Använd benlindor & stallbandage på rätt sätt och skydda hästens ben

29. april 2021 / Produkttips / 2 Minuter
Använd benlindor & stallbandage på rätt sätt och skydda hästens ben
Benlindor är långa, tunna tygförband som skyddar hästens ben under daglig träning och transport samt förebygger skador.

Varför och när bör jag använda benlindor till min häst?

  • För skydd vid daglig träning är benlindor en populär metod för att skydda hästens ben och känsliga karleder från yttre krafter och slag mot varandra. Detta är särskilt vanligt hos unghästar och hästar som har dålig balans.
  • Som ett alternativ till de klassiska transportstövlarna kan din häst lindas för att skydda benen från skador under lastning och transport.
  • Benlindor är bra för att stödja läkning av sår och kraftiga ben, eftersom de stöder hästens bindväv och skyddar såren från faktorer som kan förlänga sårläkningen (till exempel smuts).
Veterinär lindar ben

Ska jag använda benlindor eller benskydd?

Det är helt upp till dig och beror på dina preferenser. Vid hoppning är de känsliga hästbenen skyddade från stötar och andra påverkan med benskydd, medan dressyrryttare tenderar att välja benlindor.

Om du vill linda din häst kan hästens ben endast lindas med benlindor. För att ge ett ännu bättre skydd mot skador kan du också använda bandageunderlägg.

Benlindor skyddar inte bara hästens ben, utan finns också i ett stort antal färger och tillsammans med en matchande sadelunderlag och en flughätta skapar de en vackert enhetlig outfit för din häst. Eftersom nästan alla älskar färgkoordinerade outfits har benlindor nu etablerat sig som ett oumbärligt tillbehör i de flesta ryttares sadelkammare.

Rider med benlindor

Hur bandagerar jag min häst på rätt sätt? Vad bör jag tänka på?

När du bandagerar din häst ska du se till att benlindorna varken sitter för hårt eller för löst på hästens ben. Detta är särskilt viktigt för att upprätthålla en god cirkulation samtidigt som man förhindrar skador som orsakas av lösa benlindor.

När du lindar ska du börja i mitten av skenbenet och linda nedåt mot karleden. När du har nått dit lindar du uppåt igen. Se till att lindorna inte skrynklar sig.

Vilka benlindor är lämpliga för min häst och vilken storlek ska de ha?

När du väljer lämpliga benlindor till din häst eller ponny bör du se till att benlindorna är flexibla och elastiska så att de kan anpassa sig till hästens ben så bra som möjligt. Benlindor i fleece är särskilt populära eftersom de är flexibla, andningsbara och fukttransporterande. En positiv bieffekt: de är också ganska robusta och lätta att sköta.

Benlindor finns vanligtvis i standardstorlekar - ponny, fullblod och varmblod. Storlekarna skiljer sig åt i bredd och längd och kan klippas till efter behov tack vare det tunna materialet.

Upptäck mer
Hovboots det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna
Hovboots & joggingskor för häst det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna Varför är hovboots så viktiga? Vi hjälper dig hitta rätt hovboots till din häst och tipps om vad du bör tänka på när du köper hovboots.
25. september 25. september 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Bästa tipsen och knepen! - Hur går man in läderridstövlar?
Shortchaps och ridstövlar i läder är synnerligen eleganta, mycket hållbara och passar perfekt till din kroppsform. Men innan detta sker måste du ”gå in” lädret först.
25. april 25. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Hur funkar olika hjälptyglar
En duktig ryttare med en korrekt tränad häst behöver vanligtvis inga hjälptyglar. I många situationer kan dock hjälptyglar vara användbara: vid longering, för nybörjare…
08. april 08. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Vilken sadelgjord är rätt för din häst
Det finns två huvudkategorier när det gäller sadelgjordar: långa sadelgjordar och korta sadelgjordar. Vilken sort du ska välja beror på hur långa sadelgjordsstroppar sadeln har. De flesta sadlar för hoppning och fälttävlan har korta stroppar, så en lång sadelgjord måste användas.
03. april 03. april 2020 / Produkttips / 2 Minuter