Tips för hästskötsel på vintern

11. december 2019 / Guide / 4 Minuter
Tips för hästskötsel på vintern
Kalla temperaturer och kortare dagar innebär en unik utmaning för hästägare. Följ de här tipsen för att underlätta hästens dagliga skötsel under vintern. När du är klar kanske din häst fortfarande ser ut som en väderbiten bergsget. Men hen kommer att vara ren, blank och väl förberedd för nästa vintriga ridtur följande dag.

 

När dagarna blir kortare och temperaturen sjunker börjar hästens päls växa. Och som alla hästägare vet är detta alltid en unik utmaning för oss. Vi vill fortfarande rida regelbundet och träna våra hästar, men en tjock vinterpäls gör hästskötseln lite mer tidskrävande.

Även när temperaturen är svalare svettas hästar ibland mer än under de varmare månaderna eftersom pälsen helt enkelt är tätare och tjockare. Och de fortsätter att svettas även efter träningen, eftersom de täta hårstråna, som är gjorda för att hålla värmen, inte släpper igenom värmen från kroppens insida till utsidan på ett bra sätt. Det är därför det tar en viss tid tills hästen slutar svettas.

Efter träningen måste hästarna rengöras noggrant för att få bort smuts och svett. Men det är ofta för kallt för att tvätta dem. Och när vi tvättar dem tar det en evighet för dem att torka. Vi vill inte heller att vår häst ska börja frysa. Det är för kallt ute för att tvätta hästarna, även om du har lyxen av varmt vatten i stallet. Eftersom vinterpälsen är för tjock tar det lång tid för hästarna att torka. Du kan ju inte lägga undan sadeln tills våren.

Ryktskrapa

Svårighetsgraden beror på hur tjock hästens vinterpäls är. Vissa hästar får bara lite extra päls på vintern. Andra hästar, särskilt ju äldre de är, får en så tjock vinterpäls att de börjar likna bergsgetter. Utrustning som ryktborstar som är särskilt utformade för vintern är t.ex. en gummiskrapa, en rund metallskrapa och borstar med grova borst. En annan bra utrustning är en förtunningsborste, som faktiskt är avsedd för långhåriga hundar. Denna borste tar bort mjäll, smuts och gammalt hår. Alla denna ryktutrustning för vinterskötsel är utformade för att ta sig igenom en tjock vinterpäls.

Rund ryktskrapa

Det är viktigt att du rengör din häst ordentligt innan du rider eller tränar. Svett och smuts under ytan kan orsaka hudirritation. Ju renare din häst är före träningen, desto lättare blir den att rengöra efter träningen. Var särskilt uppmärksam på områdena runt öronen, under hakan, bakom armbågarna, vid sadelgjorden och sadeln. Du måste också se till att all utrustning är ren. Det är det enda sättet att undvika irritation och skav.

Smuts och svett i sadelgjorden och bakom hästens armbågar (ovan) kan orsaka smärtsamma sår om området inte rengörs ordentligt före och efter träning. Förutom att rengöra omkretsområdet med borstar rekommenderas även att rengöra detta område med varmt vatten och en svamp. Använd rent vatten och en tjock, absorberande svamp.

Här är ytterligare några tips som hjälper dig att hålla din häst ren och snygg under vintern:

Svettig häst
  1. Efter du har noggrant ryktat hästen kan du torka av hästens ansikte med en fuktig trasa. Detta tar bort damm som sitter djupt inne i pälsen.
  2. Spraya en fuktig trasa med Cowboy Magic Super Bodyshine och torka över hästen. Super Bodyshine ™ tar bort damm djupt inne i pälsen som borsten inte når, lägger en skyddande film över pälsen och förhindrar också att pälsen blir statisk.
  3. Spraya Super Bodyshine™ på hästens svans om den är statisk.
tvätta häst

Under vintermånaderna bör målet när du sköter din häst efter träningen vara att få den så ren som möjligt med så lite vatten som möjligt. Om det inte är för kallt ute och/eller om du har varmt vatten tillgängligt för att tvätta den, gör det då. Använd Cowboy Magic Rosewater Shampoo för att avlägsna svett och smuts från din häst utan att lämna ränder och utan att ta bort hudens naturliga oljor. Följ upp detta med Cowboy Magic Rosewater Conditioner för att mjuka upp pälsen och avlägsna mineral- och kemikalieansamlingar. Båda produkterna innehåller pantenol och silkesproteiner som ger näring och fukt åt huden och ger en glansig päls. Precis som sina ägare får hästar torr hud på vintern!

Efter badet ska du ta bort så mycket överflödigt vatten som möjligt. För att torka din häst snabbt kan du gnugga den snabbt med en handduk. Låt den våta pälsen stå upp i stället för att platta till den. Det hjälper att torka den snabbare.

Om du har tillgång till ett svettäcke, använd det. Svetttäcket hjälper till att transportera bort fukt från kroppen. Det förhindrar också att din häst blir förkyld. Ställ hästen i solskenet tills den är torr. Om det inte är tillräckligt soligt och varmt för att vara ute, ta in hästen i stallet till en plats där den är skyddad från drag. Drag kan snabbt ge din häst en förkylning. Om din häst kyler ner sig för snabbt efter att ha tvättat sig, gå runt med hen och håll hen i rörelse. Det håller din häst varm och hjälper den att torka snabbare.

svettäcke häst

När hästen är torr, spraya pälsen, manen och svansen med Super Bodyshine™. Detta har två syften: det hjälper till att stöta bort damm och smuts, vilket underlättar nästa ryktning. Och det hjälper till att förhindra den irriterande statisk elektricitet som besvärar hästar under de torra vintermånaderna. Borsta slutligen pälsen igen med en mjuk borste.

Om det är för kallt för att tvätta hästen ordentligt efter träning eller om du inte har varmt vatten kan du ändå rengöra de svettiga områdena med en fuktig svamp. Om det går, hämta en hink med varmt vatten. Pressa ut överflödigt vatten ur svampen och gnugga kraftigt på hästens svettiga områden. Använd inte för mycket vatten till din häst. Arbeta i små områden och gnugga dem torra igen så gott du kan. Gå först därefter vidare till nästa sektion. När du har rengjort din häst med svampen ska du torka den väl med en handduk. Låt pälsen stå upp tills hästen är helt torr. Spraya sedan med COWBOY MAGIC ® Super Bodyshine ™ och borsta pälsen slätt.

Tvätta häst med svamp

Cowboy Magic Greenspot® Remover är ett annat bra hjälpmedel för att rengöra din häst före och efter träning. Denna "dusch i en flaska" tar omedelbart bort våt eller torkad svett. Spraya en liten mängd på det önskade området, massera in med en fuktig handduk för att aktivera ingredienserna och upprepa sedan med en torr handduk för att absorbera smuts, hudpartiklar och svett. Greenspot Remover är en helt naturlig, ett icke löddrande rengöringsmedel. Den innehåller silkesproteiner och pantenol för att vårda hår och hud. Sheaoljan får din häst att glänsa. Om du vill ta bort gödselfläckar fungerar den här produkten utmärkt!

Mer hästvårdsprodukter för vintern
Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter