Vilken sadelgjord är rätt för din häst

03. april 2020 / Produkttips / 2 Minuter
Vilken sadelgjord är rätt för din häst

Det finns två huvudkategorier när det gäller sadelgjordar: långa sadelgjordar och korta sadelgjordar. Vilken sort du ska välja beror på hur långa sadelgjordsstroppar sadeln har. De flesta sadlar för hoppning och fälttävlan har korta stroppar, så en lång sadelgjord måste användas. Med undantag: Fälttävlingssadlar med inriktning på dressyr. Dressyrsadlar har en lång sadelkåpa och långa sadelgjords stroppar, så korta sadelgjordar används här. Efter att ha valt den sadelgjords om passar din sadel finns det fortfarande möjlighet att välja mellan olika material, funktioner och former av sadelgjordar. Detta är vanligtvis samma för båda typerna av sadelgjordar, med några få skillnader.

Standard sadelgjordar

I denna kategori ingår rakskurna sadelgjordar. De här sadelgjordarna är i allmänhet lämpliga för hästar som inte är särskilt känsliga och som inte har några problemområden i området kring sadelgjorden.

Anatomiskt formade sadelgjordar

Anatomiska sadelgjordar är skurna lite bakåt vid armbågarna för att garantera optimal rörelsefrihet. De kan också vara bredare i mitten så att trycket kan fördelas över en så stor yta som möjligt vid den huvudsakliga kontaktpunkten.

Sadelgjordar med magplatta

Sadelgjordar med magplatta är sadelgjordar med skydd för broddar som används för hopp- och fälttävlingshästar, eftersom de kan få sår på magen från hästskornas broddar när de hoppar. En annan funktion hos dessa sadelgjordar är att de har en extra ring så att en extra hjälptygel eller en förbygel snabbt kan spännas fast och tas bort igen.

Sadelgjordar i nylon

Nylon är ett mycket robust och slitstarkt material som dessutom är lätt att sköta. Nylon är inte rätt material för känsliga hästar, med tanke på att svettning snabbt kan orsaka skavsår.

Sadelgjordar i neopren

Neopren är ett mycket mjukt och flexibelt material som även tolereras mycket väl av känsliga hästar. Även i kombination med svett förblir neoprenen smidig och är dessutom lätt att rengöra.

Sadelgjordar i läder

Läder är en naturprodukt och kräver mer underhåll och vård. Det innebär att den bör rengöras varje dag och rengöras grundligt med sadeltvål och läderfett med några veckors mellanrum. Men det är också ett oslagbart material när det gäller komfort, hållbarhet och kompatibilitet när det gäller hästar.

Sadelgjordar med fårskinn - vadderade med fårskinn

Särskilt känsliga hästar, vare sig de är känsliga för tryck eller skav, kan lindras med hjälp av fårskinn. Den finns antingen som ett sadelgjordsskydd eller ludd för att sätta runt om sadelgjorden eller som fästs direkt på sadelgjorden. Fördelen med avtagbara överdrag är att de lätt kan tas av för att tvättas. Fördelen med kombinerade fårskinnssadelgjordar är att pälsen inte kan glida och att risken för hudirritation förhindras ännu mer.

Mer sadelgjordar
Upptäck mer
Använd benlindor & stallbandage på rätt sätt och skydda hästens ben
Varför bör jag linda min hästs ben och hur fungerar det? Vad bör man tänka på och hur kan jag hitta rätt bandage för min häst? Horze tipsar dig om hur!
29. april 29. april 2021 / Produkttips / 2 Minuter
Hovboots det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna
Hovboots & joggingskor för häst det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna Varför är hovboots så viktiga? Vi hjälper dig hitta rätt hovboots till din häst och tipps om vad du bör tänka på när du köper hovboots.
25. september 25. september 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Bästa tipsen och knepen! - Hur går man in läderridstövlar?
Shortchaps och ridstövlar i läder är synnerligen eleganta, mycket hållbara och passar perfekt till din kroppsform. Men innan detta sker måste du ”gå in” lädret först.
25. april 25. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Hur funkar olika hjälptyglar
En duktig ryttare med en korrekt tränad häst behöver vanligtvis inga hjälptyglar. I många situationer kan dock hjälptyglar vara användbara: vid longering, för nybörjare…
08. april 08. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter