Vilket bett passar bäst till din häst

17. februari 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Vilket bett passar bäst till din häst
Det är mycket viktigt att nämna att det är hanteringen av bettet som avgör effekten på din häst! Även ett "harmlöst" ledat plast- eller gummibett kan orsaka hästen svår smärta om ryttaren har en hård och okänslig hand.

Olika bett till häst och deras funktioner?

Tvådelade bett

Det här är ett standardbett som finns i olika material och passar bra för normalkänsliga hästar. Var försiktig så du inte rycker i tyglarna, eftersom bettet kan stå upp i munnen och trycka mot gommen (nötknäppareffekt).

Tvådelat bett

Tredelade bett

Det är också ett standardbett och finns i olika material och används ofta för känsligare hästar. Unga hästar kan också vänja sig vid det direkt och därför hållas känsliga. Delningen gör att bettet passar bra över tungan.

Tredelat bett

Plast- och gummibett

De här betten har en stålkärna som är belagd med en välsmakande plast. Dessa bett finns i rak, tvådelad och tredelad design. Den är särskilt lämplig för hästar som håller på att vänja sig vid bett eller som har haft dåliga erfarenheter av bett hittills. De är aldrig kalla, smakar gott och är lätta.

Plastbett

Koppar bett och kedjebett

Båda betten stimulerar tuggaktivitet och salivproduktion. Koppar smakar gott för hästar. De enskilda kedjelänkarna gör att bettet ligger bekvämt över tungan i munnen. Stimuleringen från de enskilda kedjelänkarna upplevs som mycket behaglig av många hästar.

Kopparbett

Bett med skänklar eller flera ringar

Dessa bett finns också i olika material. De används för att få lite mer kontroll och inflytande över hästen. Om de används felaktigt eller om hästen höjer huvudet kan de få precis motsatt effekt. Därför hör dessa bett endast hemma i erfarna händer. Beroende på vilken ring tyglarna spänns fast i finns det en hävstångseffekt som överförs till hästens mun via bettet. Hävstångseffekten utövas mer på tungan via de nedre skänklarna och mer på munnen via de övre skänklarna/ringarna. Bett med hävstångseffekt bör därför användas med särskild försiktighet!

Bett med ringar skänklar

 

Rekommenderade bett till din häst

Vilket bett är lämpligt om jag har en ung/känslig häst?

 • Tredelat bett

 • Gummi/plast bett

Vilket bett är lämpligt om jag vill stimulera min hästs tuggaktivitet?

 • Kopparbett

 • Rullbett

 • Kedjebett

 • Plast/gummibett med smak

Vilket bett är lämpligt om bettet ska ligga så lungt som möjligt i hästens mun?

 • Eggbett

 • Fullcheek bett

Vilket bett är lämpligt om min häst tar sin tunga över bettet?

 • Tredelat bett

 • Stångbett

 • Bett med mittplatta

Vilket bett är lämpligt om din häst är ganska impulsiv?

 • B-ring bit

 • 3-Rings bett

 • Pelhambett

 • Special bett

Mer bett
Upptäck mer
Använd benlindor & stallbandage på rätt sätt och skydda hästens ben
Varför bör jag linda min hästs ben och hur fungerar det? Vad bör man tänka på och hur kan jag hitta rätt bandage för min häst? Horze tipsar dig om hur!
29. april 29. april 2021 / Produkttips / 2 Minuter
Hovboots det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna
Hovboots & joggingskor för häst det praktiska alternativet till de klassiska hästskorna Varför är hovboots så viktiga? Vi hjälper dig hitta rätt hovboots till din häst och tipps om vad du bör tänka på när du köper hovboots.
25. september 25. september 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Bästa tipsen och knepen! - Hur går man in läderridstövlar?
Shortchaps och ridstövlar i läder är synnerligen eleganta, mycket hållbara och passar perfekt till din kroppsform. Men innan detta sker måste du ”gå in” lädret först.
25. april 25. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter
Hur funkar olika hjälptyglar
En duktig ryttare med en korrekt tränad häst behöver vanligtvis inga hjälptyglar. I många situationer kan dock hjälptyglar vara användbara: vid longering, för nybörjare…
08. april 08. april 2020 / Produkttips / 3 Minuter