Vilken nosgrimma är bäst för min häst?

16. mars 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Vilken nosgrimma är bäst för min häst?

En nosgrimma är remmen/remmarna som spänns över nosen på din hästs träns. Dessa remmar hjälper till att hålla hästens mun stängd och förhindrar tungfel, så att du alltid kan agera med en mjuk hand. I princip måste ryttarens tygelkontroll alltid vara tillräckligt mjuk för att hästen nöjt ska kunna hålla munnen stängd, även utan nosgrimma. Men eftersom vissa hästar gillar att dra iväg från ryttarens hand då och då, ger ett nosgrimma ett bra stöd.

Den engelska nosgrimman

Den engelska nosgrimman anses vara det klassiska tränset och består endast av en nosgrimma som placeras ungefär två fingrar brett under hästens kindben och stängs under sidostyckena. Den här nosgrimman passar nästan alla hästar. Den hindrar hästen från att öppna munnen för mycket, men tillåter aktiv tuggning på bettet.

Det finns inget alternativ till den engelska nosgrimman om din häst rids med en ett kandarbett eller ett pelhambett, dvs. bett som är försedda med en hakkedja. I det här fallet är en extra rem på hästens haka absolut tabu och den engelska nosgrimman är det rätta valet.

Engelsk nosgrimma

Den svenska nosgrimman

Den så kallade svenska nosgrimman liknar det engelska nosgrimman. Den svenska nosgrimman är dock oftast bättre vadderat och har spännen som gör det lättare att stänga det. Detta kan vara mycket bekvämt för din häst eftersom det minimerar risken för att huden kläms när du stänger nosgrimman. Tyvärr missbrukar vissa ryttare spännenas kraft för att dra åt nosgrimman extremt hårt. Naturligtvis bör denna nosgrimma inte användas på detta sätt!

Svensk nosgrimma

Remontträns

Remontträns utvecklades för hästar som tenderar att undvika tyglar på grund av laterala rörelser med underkäken. Den sitter fast under bettet och ligger därför på hästens hakparti. Eftersom nosgrimman ligger nära den rörliga delen av näsborrarna måste man alltid vara försiktig med denna nosgrimma så att det alltid sitter löst och inte sitter för lågt ner.

Remontträns

Det kombinerade nosgrimman

Som namnet antyder kombinerar den kombinerade nosgrimman fördelarna med den engelska nosgrimman och remontnosgrimman. Den består av en nosgrimma, precis som den engelska nosgrimman, där ett så kallat snokband är fäst. Detta band omsluter hästens hakparti. Till skillnad från remontnosgrimman sitter det här bandet dock inte lika långt ner på på näsborrarna, vilket gör att risken för att hindra andningen minimeras.

Kombinerad nosgrimma

Pullarträns

Denna nosgrimma har en liknande utformning som det kombinerade nosgrimman. Pullartränset består däremot bara av ett långt band som korsas på hästens nosrygg. Detta område på nosryggen är väl vadderat. Till skillnad från det kombinerade nosgrimman sitter den övre delen av pullartränset ganska högt upp. På så sätt finns det ingen risk för att skänklarna fastnar i nosgrimman.

Pullarträns
Hästens mun får aldrig stängas med tvång med hjälp av nosgrimman. Den bör alltid knäppas så att det finns utrymme för två fingrar mellan nosryggen och nosgrimman.
Fler nosgrimmor till din häst
Upptäck mer
Använd benlindor & stallbandage på rätt sätt och skydda hästens ben
Varför bör jag linda min hästs ben och hur fungerar det? Vad bör man tänka på och hur kan jag hitta rätt bandage för min häst? Horze tipsar dig om hur!
29. april 29. april 2021 / Produkttips / 2 Minuter
Hovboots det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna
Hovboots & joggingskor för häst det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna Varför är hovboots så viktiga? Vi hjälper dig hitta rätt hovboots till din häst och tipps om vad du bör tänka på när du köper hovboots.
25. september 25. september 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Bästa tipsen och knepen! - Hur går man in läderridstövlar?
Shortchaps och ridstövlar i läder är synnerligen eleganta, mycket hållbara och passar perfekt till din kroppsform. Men innan detta sker måste du ”gå in” lädret först.
25. april 25. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Hur funkar olika hjälptyglar
En duktig ryttare med en korrekt tränad häst behöver vanligtvis inga hjälptyglar. I många situationer kan dock hjälptyglar vara användbara: vid longering, för nybörjare…
08. april 08. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter