Bomträning- effektiv träning för bättre ridbarhet & ökad styrka

07. januari 2021 / Guide / 3 Minuter
Bomträning- effektiv träning för bättre ridbarhet & ökad styrka

Vad är bomträning?

Bomträning är strategisk hantering av bommar som ligger på marken.

 

Var uppmärksam på rörelserna hos en häst som springer över flera bommar på samma gång. Att hästens rörelser är rytmiska, jämna och balanserade.

Den välvda ryggen, de spetsiga öronen, de högre lyfta benen, de aktiverade bakbenen och förhållningssättet till bettet visar att införandet av cavaletti och bomträning har ett mycket effektivt inflytande på hästens ridbarhet.

Bra att veta - Vad du bör veta om bomträning

Att träna en häst med bommar, cavaletti och små hinder kan i princip göras i alla gångarter - i skritt för att värma upp, i trav och även i galopp. Men eftersom stegets längd varierar från gångart till gångart måste bommarna vara längre ifrån varandra i galopp än i skritt eller trav.

Hästen ska passera bommarna i jämn takt. Hästen får inte röra bommarna med hovarna eller snubbla över dem.

På samma sätt ska hästen tillåtas titta ner när den passerar bommarna. Det är lämpligt att börja med några minuters träning. Om du känner att hästen klarar av att förhandla med cavaletti kan du öka längden och intensiteten på träningen.

Vad behöver jag när jag tränar med bommar?

  • Ridbana, ridhus eller en äng, hage med jämn mark.
  • 4–6 bommar

Om hästen tränas från sadeln av ryttaren:

Om hästen är tränas från marken:

Bomträning för nybörjare - steg för steg

Om hästen inte har någon tidigare erfarenhet av bomträning bör den först bekanta sig med bommarna. Innan du ber hästen att gå över bommarna ska bommarna visas för hästen. Det är lämpligt att leda hästen runt bommarna några gånger i förväg så att den inte blir rädd. Om hästen tar tag i bommarna, kanske nuddar dem med hovarna eller känner på bommarna med munnen, har ett första steg tagits.

Så snart hästen är bekant med bommarna kan den ledas försiktigt över en bom och antalet bommarna som ska bemästras kan långsamt ökas.

Vad är det korrekta avståndet mellan bommarna?

För att hästen ska kunna slutföra raden av bommar i tid är följande mått en riktlinje för varmblodiga hästar:

  • Skritt: 0,70 meter - 0,90 meter
  • Trav: 1,10 meter - 1,30 meter
  • Galopp: 3,00 meter - 3,50 meter
Avstånd bommar

Effektiv träning av muskler, balans och rytm

Att träna hästen med hjälp av markstänger är ett bra sätt att göra träningen varierad och framförallt mer effektiv.

Positiv effekt på bakbenen

Eftersom bommarna är högre än marken i träningsarenan måste hästen lyfta sina ben för att komma över dem. Detta aktiverar muskulaturen och främjar rörligheten i rörelseapparaten. Ryggen och dess muskler frigörs och tränas samtidigt genom att den böjs upp när hästen springer över bommarna. För hästar som redan är erfarna kan bommarna höjas med hjälp av cavalettis, vilket kräver att hästarna lyfter benen ännu mer.

Håll takten

Vid korrekt träning ger bommarna hästen en takt som den måste röra sig i. För att inte överanstränga hästen i början bör bommarna dock anpassas till hästens takt i början och ändra avståndet senare.

Övningar och idéer för bomträning

Övning 1: Bommar i en rad

Om hästen är bekant med bommarna och går över dem utan problem kan bommarna placeras på marken i en rad rätt avstånd bakom varandra (helst fyra stolpar), varefter du låter hästen gå över dem. För att göra uppgiften lite svårare för en mer erfaren häst och för att uppmuntra den att tänka kan du också placera bommarna korsvis (en bakom den andra, förstås).

Övning 2: Cirkel

I den här övningen placeras bommarna korsvis i förhållande till varandra. De möts dock inte i mitten utan bildar en inre cirkel som bör vara minst 6 meter bred. Hästen kan nu longeras och ridas över bommarna i alla gångarter den inre positionen. Efter en lyckad runda kan cirkeln förstoras igen så att hästen går runt bommarna några gånger innan cirkeln minskas igen.

Mer utrustning för bomträning
Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter