Köp prisvärda sadlar för häst & ponny nu | horze.se
Säkerheten först!
30 % rabatt på Horze ridhjälmar och säkerhetsvästar
Sadlar

Sadlar

En bra sadel för din häst är grunden för att rida den på rätt sätt. Det finns sadlar för många olika discipliner, från den klassiska allroundsadeln till dressyr- och hoppsadlar.
41 artiklar

Köp Sadlar på horze.se

På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.

Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:

🚚

Fraktfritt från 499 kr

💳

Flera betalningsmetoder och betala på konto

Gratis retur

📞

Gratis kundrådgivning och chatt

Sadlar - grundutrustning för ridning

För att få ett bra grepp om din häst är det viktigt att välja rätt sadel. Dessutom är sadeln viktig för kommunikationen mellan ryttare och häst. Det är bara när sadeln passar hästen och ryttaren på rätt sätt som båda kan prestera sitt bästa. Sadelns utformning skiljer sig åt beroende på rid disciplinen.

De olika typerna av sadlar

Beroende på din rid disciplin bör du välja den sadel som passar dig bäst.

Dressyrsadlar

En dressyrsadel har en mycket djupare sits, framvalv och sadelkåporna är också längre. Dressyrsadlar ger en bra balans när du rider och ger bättre kontakt med hästen.

Hoppsadlar

Hoppsadlar har en mer platt sits och mer framskjutna sadelkåpor, och framvalvet är också mer framträdande. Hoppsadlar har till uppgift att ge dig stabilitet och stöd i sadeln när du hoppar, utan att begränsa din rörelsefrihet.

Sadlar för fältritt

Fältritt-sadlar är riktiga allroundsadlar, de kan användas för olika discipliner och ridstilar. Du kan använda en allroundsadel för dressyrridning såväl som för terrängridning.

Ridpads och barbackasadlar

Den största skillnaden med barbacka sadlar är att de inte har en fast stomme och därför ger direktkontakt med hästen.

Sadlar för turridning

Sadlar för turridning är speciellt utformade för längre sträckor. De ger optimal tryckfördelning och ligger på hästens rygg över en stor yta. Ofta har turridnings sadlar en funktion som gör det lätt att fästa bagage i sadeln för att kunna transportera den även under flera dagars ridturer.

Sadlar för kapplöpning

Kapplöpnings-sadlar används främst i galoppsporter och kännetecknas av sin lätta vikt och ringa storlek. I hästkapplöpning kan de ge jockeyn en avgörande fördel.

Sadlar för Islandshästar

Dessa sadlar är speciellt utformade för islandshästar. De har en speciell form och storlek och är perfekt anpassade till islandshästarnas fysik.

Att välja rätt sadel

Det första du måste gilla med en sadel är förstås utseendet, men när du väl har bestämt dig för en typ av sadel bör du också ta hänsyn till andra kriterier, eftersom sadeln inte bara måste passa dig, utan också din häst. Några viktiga kriterier för att välja sadel är:

  • Sadelns form och storlek
  • Storlek och längd, liksom form och naturligtvis fyllningen av bossorna
  • Sätets storlek och form 
  • Tillgången till lämpliga sadeltillbehör

Tillbehör till sadlar

Horze erbjuder ett brett utbud av tillbehör för din sadel. Du hittar sadelskydd och sadelöverdrag i olika material, t.ex. fårskinn. För att förvaring av sadlar erbjuder vi sadelhållare som du lätt kan montera i stallet. Om du letar efter andra tillbehör hittar du dem i vår butik.

Horze erbjuder ett brett utbud av sadlar I vårt sortiment har vi högkvalitativa sadlar från Horze, men även från andra topptillverkare inom ridsport, som dressyrsadlar från Wintec, men även sadlar för andra discipliner från Zilco. Vi erbjuder även barbackasadlar av lammskinn från Christ. Om du rider en islandshäst är islandshästsadlarna från Karlslund det perfekta valet, dessa sadlar är speciellt utformade för islandshästar.

Sadlar finns i olika utföranden, färger och stilar med särskilda egenskaper. De mest populära typerna är allroundsadlar, dressyrsadlar och hoppsadlar eller sadlar för turridning. Du bör välja en lämplig sadel beroende på vilken disciplin du rider.

Sadeln måste passa både ryttaren och hästen, om det finns tryckpunkter på hästen kommer det att orsaka tryck och skav och i slutändan leder det till ryggproblem. Om sadeln inte passar ryttaren ordentligt kan du inte ge hen korrekta instruktioner, eftersom sadeln blockerar hästens rörelser.