Behöver min häst ett schabrak?

01. februari 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Behöver min häst ett schabrak?

Sadelunderlag är ett brett paraplybegrepp för alla slags underlag som läggs under sadeln. Dessa inkluderar sadelpaddar, schabrak, vojlockar, gel-, ull- eller minnesskumpaddar. Ett schabrak är inte lösningen för en sadel som inte passar. En sadelmakare bör regelbundet, minst en gång per år, titta närmare på passformen och samspelet mellan sadel och häst och göra ändringar om det behövs.

Schabrak

Vi väljer i allmänhet ett schabrak som läggs direkt på hästens rygg, enbart på grund av utseendet. Schabrak är nästan en modeaccessoar och den egentliga funktionen är mer eller mindre bortglömd.

Den senaste utvecklingen av schabrak är mycket sofistikerad. Endast ett fåtal schabrak består numera ”bara en bit tyg och lite skumfyllning”. Många schabrak har numera en undersida av ett bikake-liknande tyg som omedelbart transporterar bort svetten från hästens kropp, släpper den genom tyget och skumfyllningen i sadelunderlaget. Sådana schabrak rekommenderas för högintensiv träning eller för hästar som svettas mycket.

Schabrak

Sadelpaddar med medicinskt garvat fårskinn

Det finns sadelpaddar och vojlockar som är fodrade med päls. Ett fårskinnspad är oftast dyrare på grund av det det medicinskt garvat fårskinnet. Medicinskt garvat fårskinn har en allergivänlig effekt och är lämpligt för känsliga hästar. Ofta är fårskinn det enda som hjälper när hästar får skav eller ont av sadeln, tränset, grimman eller på benen.

Fårskinnspadd

Pads

Inom toppsporten ser man knappt en häst som inte har extra sadelpaddar under sadeln. Detta kan ske i form av en så kallade "halv pad". Dessa är vanligtvis gjorda av (syntetisk) päls och har samma skärning som vadderingen i sadeln. Här handlar det enbart om att ge lite extra komfort för hästens rygg.

Pad

Kompenserande gelpaddar

Gelpaddar kan användas för att tillfälligt åtgärda ett sadelproblem, men bör inte användas under en längre tid. Dessa paddar gör att t.ex. sadelns bakre del höjs upp. Sådana paddar kan användas på kort sikt, till exempel till hästar som fortfarande växer.

Gelpadd

Halkfria paddar

Den här padden är tillverkad av skumgummi och har en halkskyddande egenskap. Som regel ska en sådan pad placeras direkt på hästens rygg, annars uppnås inte effekten. Det finns också schabrak och vojlockar som har skumgummi i speciella områden så de inte glider.

Halkfri padd
Mer schabrak och sadelpaddar
Upptäck mer
Använd benlindor & stallbandage på rätt sätt och skydda hästens ben
Varför bör jag linda min hästs ben och hur fungerar det? Vad bör man tänka på och hur kan jag hitta rätt bandage för min häst? Horze tipsar dig om hur!
29. april 29. april 2021 / Produkttips / 2 Minuter
Hovboots det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna
Hovboots & joggingskor för häst det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna Varför är hovboots så viktiga? Vi hjälper dig hitta rätt hovboots till din häst och tipps om vad du bör tänka på när du köper hovboots.
25. september 25. september 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Bästa tipsen och knepen! - Hur går man in läderridstövlar?
Shortchaps och ridstövlar i läder är synnerligen eleganta, mycket hållbara och passar perfekt till din kroppsform. Men innan detta sker måste du ”gå in” lädret först.
25. april 25. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Hur funkar olika hjälptyglar
En duktig ryttare med en korrekt tränad häst behöver vanligtvis inga hjälptyglar. I många situationer kan dock hjälptyglar vara användbara: vid longering, för nybörjare…
08. april 08. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter