sidostrålfårorna. Om sjukdomen inte upptäcks och behandlas i tid sprider sig rötan till vita linjen och sulan.

Hur förebygger du strålröta hos hästar?

För att framgångsrikt behandla strålröta är det första man måste göra att kontrollera den drabbade hästens stallförhållanden. Den grundläggande förutsättningen är att hästen ska stå på en torr och ren bädd.

Det innebär att:

  • Regelbunden mocka och avlägsnande av alla fuktiga områden.
  • Täck leriga paddockar med paddockmattor för att förhindra att marken blir för blöt.
  • Mocka regelbundet ut paddockar och ängar.
Mocka

Minst lika viktigt är en konsekvent och framför allt noggrann hovvård:

  • Hovarna bör om möjligt kratsas och behandlas flera gånger om dagen
  • Regelbundna besök hos veterinären
  • Regelbundna kontroller hos en hovslagare

Hur behandlar man strålröta?

För att hovens strålar ska kunna behandlas framgångsrikt och absorbera vårdprodukterna måste hov och strålar rengöras noggrant. Det är bra att låta en hovslagare eller hovspecialist behandla det drabbade området i förväg för att avlägsna redan ruttna hornvävnader och göra det kvarvarande hornet mottagligt för vårdprodukter.

Vilka preparat hjälper mot strålröta?

När strålen/hornet har blivit skuret eller rengjorts kan själva behandlingen påbörjas. För detta ändamål blötläggs en kompress med en desinficerande lösning eller en vårdprodukt och trycks in i strålfåran med hjälp av en ren hovkrats. Det tryck som bomullsbollen utövar på hornet har en positiv bieffekt - det främjar hornets tillväxt.

Biotin, som har en positiv effekt på hovarnas hornkvalitet, kan ges som ett stöd.

Hur lång tid tar behandlingen av strålröta?

Behandlingens längd är individuell och beror på rötans omfattning och hornets tillväxt. Kontinuitet i behandlingen är viktigt för en god återhämtning.

Hur kan man förebygga strålröta?

För att förhindra att strålröta bryter ut och för att hästens hov ska kunna utvecklas på ett hälsosamt sätt bör man se till att det finns ett torrt underlag där hästen tillbringar större delen av dagen. Förutom regelbundna besök av en erfaren hovslagare bör hovarna regelbundet rengöras från intrampad dynga, smuts och stenar 1–2 gånger om dagen.

Naturligtvis kan hästens sula och stråle skötas förebyggande med Leovet StrahlSan.

Mer produkter för behandling av strålröta
Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter