Hur funkar olika hjälptyglar

08. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Hur funkar olika hjälptyglar

En duktig ryttare med en korrekt tränad häst behöver vanligtvis inga hjälptyglar. I många situationer kan dock hjälptyglar vara användbara: vid longering, för nybörjare, när man korrigerar en häst som har ridits felaktigt, eller ibland vid hoppning eller fälttävlan. Det är bäst att be din ridlärare eller tränare om råd om huruvida och vilka hjälptyglar du behöver och hur den korrekta knäppningen ska vara för din häst. Som med alla hjälpmedel är det viktigt att göra rätt val och att använda hjälptyglar på ett förnuftigt och korrekt sätt.

Martingal

Martingalen, eller den rörliga martingalen, består av två ringar genom vilka tyglarna dras. Dessa ringar är anslutna till en halsrem i läder. Martingalen används främst vid hoppning och fälttävlan med hästar som lyfter upp huvudet mycket, slår med huvudet eller kastar sig. Den måste spännas så att de två läderremmarna hänger ner när tyglarna normalt sitter på plats. Det fungerar bara om din häst verkligen lyfter huvudet för högt.

Martingalen bör inte användas på hästar som lider av headshaking-syndromet. På dessa hästar kommer martingalen att ha en ständig och för stark effekt, vilket de inte skulle förstå eftersom huvudskakningarna är ofrivilliga.

Inspänningstyglar

Den så kallade inspänningstyglarna består av två läderremmar som är direkt anslutna till ringarna på sidan av sadelgjorden. De simulerar ryttarens stadiga tygelkoppling vid longering eller när nybörjare rider hästen. Men de kan dock också upplevas som hämmande, även om de inte är korta. Eftersom de knappt tillåter hästen att sträcka sig bör de endast användas under en mycket kort tid under träningen. De får under inga omständigheter användas i fälttävlan eller vid hoppning, eftersom hästen då inte kan balansera sig själv med nacken som vanligt och det finns risk för fall.

Fast Martingal

Fast martingal, liksom löpande martingaler, är utformade för att förhindra att din häst håller huvudet för högt. De är dock mycket rigida om hästen höjer huvudet för högt. Fasta martingaler är läderremmar som löper från sadelgjorden genom hästens framben till bettet. Till skillnad från den löpande martingalen kan ryttaren inte variera effekten av denna hjälptygel genom att justera längden på tyglarna. Den har alltid en direkt och strikt effekt. Därför lämpar sig denna hjälptygel inte för hoppning och fälttävlan.

Rekommenderade hjälptyglar

Gramantyglar

De så kallade gramantyglarna består av två läderremmar. Dessa löper från sadelgjorden genom frambenen, dras genom tränsringarna in i ryttarens hand och hålls som en sekundär tygel. Denna tygel hör mer än någon annan hjälptygel endast hemma i händerna på proffsryttare. För den känsliga, erfarna ryttaren kan gramantyglar hjälpa till att korrigera dåligt ridna hästar.

Hästar som gillar att lyfta undan nacken och halsen när de rids kan visas vägen ner på detta sätt. Här är det viktigt att hjälptygeln endast används för att få hästen att förstå hållningen och aldrig för att tvingas till den. Eftersom effekten kan bestämmas av ryttaren när som helst kan även professionella ryttare hoppa med denna hjälptygel. Hästar som av naturen är stela i nacken bör aldrig ridas med gramantyglar.

Triangelns tyglar

Triangeltyglar är gramantyglar som inte slutar i ryttarens hand utan fästs på sidan av sadelgjorden. Detta skapar en triangel mellan fästet längst ner på gjorden, sidan av gjorden och hästens träns. Om den är korrekt spänd kan hästen sträcka sig djupt framåt och nedåt och används därför ofta för longering. När din häst lyfter huvudet blir nosen lite mer lodrätt.

Jämfört med inspänningstygeln är den inte lika stel och tillåter både förlängnings- och träningsfaser när du rider. Du bör dock aldrig hoppa med denna hjälptygel.

Upptäck mer hjälptyglar