Hovboots det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna

25. september 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Hovboots det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna
Hovboots eller joggingskor för häst är skor för din häst och fungerar som tillfälligt skydd för känsliga delar av hästens hov när hovarna belastas på hård, stenig mark. Det är ett praktiskt alternativ till klassisk skoning och gör att din häst kan förbli barfota.

Hästens hovar

Hästens hovar är särskilt viktiga för cirkulationen och hästens allmänna hälsa. Å ena sidan bär de hästens hela vikt och dämpar yttre påverkan och stötar på hästens hov för att skydda senor och ben. Dessutom är hästens hovar en integrerad del av ämnesomsättningen och är lagkamrater till hästens hjärta, då de stödjer blodcirkulationen som hjälper att avlägsna skadliga och giftiga ämnen.

Hästens hov är gjord av horn och anpassar sig till det underlag som din häst tillbringar större delen av dagen på. Detta sker vanligtvis ute på ängen, i en ströbädd eller i ett öppet stall. Eftersom din häst tillbringar den mesta tiden på mjukt underlag kan det bli svårt att rida på för hårda och steniga stigar, eftersom hästens hovar är för känsliga för detta och din häst inte längre kan gå på ett avslappnat sätt som en följd av detta.

Vilka är fördelarna med hovboots?

Den största fördelen jämfört med den klassiska hästskon är förmodligen att din häst kan förbli barfota, vilket har flera fördelar:

  • Hovens naturliga mekanism och hästens känselsinne stöds.
  • Hovens naturliga mekanism och hästens känselsinne stöds.
  • Förbättrad fördelning och dämpning av externa effekter och stötar.
  • Naturligt slitage av hornet

Om din häst för närvarande har hästskor och du planerar att gå över till barfota kan hovboots vara till stor hjälp under den annars mycket radikala förändringen och acklimatiseringen.

Speciellt tillverkade hovboots används också vid behandling av sjuka hästar (laminit/dermatit) för att underlätta för hästarna, lindra smärta och främja läkningsprocessen.

Vilka hovboots passar bäst till min häst?

Eftersom varje hästs hov växer och formas individuellt finns det en mängd olika hovboots på marknaden för att tillgodose behoven hos varje hästs hov.

I princip finns det två olika typer av hovboots
Den ena är hovboots, som helt omsluter hästens hov upp till ballarna. Förutom denna allmänt använda modell finns det också hovboots som endast fästs på den nedre delen av hoven och som inte helt omsluter hoven.

Viktigast av allt är den perfekta passformen. Det är särskilt viktigt att hovbootsen sitter tillräckligt tajt på hästens hov. Om de sitter för löst kan den snabbt skava, orsaka skador, glida eller till och med flyga av när hästen galopperar.

Vilka hovboots som är det perfekta valet för din häst beror på ett antal olika faktorer.

Hur sätter jag på hovbootsen?

När du ska sätta på hovbootsen din häst tar du först upp hoven - som när du skrapar ut hovarna. Sedan sätter du hovbootsen över hästens hov och låter hästen sätta ner sin hov. När hästen står rätt i hovbootsen kan du knäppa den med spännena.

Använda hovboots

Vilka hovboots är bäst för ridning?

Cavallo hovboots är utformade för ridning på hårda underlag och är perfekta för detta. Cavallo hovboots är skurna mycket högt i området vid ballarna, vilket innebär att de är särskilt lämpliga om din häst har en hög häl.

I vår butik hittar du olika versioner för olika önskemål och behov:

slider hovboots & joggingskor för hästar

Vilken skostorlek passar min häst?

För att skon ska passa din häst perfekt måste hoven mätas korrekt. Innan du tänker på att mäta bör du dock först kontrollera och bedöma konditionen och det allmänna tillståndet hos hästens hov. Detta omfattar följande

  • Hovens symmetri
  • Hovens längd.
  • Ballarnas längd och läge
  • Hovens vinkel.

Mäta hovboots och joggingskor

Mätningarna ska göras inom den första veckan efter den senaste hovbehandlingen och alltid på den upptagna hoven, INTE på den hoven de står på.

Längden på hästens hov mäts vanligtvis från kanten av tån till den bredaste delen av stålen. Bredden på hästens hov mäts vid den bredaste delen av sulan.

På grund av att hovboots påverkar mekanismen i hovarna så mycket att de bara bör användas vid behov.

Fler hovboots & joggingsko produkter
Upptäck mer
Använd benlindor & stallbandage på rätt sätt och skydda hästens ben
Varför bör jag linda min hästs ben och hur fungerar det? Vad bör man tänka på och hur kan jag hitta rätt bandage för min häst? Horze tipsar dig om hur!
29. april 29. april 2021 / Produkttips / 2 Minuter
Bästa tipsen och knepen! - Hur går man in läderridstövlar?
Shortchaps och ridstövlar i läder är synnerligen eleganta, mycket hållbara och passar perfekt till din kroppsform. Men innan detta sker måste du ”gå in” lädret först.
25. april 25. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Hur funkar olika hjälptyglar
En duktig ryttare med en korrekt tränad häst behöver vanligtvis inga hjälptyglar. I många situationer kan dock hjälptyglar vara användbara: vid longering, för nybörjare…
08. april 08. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Vilken sadelgjord är rätt för din häst
Det finns två huvudkategorier när det gäller sadelgjordar: långa sadelgjordar och korta sadelgjordar. Vilken sort du ska välja beror på hur långa sadelgjordsstroppar sadeln har. De flesta sadlar för hoppning och fälttävlan har korta stroppar, så en lång sadelgjord måste användas.
03. april 03. april 2020 / Produkttips / 2 Minuter