Bästa tipsen och knepen! - Hur går man in läderridstövlar?

25. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Bästa tipsen och knepen! - Hur går man in läderridstövlar?
Shortchaps och ridstövlar i läder är synnerligen eleganta, mycket hållbara och passar perfekt till din kroppsform. Men innan detta sker måste du ”gå in” lädret först. Beroende på materialets tjocklek kan det ta mellan 3 och 20 ridturer innan lädret har anpassat sig perfekt till dina fötter och dina ben. Efter det kommer du inte att vilja rida i något annat.

 

Ridstövlar i läder

Ridstövlar i läder som passar perfekt är alltid lite för långa på benet och kan därför till en början klämma lite i knäet. Men eftersom alla ridstövlar av läder blir lägre i fotleden på grund av att du sänker hälen och blir därmed kortare, kommer detta snart att försvinna. Områden som du kan skydda med plåster är hälen, fotleden och knävecket. Om ridstövlarna sitter rätt ska de inte vara alltför obekväma på de andra delarna av foten. Du kan göra det lite mer bekvämt för dig själv genom att smörja ridstövlarna oftare på de drabbade områdena.

Var dock försiktig så att du inte överdriver, så att ridstövlarna inte ser flottiga ut. Innan du sätter dig på hästen för första gången med dina nya läderstövlar bör du gå med stövlarna ett par dagar tills du känner att du kan röra på hälen med någorlunda flexibelt. Detta kan ta några dagar, beroende på vilken typ av stövel det är. Se till att inte ta det like lugnt på dina första ridturer med de nya stövlarna: Hoppträning eller en rask terrängritt med korta stigbyglar är förmodligen fortfarande vara för mycket. Välj hellre att träna med något längre stigbyglar.

läderridstövlar

Shorthaps i läder

Med shortchaps i läder har du vanligtvis inte lika stora problem i början som med läderstövlar. Anledningen till detta är att det ofta finns integrerade resår vid dragkedjan. Materialet i shortchaps av läder är också vanligtvis något tunnare än i läderridstövlar. Om de passar ordentligt är shortchapsen i läder dock alltid lite för långa till en början och kan också trycka in i knäveckenet, de orsakar vanligtvis inga problem i fotleden. Även här är det tillrådligt att inte spänna fast stigbyglarna för kort under de första ridturerna för att undvika skavsår i knäveckenet.

shortchaps i läder

Jodhpurs skor i läder

Precis som läderstövlar kan gå in dina ridskor och jodhpurs skor hemma tills de har anpassat sig till fotens form. Detta bör i regel inte ta särskilt lång tid, så att du snart kan njuta av att rida i din nya sko.

jodhpurs skor

Skötsel av ridstövlar

Efter att du har gått in dina ridstövlar, jodhpurs och shortchaps i läder kan du njuta av dem länge, eftersom de då är individuellt anpassade till dig. Rengör alltid stövlarna omedelbart med mild sadeltvål och ljummet vatten och smörj de rörliga delarna (fotleder, knävecket) med ett bra läderfett ibland. Du kan också behandla resten av stöveln med skokräm då och då för att bevara materialets färg, glans och slitstyrka.

lädervård ridstövlar
Mer ridstövlar och shortchaps
Upptäck mer
Använd benlindor & stallbandage på rätt sätt och skydda hästens ben
Varför bör jag linda min hästs ben och hur fungerar det? Vad bör man tänka på och hur kan jag hitta rätt bandage för min häst? Horze tipsar dig om hur!
29. april 29. april 2021 / Produkttips / 2 Minuter
Hovboots det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna
Hovboots & joggingskor för häst det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna Varför är hovboots så viktiga? Vi hjälper dig hitta rätt hovboots till din häst och tipps om vad du bör tänka på när du köper hovboots.
25. september 25. september 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Hur funkar olika hjälptyglar
En duktig ryttare med en korrekt tränad häst behöver vanligtvis inga hjälptyglar. I många situationer kan dock hjälptyglar vara användbara: vid longering, för nybörjare…
08. april 08. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Vilken sadelgjord är rätt för din häst
Det finns två huvudkategorier när det gäller sadelgjordar: långa sadelgjordar och korta sadelgjordar. Vilken sort du ska välja beror på hur långa sadelgjordsstroppar sadeln har. De flesta sadlar för hoppning och fälttävlan har korta stroppar, så en lång sadelgjord måste användas.
03. april 03. april 2020 / Produkttips / 2 Minuter